Hirdetés

Itt a lemez, amint 200 TB-nyi adat is elfér



|

A DVD méretű optikai adattároló kapacitása 4000 Blu-ray lemezének felel meg.

Hirdetés

Mikor fordult elő utoljára, hogy lemezt helyeztél a számítógépedbe? Ha valaki az elmúlt 15 évben vásárolt vagy rakott össze asztali gépet vagy laptopot, annak jó eséllyel már lemezmeghajtó sincs a házban. Ugyanakkor az optikai adattárolás még nem feltétlenül halott, sőt: kínai kutatók most egy olyan módszert fedeztek fel, amivel minden eddiginél hasznosabbá válhatnak a korongok.

Kutatók egy csoportja olyan lemezt mutatott be, amelyen akár 200 terabyte adatot is képesek tárolni. Ez úgy lehetséges, hogy nem két dimenzióban, hanem 3D-ben írják az adatokat a lemezre, összesen 100 rétegben. Az adatokat mindössze 54 nanométer széles pontokban tárolják a lemezen, ezzel a legtöbb modern merevlemez adatsűrűségének 21-szeresét tudják kihozni.

Hirdetés

Az adatok írásához és olvasásához különböző lézerpárokat használnak, így a megfelelő anyag megtalálása sem volt egyszerű feladat. A kutatást vezető Min Gu szerint közel 10 évbe telt pusztán az, hogy az AIE-DDPR névre keresztelt fényérzékeny anyagot megalkossák, és képesek legyenek 3D-ben egyszerre írni és olvasni anélkül, hogy megváltozna az anyag szerkezete.

A technológiát természetesen elsősorban adatközpontokba szánják: egy egymilliárd gigabit kapacitású adatközpont a jelenlegi technológiával durván egy stadionnyi területet követel meg, ezzel a módszerrel egy szobányi hely is elég lenne neki. Annak köszönhetően viszont, hogy az üres lemezek előállítása kompatibilis a DVD-k sorozatgyártásával, egy lemezt mindössze 6 perc alatt le lehet gyártani, így hosszú távon akár az egyszeri felhasználók számára is elérhető válhat a technológia.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy gyorsítsák az írási és olvasási sebességet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.