Hirdetés

iPhone 15 Pro teszt - könnyű, és beleszeretni is



|

Az iPhone 15 Pro az, aminek az iPhone 14 Prónak lennie kellett volna - egy tényleg számos elemében megújult csúcstelefon.

Hirdetés

Nem szívesen lennék olyan ember, aki a tavalyi évben határozta el magát az iPhone-vásárlás mellett - illetve pont olyan vagyok, csak látva más Apple-termékek iszonyatos áremelkedését, taktikusan lecsaptam a nyár folyamán egy iPhone 13 Pro Maxra, nem vártam meg az iPhone 14-széria őszi debütálását. Miután az Apple bejelentette 2022-es készülékeit, elégedetten nyugtáztam, hogy jó döntést hoztam, egyben elszörnyedtem azon, hogy ez lehet a jövő: a legolcsóbb modell is 449 990 Ft-tól indult, míg iPhone 14 Prót 569 990 Ft alatt nem lehetett kapni. Az iPhone-ok minden pozitívuma ellenére ezek az árak döbbenetesen magasak voltak, és egy olyan időszakban történt ez az ugrás, amikor az ember még kenyérből és a tojásból is az olcsóbbat vadássza.

Nem tudjuk pontosan, hogyan alakultak az eladások az elmúlt egy évben, de az egyik legnagyobb Apple-viszonteladó, az iStyle sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint nem jól. Gyarmati Csaba, a cég közép-európai vezetője elmondta, komoly kihívásokkal kellett szembenézniük az infláció és a magas költségek miatt, viszont örülnek annak, hogy az iPhone 15-ök esetében 50%-kal több előrendelés érkezett be, mint az iPhone 14-eknél. És ennek minden bizonnyal nem pusztán az az oka, hogy az Apple 50-130 ezer forint közti összeggel csökkentette az árakat a tavalyi modellekéhez képest - mérföldkőhöz értünk, és most sokkal jobban megéri frissíteni vagy iPhone-tulajjá válni, mint az elmúlt néhány évben.

Hirdetés

Te fogytál?

A készüléket kikapva dobozából az első dolog, ami feltűnhet (főleg azoknak, akiknek egy-két éves iPhone-ja volt eddig), hogy mennyire könnyű: míg az iPhone 14 Pro 206 grammot nyomott, az iPhone 15 Pro mindössze 171 grammos. A súlycsökkentés a keret anyagának titánra cserélésének köszönhető, ami nem csak hogy könnyebb az eddig használt rozsdamentes acélnál, de papíron a gyűrődést is jobban bírja. A titán alatt 100%-ban újrahasznosított alumínium keret található, ami szintén a strapabírást segíti. Az egy hétre kölcsönkapott tesztkészüléknél ezt inkább nem tettük próbára, ám külföldi töréstesztek szerint sajnos nem annyira fényes a helyzet, és mindenki jobban teszi, ha vásárlásnál a készülék mellé egy tokot is csap. Én már egyszer elhittem az Apple-nek, hogy az iPhone 13 Pro Max aztán tényleg mindent túlél, úgyhogy egy hónapig tok nélkül használtam, és egy éjszakai rossz mozdulat után, amivel az éjjeli szekrényről gyorsan a padlóra helyeztem át, lett egy széltében repedt képernyőjű telefonom, aminek javítási költségéből nem hogy egy tok és egy fólia, de majdhogynem egy új iPhone SE is kijött volna akkor. Ti ennél legyetek okosabbak.

Mindenesetre a szálcsiszolt titán keret szép (a nálunk járt kék titán modellen ez kevésbé látszik), és könnyebb kézben tartani a telefont, mint az elődöket, nem akar lefelé vándorolni rögtön. A képernyőt körülölelő fekete káva láthatóan keskenyebb lett, az éleket pedig íveltté tették, ami szintén a telefon stabil fogását segíti. A hátlap ismét üveg, de az az ellenállóbb fajta, amit már évek óta alkalmaznak.

A második, könnyen észrevehető változás, hogy a némítókapcsoló helyét egy gomb vette át. Néhány androidos most biztosan a szemét forgatva mondja, hogy hú, de nagy találmány, és nem tudom őket hibáztatni ezért, de ettől függetlenül örülök, hogy az Apple meglépte a váltást. Ha nem tudnám, hogy ez az egyik fő újítás, még reménykednék abban, hogy a korábbi telefonokon egy szoftverfrissítéssel szintén elérhető lesz a kapcsoló funkciójának megváltoztatása, de valószínűleg ez hiú ábránd csupán. A Művelet gombot hosszan nyomva elindíthatunk hangrögzítést, megnyithatjuk a kamerát, aktiválhatunk shortcutot, úgy állítjuk be, ahogy a leghasznosabbnak találjuk, illetve fényképezésnél exponálógombként is bevethető, ahogy egyébként a hangerőszabályzók is. Még jobb lett volna, ha egy másik funkciót beállíthatunk a dupla nyomásra például, nem csak a nyomva tartáshoz rendelhetünk parancsot, de hátha majd az iOS 17 vagy 18 egyik újításaként ezt is lehetővé teszik a közeljövőben.

