Hirdetés

Intel vs. AMD – ezekre az alapokra érdemes ma PC-t építeni



|

Milyen hardvert érdemes most vásárolni, és mit kell elkerülni? Adunk pár aktuális tippet.

Hirdetés

2024 igazán izgalmas újdonságokat tartogat a PC-felhasználók számára: épphogy befutott az 1. generációs Intel Core Ultra processzorcsalád a hősapkája alatt AI-gyorsító dedikált chippel, máris reagált rá az AMD. Az Nvidia erősíti RTX 40-es szériáját, nyáron jön a Windows 12, a 144-240 Hz-es monitorok egyre olcsóbbak, a PCIe 5.0-s SSD-k áttörik a 10 GB/s álomhatárt, és még folytathatnánk a sort.

De mi van akkor, ha ezekről inkább olvasni szeretsz, viszont a tényleges vas, amit az asztalodon látni szeretnél, ennél észszerűbb, elérhetőbb? Ezzel nem vagy egyedül, sőt, az a reális, ha egy jól átgondolt, nem nagyzolásról szóló konfigurációt állítasz össze magadnak. Ebben segítünk most, de nem úgy, hogy elmondjuk, melyik boltba fáradj be összeválogatni a komponenseket, hanem úgy, hogy megmutatjuk, szerintünk mely platformokra érdemes gépet építeni, és miket lehet nyugodt szívvel akár a használtpiacról, kéz alól is beszerezni.

Platformválasztás: nem is olyan nehéz döntés

Minden gépépítés első lépése a platformválasztás. Ez jelenleg négyféle lehet: AMD oldalon ott az AM4 és az újabb AM5, Intel fronton pedig az LGA1200 vagy az LGA1700. Utóbbit talán egyszerűbb gyorsan letudni. Az LGA1200-as platformra építkezni nem kimondottan bölcs döntés: az Intel lezárta, és nem igazán van innen egyszerű továbblépés, igaz, legalább az olcsóbb DDR4-es RAM modulokkal is tudsz konfigurációt összeállítani.

Hirdetés

Az LGA1700 ennél sokkal jobb döntés, a platform fejlett és a processzorok is erősek, sőt, a kínálat széles, így kezdheted egy egyszerűbb, 12. generációs Core i3/i5 modellel, és az évek múlásával fellépkedhetsz komolyabb, 14. generációs Core i7 szintre is. Amire viszont készülnöd kell, az a komoly fogyasztás és hőtermelés, így érdemes már az alapgép tervezésekor túlméretezni a tápegységet és a CPU-hűtést. Az alaplapválasztásnál ráérsz arról dönteni, hogy maradsz a DDR4-nél, vagy inkább a némileg gyorsabb, de drágább DDR5-be ruházol be. Szintén fontos kiemelnünk, hogy ezen Intel CPU-generációnál már kizárólag a Windows 11-et telepítsd, a Windows 10 nem nyújt megfelelő támogatást a hibrid architektúrához.

Amennyiben nem zárod ki az AMD platformot a lehetőségek közül, úgy különösen használt alapokból építkezve az AM4 kiváló döntés. Jó áron kapsz modern szolgáltatásokkal felszerelt alaplapot, a processzorokból pedig igen széles skálán válogathatsz árban és teljesítményben is. Az AM4 skálázhatósága mesébe illő, ráadásul DDR4 modulokra lesz szükséged, így ez sem jelent extra magas kiadást.

Ami beárnyékolja az AM4 ragyogását, az az utód AM5, amire még erősebb, modernebb CPU-k érhetőek el, igaz, kéz alatt ezek még nem kimondottan olcsók. Szintén sokkal drágább a megfelelő AM5-ös alaplap, és itt már nem válogathatsz, kizárólag DDR5-ös modulokat fogad a rendszer. Cserébe a jövőállóság szuper, sok kellemes meglepetést ígér még az AMD, így alaplapodat akár több gépfejlesztésen át megtarthatod.

Processzorok: Nézd meg, mire szánod

Nem csupán a magszámokat, az órajeleket és az árat kell nézni egy modern CPU-nál. Ha Intel vonalon mozogsz, a játékokat szuperül fogja futtatni már egy 12. generációs Intel Core i5 is, sőt, ilyet kéz alatt is lehet szerezni viszonylag jó áron. Például a Core i5-12600KF 70 ezer forintért jó választás, igaz, 125 W TDP-vel kell számolnod.

