Hirdetés

Így javítsd meg a PC-det, ha furcsa hangokat ad ki



|

Számtalan hanghatással jelezheti egy PC, hogy kisebb-nagyobb hardveres gondja van. Érdemes időben cselekedni, hogy elkerüld a katasztrófát.

Hirdetés

Ideális esetben egy számítógép csendben, lehetőleg teljesen némán végzi a dolgát még akkor is, ha tartós terhelés alatt kell is dolgoznia. Néha ugyan hallható egy-két ventilátor hangja, ám ezek állandó, megszokott és nem túl zavaró hangok. Amikor azonban gond adódik, ez a megszokott zörej felerősödik, rendszertelenné válik, akár meg is szűnik, vagy éppen új, aggasztó hangok érkeznek a gépház felől. Érdemes a számítógép általánostól eltérő üzemi zaját intő jelként kezelni, azt is mondhatjuk, hogy

ez a géped segélykiáltása.

A zajokból azonban rengetegféle létezik, és mindegyik más-más problémát jelent. Cikkünkben összeszedtünk néhányat a gyakrabban előforduló zörejek közül, hogy te is könnyebben lokalizálhasd, ha géped elkezd furcsa hangokat hallatni.

Hirdetés

Kattogó hang

Roppant kellemetlen, éles kattogást hallasz a bekapcsolt gép házából, miközben látszólag minden tökéletesen működik? Ez két dolgot jelenthet: vagy az egyik ventilátorba lóg bele egy kábel, esetleg csatlakozó, vagy a HDD kezdi megadni magát.

Előbbit könnyen orvosolhatod. Nyisd fel a gépház oldalát és egyesével vizsgáld át a ventilátorokat, hogy melyiknél futnak túl közel kábelek. Ezeket megmozgatva a kattogó zajnak abba kell maradnia. Ha pedig már megvan, mi okozta a zajt, kapcsold ki a gépedet és néhány műanyag gyorskötözővel vezesd el a gépházon belüli kábeleket úgy, hogy azok még véletlenül se érhessenek bele a ventilátorokba. Ez a hiba nem is teljesen veszélytelen: a blokkolt ventilátor leéghet, ráadásul a hűtés hatékonysága sokat romlik, így fagyás és adatvesztés is előfordulhat.

Amennyiben a merevlemezzel van a gond, és ennek irányából hallod a kattogást, azonnal mentsd le fontos fájljaidat egy másik adattárolóra. Ezt követően indítsd a CrystalDiskInfót vagy a HWiNFO64-et, ahol a merevlemez tulajdonságainál ellenőrizheted is, mely SMART-mutató jelzi a súlyos hibát. A kattogó hang egy merevlemez esetében olyan, amit szoftveresen nem tudsz orvosolni, sajnos az ilyen adattároló a végét járja, megbízhatatlan, így nem érdemes a továbbiakban használni. Amennyiben még garanciális a HDD-d, vidd vissza, esélyes, hogy cserélni fogják.

Berregés, zakatolás, surrogás

A mély berregés, súrlódás vagy éppen surrogás is forgó alkatrészek felől jöhet, ami általában a ventilátorokat jelenti. Sajnos a legtöbb ventilátornál gyenge minőségű csapágyakat használnak, amelyek idővel elkopnak. Gyakran előfordul az is, hogy a műanyag lapátok deformálódnak, amitől a ventilátor ütni kezd, vagy félrehord, amitől elgörbül a tengely vagy sokkal gyorsabb ütemben kopik a csapágy. Nem érdemes ilyenkor a javítással bajlódni, inkább új, minőségi ventilátorra válts, amely 4-6 évig egészen biztosan kihúzza hibátlanul. Fontos megemlíteni, hogy a hibás ventilátor lehet a videókártyán vagy akár a tápegységben is. Ha pedig már szerelsz, takarítsd is ki gépedet, különös tekintettel a ventilátorok által hűtött bordákra, amelyek lamellái között könnyedén megül a por.

Magas sípoló hang

Akár hosszabb távon is elviselhető, megszokható háttérzaj, ami amúgy nem feltétlenül jelentkezik hibaként a gép működésében, és sokszor csak akkor hallod, amikor nagy terhelés alatt vannak a komponensek. Ez azonban egy közelgő katasztrófa előjele lehet, ugyanis a leggyakoribb zajforrás ilyenkor egy gyenge minőségű, idő előtt elöregedő rezgőkör, esetleg kondenzátor. Ez lehet az alaplapon, a tápegységben, a videokártyán - szinte bárhol.

A magas frekvenciás hang mindenképpen rossz jel, arra utal, hogy itt bizony hamarosan komoly hardveres meghibásodás következik. Miután a mai NYÁK-lapok többrétegűek, a forraszpontok pedig parányiak, alkatrészenkénti bemérést és javítást csak profi szakemberre bízzunk. Ha még garanciális az eszköz, érdemes inkább gyári cserével megpróbálkozni. Nem ajánlott megvárni, hogy komolyabb gond legyen, mert ez a hardver végérvényes megsemmisülésével jár, sőt, az átégett alkatrész komoly veszély a többi komponens számára is.

Recsegés, pattanás, kattanás

Leginkább laptopnál jelentkező, aggasztó hangeffektusok ezek. Ha nyitás, vagy éppen összecsukás közben ilyet hallasz, az azt jelezheti, hogy akár hő-, akár külső fizikai hatás következtében szerkezeti kár keletkezett a gép belsejében lévő mozgó alkatrészben. Vizsgáld át óvatosan a notebookot, és komolyabb probléma (például beragadó, vagy éppen laza zsanér) esetén vidd el szervizbe. Ha tovább hajtogatod és vagy nem törődsz a recsegéssel, vagy próbálgatod, hátha "magától abbamarad", szinte garantált, hogy hamarosan sokkal komolyabb gonddal kell megküzdened.

Neked milyen PC-s zaj volt eddig a legijesztőbb, milyen hang segített felfedezni egy közelgő PC-s katasztrófát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.