A harmadik, egy kis hunyorgás után látható, de az átlag felhasználó számára valószínűleg annyira nem feltűnő újítás, hogy az Apple teljesen magától, egyáltalán nem az Európai Unió nyomására, pusztán azért, mert tudja, ez a jó, és mert így legalább az összes Apple-készüléket lehet egy kábellel tölteni (khm, khm) meglépte az USB-C-re váltást. Ennek a - megfelelő, külön megvásárolt kábel megléte esetén - gyorsabb, akár 10 Gbps-os adatátvitel mellett egy olyan előnye is van, hogy Apple Watchot és AirPodsot is tölthetünk a készülékről - ha már a vezeték nélküli töltés nem kétirányú, legalább ezzel adhatunk egy kis naftát kiegészítőinknek. Ráadásul egy rakás adaptert, mobilos kontrollert (ha van megfelelő firmware rajta), külső tárhelyeket, mindenfélét támogat - például MacBookokkal használatos átalakítókat is, ezeken keresztül SD-kártyát, ethernet-csatlakozást, HDMI-t, jóformán mindent. És ha már csatlakozás: támogatott a Wi-Fi 6E, a fejlettebb UWB chipnek köszönhető precíziós kereséssel pedig mind iPhone 15-öt használó barátainkat, mind a saját cuccainkat nagyon pontosan megkereshetjük.

Bekapcsolás után azt kapjuk, amit tavaly is: egy csodálatos, 120 Hz-es frissítéssel üzemelő, de alvó állapotban is aktív kijelzőt, illetve a hasznos információkat megjelenítő, gyorsabb kezelést elérhetővé tevő Dynamic Islandet. Ez utóbbi új trükköket nem tanult, de nem is kell neki, szerettük az iPhone 14 Próknál, és ugyanúgy szeretjük most is - annak pedig külön örülünk, hogy az alap modellek is megörökölték.

A legjobb játékkonzol?

Merész állítást tett az Apple egyik illetékes egy interjúban, amikor azt mondta, az iPhone 15 Pro lesz a legjobb játékkonzol. Ezt sokféleképp ki lehet kezdeni, de a mondanivaló lényege, hogy a gaming felé nyitást nagyon komolyan gondolja a cég, komolyabban, mint bármikor, pedig az előadások során mindig jutott hely ennek-annak. Hát, most a Resident Evil Village-nek, a Resident Evil 4 remake-nek, a Death Strandingnek és az Assassin's Creed Mirage-nak, négy olyan játéknak, amik futtatásához egyébként PC vagy játékkonzol kell. Ezek jelen pillanatban még nem elérhetők, a Village október végén jön, a Mirage 2024-ben, a többi elvileg valamikor idén, így nem tudtuk őket kipróbálni, de igyekszünk visszatérni erre később - nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen kompromisszumokkal kell megbékélnünk.

Más játékokkal persze most sincs probléma, az A17 Pro (ami már nem Bionic, de ez csak elnevezésbeli változás) egy bivalyerős chip, ami már hardveres ray tracinget (sugárkövetést) is lehetővé tesz a játékokban, valamint támogatja a MetalFX felskálázási technológiát. Azon túl, hogy azt gondolhatjuk, a Candy Crush Saga soha nem volt még annyira szép, mint most, remélhetőleg hamarosan érkezik pár nagyágyú (a fentiek mellett), például az Apple Arcade kínálatába, hogy gyakorlatban is láthassuk, hogy muzsikál a hardver. A nagyobb hardverigényű játékok esetében a melegedés lehet egy probléma, ami érdekes módon nem is játékok futtatása (a Call of Duty Mobile-nál és a Gear.Club Stradale-nél sem tapasztaltunk az elfogadhatónál nagyobb forróságot), de több letöltés elindítása esetén is jelentkezett, ugyanakkor legalább az akkumulátor nem adja könnyen magát - általános használat közben is tovább bírja, mint a 14 Próé. Nem szignifikánsan (az Apple sem kampányol ezzel), de minden kisebb előrelépésnek is nagyon örülünk, jó végre magunk mögött hagyni azokat a szörnyű időket, amikor ezen a téren az iPhone-ok csúnyán el voltak maradva konkurenseikhez képest. Gyorsabb töltésnek persze mindig tudnánk örülni, de a 27W-os kábeles maximummal és a 15W-os vezeték nélküli MagSafe-fel sem lehetetlen kiegyezni.

