Hirdetés

Hamarosan indul a világ legerősebb kvantumszámítógépe

|

Legalábbis a projektgazda Honeywell szerint minden eddigi kísérletet lepipál majd a szupergép, amely nyár elejéig el is kezdi működését.

Hirdetés

A kvantumszámítógépről manapság a nagy többség legfeljebb annyit tud, hogy valamiféle következő lépés a számítástechnikában. Az ezekkel foglalkozó bulvárosabb cikkek már olyan címekkel dobálóznak, miszerint vége a klasszikus PC-knek, a jelenlegi szerverek mehetnek a kukába és így tovább - de persze erről szó sincs. Nem csak azért, mert ez a technológia még erőteljesen kísérleti fázisban jár, de azért is, mert a kvantumgépeket teljesen más jellegű feladatokra találták ki, mint egy olyan gépet, amin jelenleg is olvasod ezt a cikket, vagy azon szervereket, amelyek világszerte dolgoznak.

Hirdetés

Legutóbb a Google jelentette be, hogy saját gépükkel elérték a kvantumfölényt - hogy ez pontosan mit jelent, arról részletes magyarázó cikket írtunk, tessék átböngészni. A vállalat által tavaly októberben bejelentett kvantumszámítógép olyan problémát oldott meg percek alatt, amivel a világ legnagyobb szuperszámítógépe is csak tízezer év alatt végezhetne.

A kvantumszámítástechnika lényege az, hogy a végrehajtó egységeknek (a kvantumbiteknek, röviden qubiteknek vagy qbiteknek) nem csak 1 és 0 állapotuk van, hanem felvehetnek egy úgynevezett szuperpozíciót is, amelyet a legközérthetőbben a Schrödinger macskája néven elhíresült elmélet szemléltethet. Ez az, amelynek során egy macskát és egy mérgezett ételt egy dobozba zárnak (természetesen csak elméletben).

Azt, hogy a macska egy adott pillanatban él-e vagy sem, csak akkor tudhatjuk meg, ha kinyitjuk a dobozt, mindaddig a macska ebben a szuperpozícióban létezik, egyszerre él és halott. 

A qbitek értéke ennek megfelelően a két állapot között sokféle lehet attól függően, melyik érték a valószínűbb. Ez persze még így is nagyon konyhanyelven megfogalmazott meghatározás, de a lényeg az, hogy egy kvantumszámítógép a qbitek értékét felhasználva old meg logikai feladatokat.

Most a Honeywell jelentette be, hogy három hónapon belül működésre kész lesz saját kvantumszámítógépe, amely minden eddigi próbálkozást túlszárnyal. A tech-vállalat két olyan céggel együtt fejleszti évek óta, teljes titoktartás mellett, amelyeknek egyben befektetője is; egyikük a Cambridge Quantum Computing (CQC), a másik pedig a Zapata Computing, de olyan partnerek is felsorakoztak a projekt mögé, mint a JPMorgan Chase és a Microsoft.

A Honeywell többek között ipari létesítmények komplex vezérlőrendszereivel foglalkozik, de a frissen kiadott közleményük szerint egy teljesen újfajta ioncsapdára épülő szuperszámítógépüket külön üzletág berkein belül készítik. A vállalat azért döntött saját kvantumszámítógép elkészítése mellett, mert úgy vélték, a jelenlegi ügyfélkörük és projektjeik számára nagyon hasznos lehet: a repülésben és űrrepülésben érdekelt cégek, az olajvállalatok és akár katonai szállítók is profitálhatnak egy olyan megoldásból, amely nem a hagyományos számítástechnikai alapokra épül, de épp ezért eddig nem, vagy csak körülményesen megvalósítható modellezési, statisztikai feladatokat is képes ellátni.

A Google tavaly bemutatott szupergépe 53 qbites, amely a kvantumszámítástechnika mértékegységei szerint már borzalmasan erősnek számít. Az IBM eddigi kísérletei 32-es kvantumértéket értek el, a Honeywell viszont 64-et ígér. A nagyjából 100 tudós, mérnök és fejlesztő által terelgetett projektből tehát nyár elejéig működő gép lesz, amelynek szolgáltatásai elsőként a Honeywell saját partneri körének problémáit oldják majd meg.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.