Hirdetés

Nem hagyja magát az Intel: brutális, 10-magos CPU-k és vadonatúj Z490-es flotta



|

A csapból is az folyik, hogy az AMD Ryzen milyen jó, ráadásul még árban is alávágott az Intelnek, de vajon mi a válasza erre a kék chipzillának? Egy új platform, temérdek új processzor és a már sokszor bevált nyers erő.

Hirdetés

Hosszas tologatás, újratervezés után végre április utolsó napján feloldotta a hírzárlatot az Intel és bemutatta új platformját - legalábbis annak a felső szegmensét. Ebben sok-sok újdonság mellett azért vannak kevésbé forradalmi részletek is, valamint rengeteg új alaplap, amiből jó pár Asus gyártmányt máris meg tudunk mutatni nektek.

 

Hirdetés

Káosz a köbön

Notebook-fronton már egy ideje kaphatók a 10. generációs Intel Core processzorokkal szerelt notebookok, de abba most ne is menjünk bele, hogy ez asztaliban még csupán 9. generációsnak számított és hogy generáción belül még a gyártástechnológia sem minden esetben egyezik. Koncentráljunk az újdonságra, ami kizárólag az asztali gépek világát érinti: itt 10. generációs Intel CPU-k érkeznek hamarosan - május vége fele, amelyekhez azonban új platform is dukál.

- De pontosan miért is kell új platform?

- teheted fel a kérdést jogosan. Hát itt aztán sok technikai részletet fel lehet hozni, a fogyasztás és tápellátás terén történt változtatások is számítanak, de a rosszmájúak úgyis csak azt fogják válaszolni, hogy azért kellett új platform, hogy az alaplapgyártók új sorozatokkal léphessenek piacra.

 

Bemutatkozik a Z490

Az új platformhoz új chipkészlet is készült, amelyeknél a zászlóshajó a Z490. A rendszer felépítése a szokásos: az új, LGA1200-as Intel Core processzorokhoz DMI 3.0 x4 buszon kapcsolódik a Z490 chipkészlet, amely a perifériákat vezérli. A fontosabb vezérlők ezúttal is a CPU-val közös lapkán vannak, úgy mint a DDR4-2933 memóriavezérlő, egy PCIe 3.0 x16 vezérlő és az iGPU. A Z490 egyik nagy újdonsága, hogy támogatja a legújabb CNVi Wi-Fi modulokat, illetve a 10 USB 3.2 Gen1 port mellett további 6 darab USB 3.2 Gen2 csatlakozást is kapsz (egyes Asus lapokon akár 22 USB csatlakozót is kihasználhatsz - ha bírsz).

A CPU-k számítási teljesítménye természetesen nőtt, ám itt a régi architektúrát vetette be (immáron sokadszorra) az Intel, így a TDP-értéket is növelni kellett 125 wattra. Az az Asus lapok felépítéséből, hűtőbordáiból is jól látszik, hogy ezek a CPU-k (a felsőkategóriás modellek) nagyon sokat fognak fogyasztani és jó sok hőt is termelnek majd. Ennek fő oka, hogy a gyorsulást a 8-ról 10-magra ugrás hozza el.

A hivatalos rajt ugyan ma van, azonban megvásárolható alaplapok és processzorok csupán május 20-án érkeznek a szaküzletekbe. Szerencsére ez elég biztosra vehető, legalábbis az alaplap-ellátással nem lesz gond, mert tesztlaborunkba már úton van több gyártó Z490-es modellje, köztük az Asus ROG Maximus XII Extreme/Formula párossal.

És ne feledjük a jó hírt, miszerint az LGA115x hűtőkkel méretkompatibilis az LGA1200-as foglalat! Persze a hűtési teljesítmény már más kérdés.

Az Asus flotta

Azt már régen megtanultuk, hogy az Intel chipkészlet szolgáltatásait bőségesen kiegészítik a gyártók, és ez nincsen másképp az Asus Z490-es lapoknál sem. Kezdetnek mindjárt itt a memória-alrendszer, amit addig tuningoltak, hogy DDR4-4800+-ig, sőt, egyes modelleknél akár 5000+-ig is bírja a túlpörgetést. Az óriási és hatékony hűtőbordák mellett a Thunderbolt 3 vezérlő is megtalálható például az Extreme lapon, a többin pedig TB3-előkészítést kapsz. A Wi-Fi 6 vezérlő már nem újdonság, viszont annál fontosabb, hogy a LAN-vezérlők megújulnak. Itt a Marvell AQtion AQC107/AQC111C-es chipeket, illetve az Intel I225-V-t párosítják. Ezek rendre 10, 5 és 2,5 Gb/s sebességre képesek, vagyis végre túlléphetünk a gigabites otthoni kapcsolatokon.

A másik fontos terület, ahol az alaplapgyártók kiélhetik fantáziájukat, az a VRM, vagyis feszültségszabályzó blokk. Itt az Asus Infineon PowerStage IC-ket, Microfine tekercseket, 10K japán kondenzátorokat és megerősített, masszív tápcsatlakozókat vet be, hogy akár tuningolhasd is 10-magos Intel CPU-dat.

Emellett számos, trükkös hűtési megoldást is bevetettek a mérnökök, nem hiányzik az akár 3 M.2 foglalat és rengeteg Ai-funkció, legyen szó a BIOS-ról, vagy windowsos programokról. Előbbinél például újdonság az AI OC Guide, így már a BIOS-ban kellő segítséget kapsz a stabil tuninghoz. Ez olyasmire is képes, hogy a komponenseid letesztelése és pontozása után megtippeli, milyen tuningsikerre számíthatsz.

 

Folyt. köv.

Az ízelítőt hamarosan még több részlet követi (szállingóznak a hírek a kisebb, olcsóbb chipkészletekről, lapokról is), és már gőzerővel dolgozunk azon, hogy az alaplapok mellé minél több 10. generációs Intel CPU-t is beszerezzünk, hogy megmutathassuk nektek, milyen flottával vág vissza a nagyszerűen sikerült AMD Ryzen 3000-es processzoroknak az Intel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.