Egy kontrollerrel, például a Backbone One-nal tényleg játékkonzol lesz az iPhone 15 Próból
Egy kontrollerrel, például a Backbone One-nal tényleg játékkonzol lesz az iPhone 15 Próból

A legjobb kamera?

Kamerában még mindig csak kevesen tudnak versenyezni az iPhone-okkal, és az Apple úgy is képes az élen maradni, hogy három lencsénél többet nem pakol a Pro készülékekre sem. Hardveres mellett szoftveres újításokkal, MI-vezérelt technológiákkal gondoskodik arról, hogy az amatőr és profi fotósok egyaránt bámulatos képeket készíthessenek, ha hajlandóak rászánni az időt a beállítások kiismerésére és piszkálására. A fő szenzor 48 MP-es, ami alapjáraton ismét 24 MP-es képeket lő, melyek így részletgazdagok, zoomolás után is élesek - persze ha 1x-es zoomot akarunk használni, 48 MP-es ProRAW vagy kisebb fájlméretű HEIF Max képeket is készíthetünk. Az éjszakai és vakus fotókat a rendszer 12 MP-es felbontással menti. Videó esetében 720p-s felbontás és 30 fps a minimum azoknak, akik nagyon szeretnének helyet spórolni, de felmehetünk 4K-ig és 60 fps-ig is.

Sajnos az 5x-ös optikai zoom csak a Pro Max modellnél elérhető, a sima Prónál 3x a határ (digitálisan 15x-ös zoom a maximum, míg a Pro Maxnál 25x-ös), de ennél amúgy is izgalmasabb funkció (amit iPhone 13-ig visszamenőleg megkaptak a készülékek egyébként), hogy a portrémódban lőtt képeken utólag is átállíthatjuk a fókuszt, csak szerkesztésnél rá kell bökni arra, amit ki szeretnénk emelni, és a rendszer minden mást úgy homályosít el, hogy nehéz megmondani, mi volt eredetileg kiemelve, de, mint az alábbi példákon is látszik, nem lehetetlen. A kattintásra megnövő képeken látszik, hogy ha utólag váltunk fókuszt, nem lesz a tárgy annyira éles, mintha eleve azt mértük volna be.

Ez az eredeti kép, amin a Galaxisok kazettán volt a fókusz...
Ez az eredeti kép, amin a Galaxisok kazettán volt a fókusz...

...és ez ugyanaz a kép, de a fókusz a Csaknekedkislány vinylre lett áthelyezve utólag
...és ez ugyanaz a kép, de a fókusz a Csaknekedkislány vinylre lett áthelyezve utólag

Itt viszont a CSNK-n volt eredetileg a fókusz...
Itt viszont a CSNK-n volt eredetileg a fókusz...

...és itt került át szoftveresen a Galaxisokra.
...és itt került át szoftveresen a Galaxisokra.

Szintén extra, hogy kiválaszthatjuk a beállításokban, 24 mm-es, 28 mm-es vagy 35 mm-es lencsét szeretnénk-e fő kameraként használni - ez szoftveres trükközés, így állíthatjuk a gyújtótávolságot. A Photonic Engine névre keresztelt megoldással a jó és gyengébb fényviszonyok között készült képek egyaránt még szebbek lesznek - nem mintha eddig nem lett volna kiemelkedő az eredmény.

Videós fronton újítás még, hogy rögzíthetünk SSD-re (köszi, USB-C!), ami a 4K 60 fps-hez  illetve hogy a filmszerű módban egyfelől elérhető a 3x-os zoom, másrészt képes a készülék automatikusan fókuszt váltani és így mozgatni a képet, hogy minimális hozzáértéssel is gyönyörű videókat lőhessünk.

Kinek való ez?

Az iPhone 15 Pro ára 499 990 Ft-nál indul, ennyi pénzért egy 128 GB-os modellt kapunk, és még 50 ezret hozzá kell csapnunk, ha dupláznánk a tárhelyet. A tavalyi után és a jelenlegi gazdasági környezetet nézve egy felsőkategóriás, minden elemében kiemelkedő készülékért ez nem egy rossz ár. Ehhez érdemes még kalkulálni egy tokkal; praktikus lenne a környezetvédelmi okokból idén kivezetett bőrtokok helyére került FineWovenek közül válogatni, ha nem lehetne épp internetszerte arról olvasni, hogy a puha tapintású, szövetszerű anyagból készült, kinézetre egyébként elegáns és prémium védőtokok hamar szétfoszlanak és extra sérülékenyek. Sanszos, hogy jobban járunk egy Peak Design vagy egy Woodcessories tokkal, ha már a környezetvédelmet is felvesszük a döntési szempontok közé. A mellékelt, szövet borítású kábel a célnak (töltéshez, a kiegészítőink töltéséhez) megfelel, de hogy a maximumot kihozzuk az USB-C-ből, szereznünk kell egy másik, 10 Gbps-re képes vezetéket.

