Hirdetés

Itt az M3 – a teljesítményre és a játékokra is rágyúr az Apple új processzora



|

Három új erőforrást is leleplezett az almás gyártó.

Hirdetés

A története második nagy váltását végrehajtva az Apple még 2020-ban kezdte lecserélni a Macekben használt Intel-processzorokat, hogy a házon belüli fejlesztésű, ARM-architektúrára épülő M-szériás erőforrásokkal helyettesítse őket.

A remek fogadtatásban részesült, gyors és energiatakarékos almás SoC-ok azóta már egy generációváltást is megéltek, most pedig itt a következő nagy frissítés: a magyar idő szerint az éjszakai órákban megejtett Scary Fast eseményen rögtön három új processzor is bemutatkozott az M3, az M3 Pro és az M3 Max formájában.

A MacBook Pro és az iMac-szériákban debütáló erőforrások már nem az M2-nél látott 5nm-es, hanem a még fejlettebb 3nm-es gyártási technológiára épülnek.

Hirdetés

A magok számát tekintve a következőként alakul a három teljesítményszint:

  • M3: 8 CPU, 10 GPU
  • M3 Pro: 11-12 CPU, 16 vagy 19 GPU
  • M3 Max: 16 CPU, 30 vagy 38 GPU

Az M2-höz képest az alap M3 20%-kal jobb teljesítményt ígér a CPU-val és GPU-val kapcsolatos feladatokban, míg az M3 Pro és Max esetében azt emelte ki a gyártó, hogy az előbbi 20/40%-kal, az utóbbi pedig 80/50%-kal gyorsabb a CPU/GPU igényes műveletekben, mint az M1-széria. Magyarán az M2-családhoz képest itt már szerényebb az előrelépés, de hogy pontosan mennyivel, azt majd a független tesztek fogják kideríteni.

Ahogy azt az immáron AAA-kategóriás játékokat is futtató iPhone 15-nél is láthattuk, az Apple a Macekben is igyekszik rágyúrni az almás ökoszisztéma nagy gyengeségére, a gamingre, és jelentős fejlesztésekkel frissítették a GPU-t. Az M3-ban dolgozó grafikus erőforrások már képesek a hardveres sugárkövetésre (ray tracing) és a mesh shadingre, a hatékonyság növelése érdekében pedig dinamikusan, valós időben osztják ki a helyi memóriát (Dynamic Caching).

A frissítés természetesen a mesterséges intelligenciás feladatokra kihegyezett Neural Engine-t is érinti, így az M3-szériában ez már 60%-kal jobb teljesítményt (az M1-hez képest) nyújt, továbbá a media hardware engine-t is feltuningolták a cupertinóiak, amely így már támogatja az AV1 dekódolást és gyorsítást a H.264, HEVC, ProRes és ProRes RAW formátumok esetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.