Hirdetés

Ilyen kicsi még sosem volt: 100 megabájtra sikerült zsugorítani a Windows 11 méretét



|

Az NTDEV név alatt futó fejlesztő már korábban is a rendszer takarékos változatainak az elkészítésén ügyködött.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett NTDEV, az a fejlesztő, aki korábban már a Tiny11-gyel, azaz a Windows 11 kipucolt és lecsupaszított változatának az elkészítésével került a figyelem középpontjába. A legutóbbi kísérletezésének eredményeként most pedig megszületett az operáció rendszer alig 100 megabájtos változata, amivel korábban soha nem látott méretre sikerült lezsugorítania a Windows 11-et.

A fejlesztő eredetileg egy rajongó által javasolt ötletből indult ki, melynek során szerette volna megnézni, hogy mennyire is lehet csökkenteni a rendszer méretét azzal az egy feltétellel, hogy az továbbra is bootolható maradjon.

Hirdetés

A kísérletből pedig megszületett a merevlemezen mindössze 100 megabájtot felemésztő Windows 11, ami a radikális méretcsökkenés következtében, érthető módon, a grafikus felületek elhagyásával, teljes mértékben visszatért a szöveges gyökerekhez.

És bár az "NT-DOS" névre keresztelt moddal lényegében egy teljesen minimalista, parancssorokkal működtethető rendszert kapunk, a lecsupaszított verzióval elvileg még a multitaskolásra is lehetőségünk nyílik, de ez persze a mindennapos, gördülékeny használathoz továbbra is édeskevés. Mindenesetre a kísérlet kifejezetten izgalmas, végső soron pedig sikeres volt, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy mivel rukkol majd még elő NTDEV a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.