Hirdetés

Hogyan lehet egy PC-st megtréfálni? Átverések, amelynek nem olyan vicces áldozatul esni



|

Úgy érzed, a világ és még a PC-d is ellened fordult? Lehet, hogy csak barátaid, kollégáid teszik próbára idegeidet. Mutatunk pár PC-s tréfát, amik jobbak, ha nem veled történnek meg.

Hirdetés

Akkor jó a tréfa, amikor mindkét fél nevet rajta - de ez persze csak ritkán jön össze. Ez különösen igaz akkor, amikor valakit úgy viccelnek meg, hogy a számítógépét bütykölik meg, hogy az furcsán üzemeljen, látszólag hibázzon, elromoljon stb. Mostanra temérdek olyan tréfával találkoztunk (néha szenvedő félként is), ami utólag visszagondolva nem volt veszélyes sem adatainkra, sem magára a hardverre, ám igazán kreatívnak bizonyult - bár az is lehet, hogy csak az idő szépítette meg az emlékeket.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ilyen átverést, tréfát, vagy ha úgy jobban tetszik, pranket, amelyeket különösen ötletesnek találtunk. Vannak köztük egészen egyszerűen, pár másodperc alatt előkészíthetők, és olyanok is, amelyekre fel kell készülni és némi szakismeret sem árt.

Hirdetés

A sztrájkoló egér

A kábeles egér szinte soha nem romlik el, a vezeték nélkülit meg maximum néha tölteni kell. Ez bármikor bekövetkezhet, például akkor is, amikor barátod pár percre magára hagyja számítógépét. A trükk egyszerű: fordítsd meg az egeret, majd a középen található szenzornyílást ragaszd le egy papírdarabbal, amit előtte szépen méretre vágtál, és esetleg még valamiféle üzenetet is írtál rá. Fekete öves csibészek QR-kódot is tehetnek ide, ami erre a linkre mutat.

Szeretnéd inkább szoftveresen megoldani az "elromlott egér"-trükköt? Semmi akadálya. A Windows lehetőséget biztosít arra, hogy az alapértelmezett kurzort megváltoztasd. A Gépház\Bluetooth és eszközök\Egér\További egérbeállítások ablak Mutatók lapján a Normál kijelölés ikonját váltsd át az aero_busy_l.ani fájlra, ami a gép teljes leterhelésekor szokott megjelenni. Az átvert felhasználó nem fogja érteni, min dolgozhat a gépe annyira bőszen, hogy a kurzort sem engedi használni.

Betört kijelző

A szívbajt hozza minden felhasználóra, ha meghibásodik a kijelzője - például betörik, vagy megsérül az LCD-panel. Ilyenkor általában a kép egy része még látszik, háttérvilágítás is van, a gép úgy látja, minden rendben, ám a monitor képének jelentős része "elfolyt" és csak anomália látszik rajta. Persze nem arra buzdítunk, hogy törd be a kijelzőt, vagy repeszd meg a laptop fedelét, helyette inkább egy szoftveres trükköt vess be. Ehhez elsőként meg kell szerezned egy képmentést egy ilyen hibáról, méghozzá nagy felbontásban és hihető kivitelben. Ezen az oldalon számtalan kép közül válogathatsz, sőt, ha képszerkesztésben is otthonosan mozogsz, és tudsz szerezni egy képmentést a kiszemelt áldozat Windows asztaláról, összeszerkesztheted, hogy például csak a kép fele látszódjon sérültnek.

A váratlan hibajelenséget időzítened kell. Ehhez ideális a képernyővédő funkció, ami meghatározott tétlen időtartam elteltével aktiválódik. A Gépház\Személyre szabás\Képernyőkímélő ablakban a Fényképek pontot aktiváld, válaszd ki a képet, majd állíts be egy időzítést, ami a képernyő kikapcsolásánál előbb aktiválódik. Nincs más hátra, mint figyelni a reakciót.

A világ fejjel lefelé

Ijesztő látvány, amikor géped elé visszaülve azzal szembesülsz, hogy minden a feje tetejére állt. Persze elsőként rögtön ellenőrzöd, hogy nem a monitort fordította-e meg valaki, ám ezt elég nehézkes lenne kivitelezni, így rájössz, hogy szoftveres átverés áldozata lettél. Bár sokkoló látvány, nagyon egyszerű előidézni a kijelző feje tetejére állítását. A Gépházban a Rendszer\Kijelző lapon a Kijelző tájolása opciónál válaszd a Fekvő helyett a Fekvő (fejjel lefelé) opciót, és már készen is vagy. Ha gyorsan kattintasz, pár másodperc csupán a tréfa kivitelezése.

