Hirdetés

Hogy micsoda? A Microsoft segít, hogy megszabadulj a Windowstól



|

Maguk a redmondiak asszisztálnak a Windows lecseréléséhez.

Hirdetés

A nyílt forráskódú Linux operációs rendszer még szeptember 17-én ünnepelte a 32. születésnapját, a több mint három évtizedes pályafutása alatt pedig sok elkötelezett rajongót szerzett magának, akik élvezik és képesek is kihasználni a számos verzióban (ún. disztribúcióban, vagy disztróban) elérhető platform jószerével határtalan testreszabhatóságát.

A Linux legnagyobb hátránya, hogy nem igazán "plug & play" rendszer, hozzáértés hiányában még az egyszerűbb műveletek végrehajtásánál is komoly fejfájást okozhat a Windowshoz vagy macOS-hez szokott átlagos felhasználók számára. Talán ennek is lehet némi szerepe abban, hogy a Microsoft egyáltalán nem tart a nyílt forráskódú platform jelentette konkurenciától, és már maga is segít a telepítésében.

Hirdetés

Elsőként a The Register szúrta ki, hogy a Microsoft weboldalán szeptember végén megjelent egy részletes útmutató, amely a Linux letöltésében és telepítésében segít. A blogposzt az utóbbi kapcsán több módszert is bemutat, köztük a kifejezetten erre szolgáló, beépített Windows Subsystem for Linuxszal (WSL), az Azure (felhő) alapú virtuális futtatással és a Windows helyett történő nyers installálással.

"A Linux egy operációs rendszer, amely a Windowshoz hasonló, de számos különböző verzióval rendelkezik, mivel nyílt forráskódú és teljesen testreszabható. A Linux telepítéséhez ki kell választani egy telepítési módszert és egy Linux-disztribúciót. "

- ajánlják a publikum figyelmébe a Linuxot a redmondiak, nem tagadva annak legfontosabb előnyét, a nagymértékű testreszabhatóságot. A kezdőknek mindenképp a 2016 óta elérhető WSL a legkönnyebb út, ami egy Linuxhoz készült futtatási környezet a Windowson belül, így nem igényel virtuális gépet vagy külön bootolást, a hátránya viszont az, hogy továbbra is a Microsoft rendszeréhez köti a felhasználót.

A redmondiak valószínűleg ezt a módszert, vagy a szintén hozzájuk tartozó Azure felhőplatform virtuális gépein való futtatást részesítenék előnyben, de becsületükre szóljon, hogy a nyers telepítésről is részletesen írnak, így akkor is segítenek, ha teljesen meg akarunk szabadulni tőlük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.