Hirdetés

Hazugsággal vádolják a Gigabyte-ot, mégsem sikerülhetett 8 GHz-ig húzni az i9-12900K-t



|

A jelek szerint egy ismert bugnak köszönhető a szenzációs eredmény, a CPU-Z nem is hajlandó jegyezni a rekordot.

Hirdetés

Néhány napja számoltunk be róla, hogy a Gigabyte és egy tajvani overclocker, HiCookie összefogásával sikerült elképesztő, 8 GHz-es teljesítményt kipréselni az Intel új csúcsprocesszorából, az időközben már általunk is tesztelt i9-12900K-ból.

A hír azonban kisebb botrányt kavart, miután az ismert tuner, Roman "der8auer" Harting, illetve a CPU-Z benchmark megalkotója, Doc TB is csalással vádolta meg a Gigabyte-ot.

Hirdetés

Harting szerint a 8 GHz-es rekord az Alder Lake chipek bugjának köszönhető, ami miatt bizonyos esetekben a CPU-Z képes 8-9, vagy akár 12 GHz feletti számokat jelezni. Az Intel ugyan már kiadta a szükséges javítást, egyes overclockereknek azonban hozzáférésük lehet a BIOS forráskódhoz, így továbbra is vissza tudnak élni a hibával. Minderről egy hosszabb, német nyelvű videó mesél:

Doc TB pedig a Twitteren jelentette be, hogy a CPU-Z elutasítja a rekordot, mivel minden jel arra utal, hogy csak egy bug okozta A fejlesztő azt is elmondta, hogy többszörös felkérés után sem kaptak bizonyítékot a rekord valódiságára, a számok benyújtója (vélhetően HiCookie) pedig elismerte, hogy nem tudta megismételni az eredményt, ami ráadásul más overclockereknek sem sikerült.

Cikkünk megírásáig a Gigabyte nem kommentálta a vádakat,  a gyártó weboldalán azonban továbbra is elérhető az a hirdetés, ami a rekorddal népszerűsíti a márka Z690 Aorus Tachyon alaplapját:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.