Hirdetés

Huawei MateBook X Pro 2022 - a windowsos MacBook Pro



|

Vékony, könnyű és elegáns a belülről teljesen megújult MateBook. Az extra szolgáltatások mellett megnéztük, vajon bírja-e a gép a teljes munkanapot töltés nélkül.

Hirdetés

Prémiumkategóriás, kifejezetten hordozásra és munkára kialakított laptopot küld harcba a Huawei. A MateBook X Pro nem csupán szép, arra is figyeltek a mérnökök, hogy ne legyen hiányérzeted, és kompromisszumokat se kelljen kötnöd. Mindezek mellett még arra is maradt idejük, hogy néhány egyedi szolgáltatást beépítsenek.

Megszokott külső, szokatlan forma

A megerősített, de puha tapintású magnéziumötvözetű, tintakék készülékház elegáns megjelenése egyértelművé teszi, hogy a MateBook X Pro a csúcskategóriában száll a ringbe. A vékony, mindössze 15,6 mm vastag gépet könnyen fel lehet nyitni egy kézzel, az alja nem emelkedik fel, miközben a zsanér stabilan tartja a felső részt. Itt a vékony kávák egy 3:2-es képarányú, 500 nit fényerejű, 90 Hz-es frissítésre képes LTPS-panelt fognak közre, amely egészen nagy, 3,1K-s felbontásra képes a maga 3120×2080-as pixelszámával. Az érintésérzékeny felület mellett a HDR-támogatás sem maradt el, ahogy a gyári kalibrálást és a szemkímélő funkciókat sem kell mellőznöd.

Hirdetés

A felső kávában arcfelismerő webkamera bújik meg, de ha jobban kedveled az ujjlenyomat-olvasós azonosítást, a bekapcsológombban ilyet is találsz. A gép oldalán mindössze négy Type-C-portot és egy jackcsatlakozót helyeztek el. Ezek közül kettő Thunderbolt 4 vezérlőre, kettő pedig USB 3.2 Gen2-re kapcsolódik. Azért a normál Type-A USB-ről sem feledkeztek meg, a dobozban egy ilyen átalakítót is lelsz.

A Huawei MateBook X Prót a legújabb, alacsony fogyasztású Intel Core i7-1260P CPU hajtja, ami kellőképpen erőteljes akár komolyabb szerkesztési feladatokhoz is, azonban dedikált GPU-t nem rejt a készülékház. Van viszont 16 GB rendkívül gyors LPDDR5 RAM és egy 1 TB-os NVMe SSD is. Ez a tesztgépben Samsung gyártmány volt jó sebességértékekkel, de sajnos nem PCIe 4.0-s, csak az előző generációs csatlakozási szabványt támogatja, ezért nem tudta átlépni az 5 GB/s határt szekvenciálisan sem.

A billentyűzet kényelmes, a nagy méretű gombokon könnyen és gyorsan lehet gépelni. A touchpad is szokatlanul nagy lett, ám ez nem céltalan: a többféle gesztus támogatása mellett az oldalíveken haptikus visszajelzéssel tudod szabályozni a hangerőt, a kijelző fényerejét, felül pedig az éppen lejátszott videóban változtathatod a pozíciót. Ez apróságnak tűnik, ám rendkívül hasznos, és még egyszerűbbé teszi a PC kezelését.

Fontos még megemlíteni az akkumulátort és az üzemidőt is: a kategóriájában átlagosnak számító Type-C-töltést és 60 Wh-s akkumulátort kapod meg, így a MateBook X Pro - köszönhetően az energiatakarékos főkomponenseknek - szép hosszú ideig, közel 10 órán át képes terhelés mellett is dolgozni. A pici töltő azonban már nem 65, hanem 90 wattos, vagyis a konkurenseknél sokkal gyorsabban képes telepumpálni az akkumulátort, ami főleg egy hordozható masinánál roppant előnyös.

Elegánsan minimalista

A letisztult külsőhöz kiválóan passzol az előre telepített Windows 11 extra felszereltsége. A Huawei mindössze néhány programot készített elő, amelyek főként a gép használatában, frissen tartásában segítenek - nem tolakodó módon. A konferenciákhoz igazított kamerához, a négymikrofonos Huawei Sound rendszerhez és az okos touchpadhez szükséges driverek és szoftverek már előtelepítettek, és egyszerűen működnek - a tanuláshoz az első használatkor kapsz némi segítséget. Vita nélkül prémium minőségű, erejű és tudású a 2022-es Huawei MateBook X Pro, amihez némi extrát is sikerült adagolni. Ugyanakkor nem tökéletes: örültünk volna egy mSD/SD-kártya-olvasónak, HDMI-nek, az SSD lehetne gyorsabb, sajnos a billentyűzet nem magyar szitázású, és nem kezel aktív stylust az egyébként csodás képminőségű, 3,1K-s kijelző. Mindezt 800 ezer forintért szerezheted be, ami igen borsos ár, de szeptember 15-ig ajándék mesh Wi-Fi-szettel igyekszik barátságosabbá tenni a Huawei.

Még több hardvercikket olvasnál? Vedd meg a 2022/09-es PC World magazint, ráadásul ajándék szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz, ha így teszel!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.