Hirdetés

Így használhatod a Windows 11-et DVD-ről vagy USB kulcsról



|

Bár a Microsoft nem támogatja, mégis elkészült a teljes értékű, hordozható Windows 11 rendszer. Mutatjuk, hogyan lehet neked is ilyened.

Hirdetés

Amikor a sikeres operációs rendszerek listáját nézed, a Windowsok közül jó néhányat megtalálhatsz ott, de a Windows 11 nincsen ezek között. Már a rajt is felemásra sikeredett: a Microsoft sok felhasználót magára haragított a TPM-chip megkövetelése, valamint a még ma is népszerű, régebbi, sokmagos x86-os CPU-k kizárása miatt. Ezt tetézte, hogy sokak szerint egyetlen újdonságot kaptunk a Windows 11-től: a Tálcaikonok középre rendezését. Miközben utóbbi kijelentés persze nem teljesen fedi a valóságot, azért abban van némi igazság, hogy A Windows 10 és 11 olyan sokban nem különböznek egymástól. Ha pedig alig van újdonság és áttérni sem kötelező, akkor marad a Windows 10 a legnépszerűbb Windows OS.

A megjelenése óta eltelt két év alatt azért rengeteget változott a helyzet: a Windows 11-re viszonylag könnyen át lehet térni és már több olyan szolgáltatása is van a frissebb rendszernek, ami miatt érdemes váltani. Az, hogy ezt még jó páran nem tették meg, részben annak is köszönhető, hogy a Windows 11 kipróbálása viszonylag nehézkes egy jól belakott Windows 10-es rendszeren teljes telepítés nélkül.

Hirdetés

Számukra is megváltást hozhat a cikkünkben bemutatott, speciálisan felkészített Windows 11, ami nem csupán óvatosan bánik a hardveres erőforrásokkal, de meglévő rendszeredet sem akarja leváltani, letörölni, felülírni.

Instant Windows 11

Akik már évtizedek óta a PC-k és az IT bűvöletében élnek, emlékezhetnek még rá, hogy az operációs rendszerek flopiról indultak, sőt, a grafikus rendszerek is elfértek néhány hajlékonylemezen. Ma már ez egyik OS-re sem igaz, ritkán HDD-ről, sokkal inkább SSD-ről fut az olykor 100 GB fölé hizlalt rendszer. Ez az összehasonlítás persze nem korrekt, a mai rendszerek szolgáltatásarzenálja egészen más magasságokban van, mint például egy MS-DOS 6.22-es kis flopi.

A Windows 11 is képes óriásira duzzadni, éppen ezért olyan fontos mérföldkő, hogy a lelkes szoftverbarkácsoló közösség egyik népszerű fejlesztője, az NTDEV elkészítette a Tiny11-et, amelyet korábban már mi is bemutattunk. Ezúttal még izgalmasabb kísérletet kaptunk NTDEV-től, mégpedig a Live11-et. Ez nem a Windows 11 telepítője lecsupaszítva, hanem egy teljes értékű Windows 11

már eleve DVD-re vagy USB kulcsra telepítve.

Vagyis elkészült az a Windows 11, amely azonnal, indulását követően használható, futtatásához nem szükséges semmiféle telepítés, vagy régebbi rendszered törlése. Ez ráadásul nem Windows PE-rendszer, ami erősen limitált eszközkészlettel rendelkezik, hanem egy teljes értékű Windows 11 Pro. A rendszer telepített(!) mérete mindössze 4,4 GB, vagyis akár egy szimpla régetű, egyoldalas DVD-re is felmásolható és onnan indítható.

A pendrájvok és SD-kártyák ennél nagyságrendekkel nagyobb kapacitást nyújtanak, így például USB kulcsról még egyszerűbb (és gyorsabb is) futtatni a Live11-et. Ehhez pedig semmiféle licenckulcsra, aktiválásra, netre kapcsolódásra nincsen szükséged, mindössze a megfelelő programmal el kell készítened hordozható rendszermeghajtódat és máris indíthatod PC-den a teljes értékű Windows 11-et.