AMD oldalon két, a használt piacon gyakran felbukkanó modellt ajánlunk a figyelmedbe. Ha a felhasználói programok futtatása az elsődleges, akkor egy AMD Ryzen 7 5800X kiváló választás 70 ezer forint körül, bár ha szűkös a keret, 45-50 ezer forintért a Ryzen 5 5600X is jó opció. Amennyiben a játék is terítéken van, akkor viszont mélyebben érdemes a zsebedbe nyúlni és 110-115 ezer forintért az AMD Ryzen 7 5800X3D-t választani. Ez a speciális gyorsítótárral szerelt processzor a teljes 12. generációs Intel flottát megeszi reggelire játékok alatt, sőt, a 13. generációt is fenyegeti, miközben jelentősen kevesebbet fogyaszt.

Innen feljebb ugrani csak a Ryzen 9 5950X-re tudsz, ám ez csak felhasználói programok terén hoz majd gyorsulást. Ha inkább a távolabbi jövőre is gondolnál, az AMD AM5 platformra voksolj, és ott is az AMD Ryzen 7 7800X3D-t válaszd. Nem a legolcsóbb modell, 140 ezer forintnál indulnak az ajánlatok, viszont ennél észszerűbb izom-CPU nem igazán létezik: játékok alatt az elérhető legjobb CPU-teljesítményt kapod, felhasználói programok alatt pedig az erős középmezőnyt - mindezt az Intel 14. generációs CPU-kénál látványosan alacsonyabb fogyasztás mellett.

Alaplapok: nem olcsó mulatság

Rossz hír, hogy az elmúlt években az alaplapok árazása egységesen emelkedett, olykor hihetetlen magasságokig. A belépőszint már nem a 15-25 ezer forint, vagyis ilyen lapnál óriási kompromisszumokat kell vállalnod. 40-50 ezer forint között már viszonylag jó, akár több CPU-váltást is elviselő modellt kapsz, de prémium funkciókat még ezen példányoktól se várj. Érdemes a használtpiacon is körülnézni, hiszen mozgóalkatrész az alaplapokon sincsen, de a garancia megléte azért nem árt.

Ha AMD AM4-es vonalon mozognál, a B550-es, PCIe 4.0-s példányokra szűkítsd keresésed, ha pedig már az AM5-be invesztálnál, akkor az A620-at átugorva inkább a B650 Extreme chipre épített alaplapokat vedd célba. Amennyiben minél olcsóbban ugranál az AM5-be és nem 4-5 évre tervezel az alaplappal, az A620 is lehet jó választás, de itt be kell érned a PCIe 4.0-val (ami egyelőre bőségesen elegendő).

Intel vonalon az LGA1700-as foglalatra koncentrálva is óriási eltérések lehetnek az alaplapok áraiban és tudásában egyaránt. Ugyanakkor óva intünk tőle, hogy a Z690-es modellek áraira akárcsak egy pillantást is vess, mert szédítően magasak, és még fájdalmasabb ez annak a fényében, hogy egy jövőre leváltásra kerülő platformról van szó. A legolcsóbb lapokon H610-es chipkészlettel találkozhatsz, az ár is vonzó, mi mégis inkább a B660-at ajánljuk, ami nem sokkal drágább, viszont sokkal többet kínál. PCIe 5.0 és 4.0 csatlakozás, 4 DIMM-foglalat a memóriáknak, SATA RAID és mindenféle szabványú USB port, beleértve a 20 Gb/s-os USB 3.2 Gen2x2-t is. Körülnézhetsz a használtpiacon is, de túl nagy kedvezményekre itt ne számíts.

Memória, SSD és HDD: DDR4, PCIe 4.0 és 8 TB

Rendszermemóriánál a minél több, annál jobb elv érvényesíthető, de nem érdemes túllőni a célon: egy bizonyos ponton túl csak nagyon speciális esetben érezhetsz gyorsulást. Kapacitásban a belépő a 16 GB, ami DDR4 modulpárosból 15 ezer forintért a tiéd lehet, míg ugyanez DDR5-szabványban 28-30 ezer forint. Játék, kép- vagy videószerkesztés esetén a 32, 48 vagy 64 GB a logikus döntés, és továbbra is él a szabály, hogy a DDR5 nagyjából dupla annyiba kerül, mint a DDR4, pláne akkor, ha gyorsabb modulokat választasz.

