Hirdetés

Ismét szárnyal a Bitcoin, de vajon hogy hat ez a GPU-eladásokra?



|

Egy spekulációnak köszönhetően új erőre kapott a legnépszerűbb kriptovaluta.

Hirdetés

Rohanó világunkban ködös emléknek tűnhet csupán, de nem is olyan rég még a kriptovaluták és az NFT-k számítottak az egyik legforróbb témának, aminek végül az árfolyamok tavaly tavasszal bekövetkezett látványos összeomlása vetett véget.

Ugyan csekély az esély rá, hogy ismét akkora felhajtás támad a blokkláncpénzek körül, mint a 2021 őszi árfolyamcsúcs idején, akik azonban a kriptokrachot követő nyomott áron vásároltak be a Bitcoinból, most kereshetnek némi zsebpénzt.

A legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama ugyanis szeptember óta emelkedőben van, a héten pedig már a 35 ezer dolláros árfolyamot is megközelítette. Ez ugyan nagyon messze van a 64 400 dolláros rekordtól, viszont utoljára 2022 májusában adtak annyit a BTC-ért, mint most.

Hirdetés

A hirtelen támadt érdeklődés oka, hogy a piaci várakozások szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a közeljövőben engedélyt fog adni a kriptovaluta ETF-ként (exchange traded fund) való kereskedésére, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a befektetők a bitcoin tényleges birtoklása nélkül is nyerészkedhetnének az árfolyamingadozásokon.

Az elmúlt időszakban több nagy pénzintézet is (pl. BlackRock, Invesco) nyújtott be bitcoin FTF-iránti kérelmeket, és sokak szerint csak idő kérdése, hogy a SEC rábólintson valamelyikre. Ez felkorbácsolhatná a BTC iránti keresletet, a pozitív elbírálást megelőlegező befektetők pedig most arra játszanak, hogy így még magasabbra szökik az árfolyam.

PC-felhasználói szemmel adja magát a kérdés, hogy a kriptovaluta iránti lelkesedés kiújulásával vajon azok az idők is visszatérnek-e, amikor a piac összes GPU-ját elszívta a bányászat. A jó hír, hogy erre gyakorlatilag nulla az esély, mivel a megtérülési ráta már messze nem olyan jó, mint egykor volt, a TechSpot szerint például egy 1600 dolláros GeForce RTX 4090 jelenleg napi egy dolláros hasznot hajt a bitcoinon, ami nem éppen az évezred üzleti lehetősége.

Habár a BTC-láz az Ethereum iránti keresletet is felhajtotta, az utóbbi egy ideje már egy új  protokollra épül, ahol nem a bányászathoz használt hardver teljesítménye a szempont, így ez sem fogja megtizedelni a videokártyás kínálatot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.