Hirdetés

Izgalmas CPU-jövőképpel készül az AMD, kiszivárgott, hogy mivel csapna oda az Intelnek



|

Egy kiszivárgott prezentációs dián nemcsak a Ryzen 8000-es sorozat tudása, hanem az azt követő Zen 6-generáció főbb fejlődési pontjai is láthatók.

Hirdetés

Egy hete még az Intelről szólt minden, a Meteor Lake kódnév alatt futó következő generációs Core-processzorokról szinte minden kiderült, a decemberi startig pedig nem is kell már olyan sokat aludni. Október közepén jön a következő hivatalos megjelenés, érkeznek a 14-es számmal ellátott asztali CPU-k, várhatóan 6 G Hz feletti boost-órajelekkel és brutális maximális fogyasztással.

Úgy tűnhet, hogy az AMD-nek most nincs igazán miről beszélnie, bár aki szemfüles volt, észrevehette, hogy pont az Intel Innovation Day előtt egy nappal futott be a jelenlegi EPYC-generációt kiteljesítő szerver CPU bejelentése. A hagyományos konfigurációkban azonban egy ideig biztosan nem várható bejelentésre érdemes újdonság, a 3D V-Cache-sel felturbózott Ryzen 7000-ek köszönik, de nagyon jól teljesítenek.

Hirdetés

Ez minden bizonnyal unalmas is lenne így, ezért napjaink "elismert" iparágai forrásai egy percet sem tétováznak, amikor megoszthatóvá válik valami izgalmas a jövő technológiáiról, fejlesztéseiről és termékeiről. Most is ez történt, épp a Zen 5 és Zen 6 architektúrákkal kapcsolatos főbb információk szivárogtak ki.

Az állítólag hiteles prezentációs dián egy kellően részletes, de könnyen áttekinthető útiterv szerepel, ám olyan kódnevekkel, amik leginkább az AMD berkein belül léteznek, a kereskedelmi forgalomba szánt lapkák nem ezeket használják. A kiszivárogtató szerint a Cerberus és Persephone hivatott jelölni a Zen 3 és Zen 4 párost, a Breckenridge és Durango nevek pedig az architektúra alapkövének számító CCX-lapkára hivatkozik. Egy-két adat jelzi az előrelépést az elődöket alapul véve, például a Zen 3-nál megjelenik a 32 MB L3-gyorsítótár és a 3D V-Cache lehetősége, míg a Zen 4 esetében a 14%-os IPC-növekedés (egy órajel alatt végrehajtott utasítások száma), és az AVX-512 árulkodó.

Az izgalmasabb rész azonban csak most jön, a Nirvana/Eldora jelzi a Zen 5-öt, 4 és/vagy 3 nm-es gyártástechnológiára váltva, további 10-15%-os IPC-növekedéssel (a Zen 4-hez mérten), emelt L1 adatgyorsítótárral, erősebb aritmerikai és lebegőpontos egységgel, valamint új, 16 magos CCX-lapkával. Ez utóbbi az igazán érdekes, hiszen jelenleg egy CCX-ben legfeljebb 8 magot kínál az AMD (így épül fel két CCX-ből a 16 magos Ryzen 7950X), a Zen 5 esetében a duplázódás elhozhatja a 32 magos, 64 szálat kezelő csúcsprocesszorok korát. Bár azt még nem tudni, hogy ez kiépítés csak az alacsony energiafelhasználásra paraméterezett Zen 5c esetében lesz-e engedélyezve.

A Morpheus/Monarch nevek már a Zen 6-ot jelölik, ahol az IPC-növekedés kisebb lesz, de nagyobb hangsúlyt kap a mesterséges intelligenciát és gépi tanulást gyorsító részegység, valamint 32 magra nőhet a CCX-kapacitása. Mivel ez a dia a teljes termékportfóliót lefedő architektúrákat mutatja, ezért lehetséges, hogy egy-egy feltüntetett paraméterrel csak az EPYC szerverprocesszorokban találkozhatunk, az asztali típusokat nem fogják ennyire "felerősíteni".

A megjelenésről még korai beszélni, de a Zen 5 minden bizonnyal 2024-es megjelenéssel tervezhető, míg utódja a 2025-ös évben vív meg az Intel Lunar Lake-kel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.