Egy ennél szofisztikáltabb és bonyolultabb megoldása is létezik a "fejjel lefelé" trükknek, ám ehhez rendszergazdának kell lenned a hálózaton, hozzáférned a routerbeállításokhoz, és nem árt érteni a Linuxhoz sem. Kiváló móka például saját vendég Wi-Fi hálózatodon alkalmazni ezt az átverést, amelynek során a weboldalak ugyanúgy jelennek meg, mint eddig, csupán annyi a különbség, hogy minden fejjel lefelé lesz a weboldalakon. Ehhez egy áteresztő proxyra és egy linuxos gépre is szükséged lesz, maga a szkript és a beállítások viszont mind le vannak írva ezen az oldalon.

Sajnos a fenti trükk a https korában már nem igazán működik, viszont amennyiben open source firmware fut routereden (DD-WRT), ott akár a teljes weboldal 180 fokos megfordítását beállíthatod egy jól irányzott szűrő segítségével. Ehhez a privoxy kiterjesztést kell használnod, és SSH-val a routerre belépve néhány fájlt szerkesztened. A lépéseket megtalálod ebben a leírásban. A tréfa nagy előnye, hogy nem szükséges hozzáférést szerezned az adott géphez és nem csupán PC-n, bármilyen eszközön megfordítja a weboldalakat.

Odaszögezett ikonok

Borzasztóan idegesítő, amikor hiába kattintasz egy ikonon, nem történik semmi. Sokan úgy vélekednek, hogy ilyenkor erősebben kell lenyomni az egérgombot, esetleg nem elég egyszer, hanem minimum százszor és még egyszer kell kattintani, hogy elinduljon a program. Pedig egyik megoldás sem működik, ugyanis egy átverésről van szó, aminek kivitelezése nem is túl nehéz. Ülj oda kiszemelt áldozatod gépe elé, és készíts a képmetszővel egy teljes képernyős mentést a Windows asztaláról, lekicsinyített ablakokkal. Ezt legegyszerűbben a WIN+PRINT SCREEN kombinációval teheted meg. Az asztal szabad felületén kattints jobb egérgombbal, majd itt válaszd a Nézet\Asztali elemek megjelenítése opció deaktiválását, így az ikonokat elrejti a rendszer. Ezt követően a háttérképet cseréld le az előbb elkészített Asztali képmentésre, így látszólag minden változatlan marad, ám az ikonok többé nem aktív elemek, csak a háttérképre vannak "rajzolva". A kép Illesztésének módját Kitöltésre állítsd, hogy elkerüld a torzulást.

Fantom a gépen

Könnyen előfordulhat, hogy nem tudsz hozzáférni elővigyázatos kollégád, barátod, osztálytársad feloldott gépéhez. Azért ilyenkor sem kell lemondani némi tréfáról, sőt, ennek kivitelezése is roppant egyszerű. Szerezz be egy vezeték nélküli billentyűzetet és/vagy egeret, majd ennek vevőjét észrevétlenül csatlakoztasd a másik PC-be. Innentől kezdve nincsen más dolgod, csak véletlenszerűen lenyomni egy-egy gombot, kicsit arrébb mozdítani az egérkurzort, miközben figyeled a pórul járt felhasználó reakcióit.

Nem ezt akartam írni!

Mobilon mindenkit felbosszantott már az autocorrect, ám azt kevesen tudják, hogy ugyanez PC-n is elérhető. Sőt, ezt könnyen ki is használhatod, hogy megtréfáld munkatársadat. A Word szövegszerkesztőben a Beállítások\Nyelvi ellenőrzés\Automatikus javítási beállítások ablakban add meg a gyakran beírt szót, majd mellé írd azt, amire szeretnéd, hogy automatikusan kijavítsa a program. Ha kollégád nem néz fel, csak gépel, hajmeresztő lesz a végeredmény. Ezt a trükköt mobilon is eljátszhatod, az aktív billentyűzet beállításaiban találod az automatikus javítási szabályokat, amikhez egyszerűen felvehetsz újakat.

Lelassult PC

Ha nem férsz hozzá barátod, munkatársad gépéhez úgy, hogy a Windowsba is be tudj lépni, akkor marad a hardveres tréfa. Amennyiben asztali PC-ről van szó, te pedig fekete öves szervizes vagy, nincs más hátra, mint annyira lelassítani a gépét, hogy az nagyon idegesítő legyen. Ennek több formája is ismert, de arra azért vigyázz, hogy adatvesztés ne forduljon elő, ezért azt nem javasoljuk, hogy a gép hűtését megpiszkáld. Ehelyett például kapjál ki néhány RAM-modult a gépéből, hogy csak egy maradjon bent - a Windows indulása ennek hatására másodpercek helyett percekben lesz mérhető, a böngészés, programindítás pedig egy örökkévalóságig fog tartani. Még szofisztikáltabb trükk, ha a BIOS/UEFI menühöz hozzá tudsz férni (és értesz hozzá). Itt aktiváld a tuningot, majd lassítsd le a gépet. Például egy híján tiltsd le az összes processzormagot, vagy a CPU órajelét limitáld párszáz MHz-ben.

