Hirdetés

Hatalmas fejlődést hozhat az 512 bites memóriabusz az Nvidia következő csúcskártyájának



|

Bár a megjelenés még nagyon messze van, a pletykából és szivárgásból minden napra jut egy újabb.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy az Nvidia nem próbálja meg rátolni a következő generációt az épp beragadó készleteire, hanem kivárásra játszanak, és várhatóan az RTX 5000-es sorozat első darabját csak 2025-ben dobják majd piacra. Addig még nagyon sok minden változhat a konfiguráció kapcsán, de a jól értesült szivárogtatókat ez egy pillanatra sem akadályozza meg abban, hogy mindent elkotyogjanak.

Most az Nvidia grafikus kártyák ügyében általában jól értesült Kopite7kimi szórt el újabb morzsákat: információ szerint a következő generáció csúcskártyája 512 bites memóriabuszt kap majd.

Hirdetés

Az első ilyen kártyát egyébként még 2007-ben mutatta be az AMD, azóta viszont a gyártók másra koncentráltak, a GDDR6 korában egyszerűen nem volt szükség ilyen széles csatolófelületre. 

Az RTX 4090 a maga 24 GB GDDR6X memóriájával és 21 Gbps-es sebességével 1008 GB/s-es maximális sávszélt kínál. Egy 512 bites busszal ez 1344 GB/s lenne, ami méretes ugrás, ugyanakkor 2025-ben már egészen más értékekről beszélünk majd. Az új busszal egy 32 Gbps-es GDDR7 memóriával szerelt RTX 5090 simán 2 TB/s fölötti sávszélre lehet képes.

De adódik a kérdés: vajon akar-e az Nvidia ekkora ugrást a két generáció között? A visszafogottabb kártyák is profitálhatnának a fejlesztésből, hiszen az RTX 4070-et és 4060 Ti-t is sok kritika érte a keskeny memóriabusz miatt. Ugyanakkor  arra is érdemes felkészülni, hogy egy 32 GB GDDR7 memóriával és 512 bites busszal szerelt RTX 5090-ért egy komolyabb autó árát is elkérheti az Nvidia két év múlva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.