Kísérletezők előnyben

A DVD-ről vagy pendrájvról indítható Windows 11-nek rengeteg haszna van. A szimpla kipróbálás, ismerkedés mellett kiváló szolgálatot tesz, ha biztonságos környezetben szeretnél online bankingolni. Miután a rendszer minden kikapcsoláskor törli az összes adatot, a következő induláskor pedig ismét az eredeti állapotból indul, esélye sincsen a vírusoknak és egyéb kártevőknek. Emiatt tesztelésre is jól bevethető a Live11 Windows 11. Ha nem szeretnéd ismeretlen programokkal teleszemetelni rendszered, csak indítsd el ezt az OS-t és olyan környezetet kapsz, ami alatt fut bármilyen klasszikus program vagy modern app, megváltoztatható bármely beállítása, majd ezek újraindítás után ismét alaphelyzetbe állnak vissza, nem marad semmilyen adatszemét vagy rosszindulatú kód a rendszerben.

A Live11 indítható emellett virtuális gépen is, így akár a géped újraindítása nélkül is kipróbálhatod a Microsoft legmodernebb rendszerét. A Live11 fejlesztője, NTDEV úgy készítette fel az instant Windows 11 rendszert, hogy annak használatához nem szükséges fizikai TPM chippel rendelkeznek (vagy annak UEFI-s megfelelőjével), tehát régebbi PC-ken is futtatható. Szintén előny, hogy induláskor nem kell Microsoft fiókoddal bejelentkezned, ez is kikerült a követelmények közül.

Amire a Live11 nem alkalmas

Ahogy az az erősen módosított rendszer bemutatásából már kiderülhetett, a Live11 nem tökéletes és nem is mindenre alkalmas. Biztonsági szempontból előny, hogy nem ír egyetlen adattárolóra sem és nem őriz meg semmilyen beállítást, ám ez máris komoly gond, ha azt vesszük, hogy biztonsági frissítéseket sem tudsz rá letölteni. Szintén problémát okozhat, hogy ez egy erősen lecsupaszított Windows 11 rendszer, vagyis a teljes élményt nem fogja átadni azok számára, akik ismerkedés céljából indítják ezzel gépüket. Ahogy írtuk, virtuális PC-n is fut a Live11, azonban az egyik legnépszerűbb platformot, az Oracle VirtualBoxot nem támogatja, vagy VMWare-re, vagy Hyper-V-re lesz ehhez szükséged. Amennyiben a PC-den fő OS-ként próbálod ki, a BIOS-ban válts vissza CSM-re a modernebb UEFI-ről, máskülönben nem fog elindulni a Live11.

Kényelmetlen lehet, hogy minden egyes induláskor végig kell menned egy lerövidített beállítási varázslón, ahol a nyelvet, billentyűzetkiosztást stb. minden alkalommal meg kell adnod. Ügyes húzás, hogy a Live11 teljes egészében rendszermemóriából fut, azonban ez egyben azt is jelenti, hogy minimum 8 GB RAM-ra lesz szükséged a futtatáshoz - szerencsére ez ma már könnyen teljesíthető feltétel. A rendszer maga nagyjából 3,9 GB-ot foglal és 300-320 MB tárhelyed marad a "C:" meghajtón. Ha valami nagyobbat szeretnél letölteni, ahhoz egy másik meghajtót is be kell vetned a gépen.

Kis mérete miatt a Live11-ből a Microsoft Edge böngészőt is ki kellett gyomlálnia a készítőknek, amit egy hordozható Firefox-szal váltottak ki. Ez a fájlkezelőben elérhető, az asztalon nem fogod megtalálni az ikonját.

Így készítsd el saját instant Windows 11-es adathordozódat

1. DVD vagy pendrájv: Bármely, minimum 4,7 GB-os adattároló alkalmas a Live11-hez. A telepítőfájlt innen töltsd le ((link: https://archive.org/details/live-11-mbr)). Az ISO fájl kiírásához használhatsz DVD-író szoftvert, USB kulcs, SD-kártya esetén pedig a Rufust.

2. Indítás: Az elkészült adathordozóról indítsd klasszikus BIOS/CSM-módba kapcsolt PC-det. Minden induláskor végig kell lépkedned néhány beállításon, de MS-fiókra és TPM-chipre nem lesz szükséged. A Live11 csupán a legfontosabb appokat tartalmazza.

3. Használat: Ez a Windows 11 teljes értékű Pro verzió, ám sok funkció és gyári app hiányzik belőle. Böngészőből egy Portable Firefoxot használhatsz, de bármely másikat is letölthetsz a netről. Ha mentenél is adatot, ahhoz másik adathordozó szükséges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.