Azt, hogy iPhone 14 Próról váltsunk, nem indokolják az újítások, és még az iPhone 13 Prókat is csak azoknak érdemes lecserélni, akik nagyon viszketnek a Dynamic Island hiánya miatt, de a most alkalmazott újításoknak a jövőben cserélők is örülhetnek. A titán tokozás következtében tényleg jelentősen könnyebbek lettek az eddig határozottan nehéz készülékek, a Művelet gomb bevezetése régóta esedékes, hasznos újítás, a még ütősebb kamerák pedig kétségtelenül jobbá teszik a felhasználói élményt. Izgalmas látni, hogy korábban PC-ken és konzolokon futó játékok érkeznek majd az iPhone 15 Próra, még úgy is, hogy ez inkább villogás, mintsem valódi törekvés a konzolok piacán való térnyerésre - az árából két Steam Deck is kijön, ami, mivel PC-s játékokat futtat, lényegesen nagyobb kínálattal szolgál.

(A tesztkészüléket, a Backbone One-t és a FineWoven tokot köszönjük az iStyle-nak!)

iPhone 15 Pro

Ár: 499 990 Ft
Kiemelkedően jó csúcskategóriás készülék az iPhone 15 Pro, ami fontos újításai miatt mindenképp mérföldkövet jelent – még ha a páréves készülékeket nem is érdemes leváltani rá.
  • A17 Pro chip
  • 6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző
  • 1-120 Hz-es frissítési gyakoriság
  • 2000 nit csúcs fényerő kültéren
  • Mindig aktív kijelző
  • 48 MP/12MP/12MP hátlapi kamera, 3x-os optikai zoom
  • Autofókuszos előlapi kamera
  • Titán szegély
  • 128GB, 256GB, 512GB, 1TB tárhely
  • USB-C csatlakozó
PRO
  • minden elemében csúcs
  • valóban könnyebb lett az anyagváltás miatt
  • a némítókapcsoló gombra váltása hasznos dolog
  • az USB-C csatlakozónak csak örülhetünk
Kontra
  • a FineWoven tokok túl sérülékenyek
  • az 5x-ös zoom csak a Pro Max-szal jár
  • a dobozban csak USB 2.0-s kábel van
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8505
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => iPhone 15 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 8
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-26 14:14:54
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => iphone 15 pro
    [gameinfo_url] => iphone-15-pro
    [gameinfo_pro] => minden elemében csúcs
valóban könnyebb lett az anyagváltás miatt
a némítókapcsoló gombra váltása hasznos dolog
az USB-C csatlakozónak csak örülhetünk
    [gameinfo_kontra] => a FineWoven tokok túl sérülékenyek
az 5x-ös zoom csak a Pro Max-szal jár
a dobozban csak USB 2.0-s kábel van
    [gameinfo_data] => A17 Pro chip
6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző
1-120 Hz-es frissítési gyakoriság
2000 nit csúcs fényerő kültéren
Mindig aktív kijelző
48 MP/12MP/12MP hátlapi kamera, 3x-os optikai zoom
Autofókuszos előlapi kamera
Titán szegély
128GB, 256GB, 512GB, 1TB tárhely
USB-C csatlakozó
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 499 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Kiemelkedően jó csúcskategóriás készülék az iPhone 15 Pro, ami fontos újításai miatt mindenképp mérföldkövet jelent – még ha a páréves készülékeket nem is érdemes leváltani rá.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 8
            [manufacturer_name] => Apple
            [manufacturer_url] => apple
            [manufacturer_link] => http://www.apple.com
            [link] => /gyarto/apple
        )

    [link] => /termekinfo/iphone-15-pro-8505.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => minden elemében csúcs
            [1] => valóban könnyebb lett az anyagváltás miatt
            [2] => a némítókapcsoló gombra váltása hasznos dolog
            [3] => az USB-C csatlakozónak csak örülhetünk
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a FineWoven tokok túl sérülékenyek
            [1] => az 5x-ös zoom csak a Pro Max-szal jár
            [2] => a dobozban csak USB 2.0-s kábel van
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.