Megbolondult billentyűzet

Szoftveresen számtalan átverést lehet pillanatok alatt beállítani egy windowsos PC-n. Ezek jelentős része ráadásul olyan, hogy egy jó darabig még a tapasztalt felhasználók sem szúrják majd ki, mi is a gond a géppel, hol lett valami elállítva. Roppant bosszantó például, ha a PC egyik pillanatról a másikra megbolondul, és minden gomb lenyomására más karakter jelenik meg a kijelzőn, mint ami a gombsapkára van szitázva. Persze csak egy tréfáról van szó, ahol a billentyűzetkiosztás megváltoztatása jelenti a trükköt. A Gépházba látogass el, ahol az Idő és nyelv\Nyelv és régió\magyar\Nyelvi beállítások lapon kattints a Billentyűzet hozzáadása gombra, és vedd fel a DVORAK kiosztást, majd ezt tedd meg elsődlegesnek. Bosszantó lesz, hogy a billentyűzet tulajdonképpen használhatatlanná válik, sőt, annak hardveres cseréje sem segít, a beállítás megtalálása pedig nem kevés időt fog elvenni - hacsak nem esik meg a szíved csőbe húzott barátodon, és nem segítesz neki visszaállni QWERTZ-re.

Váratlan appok

A legrosszabb számítógép az, amelyik megbízhatatlan. Az ilyenen sem dolgozni, sem játszani nem lehet, mert soha nem tudhatod, mikor produkál megmagyarázhatatlan és kiszámíthatatlan dolgokat. Nos, az is lehet, hogy PC-d tökéletesen működik, sőt, még a Windows sem állt fejre, pusztán csak egy kávészünetben lezáratlanul magára hagytad számítógépedet, vicces kollégáid pedig éltek a lehetőséggel, és időzítettek egy olyan szkriptet, ami kellőképpen rejtett, viszont bosszantó tulajdonsága, hogy adott időközönként elindít egy teljesen felesleges programot.

Ehhez a Feladatütemezőt (Task scheduler) indítsd a Start menüből, majd itt vegyél fel egy új feladatot. Nevezd el, aztán az Indítás lapon add meg, hogy 30 percenként (vagy gyakrabban) ismétlődjön, a Műveletek lapon pedig a Program indítása funkcióval vegyél fel egy programot, ami így megadott időközönként elindul majd. A feladat paramétereit még finomhangolhatod (például megadhatod, hogy akkumulátoros üzemmód esetén is fusson), majd elmentve indíthatod is. Ha például programnak a böngészőt adod meg, majd argumentumként beírsz egy webcímet, ez a feladat ezt a weboldalt fogja adott időközönként automatikusan megnyitni.

Eltérített ikonok

Végtelenül egyszerű, mégis nagyon bosszantó tréfa, ha kicseréled az ikonok linkjeit. Például felcseréled a böngészőt a zenelejátszóval, a levelezőt a szövegszerkesztővel és így tovább. Ehhez nem kell mást tenned, mint a Windows Asztalon vagy a Tálcán az adott ikon helyi menüjében a Tulajdonságokat választani, majd itt a Cél mezőt felcserélni egy másik programéra. Az átverés akkor teljes, ha ezeken a lapokon az Ikoncsere pontban az ikonok változatlanságára is figyelsz.

Időutazás

Pár másodperced van csupán, hogy véghez vidd ördögi terved? Semmi gond, mindössze egy weboldalt kell megnyitnod és egyetlen gombot megnyomnod. Töltsd be a https://www.windows93.net/#!/c/ weboldalt, majd kapcsold át a böngészőt teljes képernyős módba - ez a legtöbb esetben az F11-es gombbal lehetséges. A látvány lebilincselő: egy időutazás a '90-es évek PC-s világába, mind az ikonokat, mind a vezérlőket és menüket tekintve. A weboldal olyan jól sikerült, hogy nem csak akkor érdemes ellátogatni ide, ha szeretnél valakit megtréfálni, hanem akkor is, ha szimplán csak nosztalgiáznál pár percet. A Start menü működik, az ikonokra kattintva elindulnak a programok és például a Wolfenstein 3D klónjával még játszani is tudsz. Persze azért látszik, hogy nem az operációs rendszert váltottad le barátod gépén egy ősrégi OS-re, például az ablakanimációk, a sebesség és jó néhány vizuális megoldás sokkal modernebb, mint amilyen 30 éve volt.

Kihagytunk valamit? Add hozzá kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.