A Microsoftot már feloldották a Huawei-tiltás alól



|

A napokban érkeznek majd a bejelentések arról, kinek adott újra kereskedelmi licencet a kínai céghez az amerikai kormány. A Microsoft az első.

Ahogy azt már mindenki jó ideje követi, az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, valamint a Huawei vállalattal kapcsolatos állítólagos kémkedési vádak miatt az Egyesült Államok kormánya már jó ideje tiltólistára tette a kínai céget. Ezen időszak alatt amerikai vállalatok nem kereskedhettek a Huawei-jel, és olyan egyéb országból származó termékeket sem lehetett eladni nekik, amiben valamilyen amerikai technológia működik. Ez ugye elég kellemetlen helyzetet teremtett a kínaiak számára, legutóbbi csúcsmobiljukat például kénytelenek voltak "lecsupaszított" Androiddal kihozni, a Google ökoszisztémája, appjai és szoftveráruháza nélkül.

Hirdetés

Az amerikai kormány eredetileg november végi határidőt szabott magának arra, hogy eldöntse, újra engedélyezi-e a Huawei felé irányuló kereskedelmi tevékenységeket, és szinte az utolsó pillanatban közöltek annyit, hogy a tiltást részben feloldják. Ez sem jelenti azt, hogy automatikusan visszaállhat a régi rend, hiszen minden olyan cégnek, amely kereskedni szeretne a Huawei-jel, ehhez külön engedélyt kell kérnie a kormányzattól, és ezt csak akkor hagyják jóvá, ha ez nem jár nemzetbiztonsági kockázatokkal (ami ugyebár egy eléggé tágan értelmezhető dolog).

Annyit lehet tudni, hogy november 20-án elkezdték kiosztogatni a kereskedelmi licenceket, de mindezidáig nem derült ki hivatalosan, mely szereplők kaptak ténylegesen engedélyt. Most a Bloombergnek adott közleményében a Microsoft volt az első, amely bejelentette, a felülvizsgált licenc alapján folytathatja kereskedelmi tevékenységét a kínai vállalattal.

A közleményben annyi szerepel, hogy a redmondi cég "általános piaci szoftverek" kereskedelmére kapott engedélyt (az eredeti szöveg szerint "mass-market software"), ami még mindig kicsit ködös megfogalmazás, de esélyesen azt jelenti, hogy Windows és Office licenceket árusítanak majd, amelyek a Huawei laptopjaira kerülhetnek. Ez mondjuk nem rossz hír a kínaiaknak, akik már kényszerből elhalasztották egy új windowsos laptopjuk bejelentését idén nyáron. Emellett a Huawei a Microsoft Azure technológiáját is használja.

Arról viszont még mindig nincs hivatalos hír, hogy a mobilos szegmensben érdekelt amerikai cégek legfontosabbjai (például a Google vagy a Qualcomm) kaptak-e engedélyt, illetve ha igen, ez mire és milyen feltételekkel vonatkozik. Szóval arra még várni kell, hogy megtudjuk, lesz-e teljes értékű Android a Huawei idei és jövőbeni mobiljain.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.