Ugyanakkor érdemes a használtpiacon is szétnézni modulok után. Mivel sok gyártó élettartam-garanciát vállal (vagy legalább 5 évet), sok a még garanciális RAM a kínálatban, emellett nincsen mozgóalkatrész sem. Ugyanakkor óriási spórolásra ne számíts, ezen komponens ára nem csökken látványosan, sőt, miután 2024-re minden piackutató cég markáns drágulást prognosztizál, nem is várható, hogy egyhamar olcsóbbak lesznek a RAM modulok.

SSD-ből még számtalan SATA-csatlakozósat találsz a szaküzletek polcain, de modern gépbe már csakis PCIe-n kapcsolódó, M.2 NVMe típusú modellt szabad választani. Itt is a PCIe 4.0-t részesítsd előnyben, és ellenőrizd, hogy a gyártó milyen szekvenciális tempót garantál, mert itt óriási eltérések lehetnek. A tető a 7000 MB/s, de egy 5 GB/s-re képes SSD is jó választás. Kapacitásban az 1 TB elfogadható, ám egyre előnyösebb áron kapsz 2 TB-os példányokat is. Bár használt tárolót is megvásárolhatsz, ilyenkor alaposan ellenőrizd a cellák élettartamát (eddig mennyi adatot írtak az SSD celláiba), és nem árt, ha garancia is jár még a meghajtóhoz. Ahogy a RAM-ok esetében, úgy az SSD-knél is várható némi drágulás, így nem érdemes túl sokat várni a vásárlással.

Merevlemezt már csak akkor érdemes vásárolni, ha NAS-ba, NVR/DVR-be, vagy másodlagos meghajtóként asztali PC-be szerelnéd - mindegyik felhasználáshoz más és más modell az ideális. PC-nél egyértelmű, hogy a kapacitás miatt van szükséged HDD-re, így a javaslatunk a 8 TB - ezt 55-60 ezer forintért mérik. Kéz alatt nem érdemes merevlemezt vásárolni, jobb, ha vadonatúj, garanciális példányra bízod adataidat.

Intel vs. AMD: ideális alapkonfigok

Cikkünkben három konfiguráció alapjaira szűkítettük le az ideális választást, de persze mindegyik összeállítás mindegyik eleme tetszőlegesen változtatható. Az egészen alapszintű összeállításokat, illetve az extrém tuningra is felkészített méregdrága opciókat most mellőztük: előbbiekkel külön cikkben is foglalkozunk hamarosan, utóbbinál pedig irreálisan nagyobb büdzsére van szükség, ráadásul ezek nem is mindennapos használatra szánt konfigurációk.

Elérhető árú, észszerű alapkonfig: Ha rugalmasan bővíthető, de elérhető árú és mai szemmel is erős gépet építenél, AMD AM4-es foglalattal szerelt B550-es alaplapot, AMD Ryzen 5/7 CPU-t, 32 GB DDR4-3200-as RAM-ot és 1 TB PCIe 4.0 SSD-t (5000 MB/s) válassz.

Jövőálló erőgép: Egy AMD B650 Extreme chipre épített AM5-ös alaplap sok-sok évig hű társad lesz, ha pedig nem egy belépőszintű AMD Ryzen 5 7600-as CPU-val nyitsz, hanem mindjárt a Ryzen 7 7800X3D-vel, 32 GB DDR5 RAM-mal és 2 TB-os PCIe 4.0 (7000 MB/s) SSD-vel, évekre erős és modern gépet tudhatsz magadénak.

Kék villám: Főleg játékra, de felhasználói programokra is kiváló a 12/13/14. generációs Intel Core CPU szinte bármely változata, de Core i5 alá ne add és alaplapból is inkább a B660-ra hajts. A memória lehet DDR4 és DDR5 is, az SSD pedig PCIe 4.0-s. Fontos, hogy LGA1700-as gépre csakis Windows 11-et (vagy újabbat) telepíts, válassz erős tápegységet és alaposan méretezd túl a hűtési rendszert!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.