Hirdetés

Játék bárhol, bármikor - melyik a legjobb kézi konzol?



|

Egy szempillantás alatt ellepték a piacot a hordozható játékgépek, amik már nem csak egyszerűbb játékokat, hanem PC-re és otthoni konzolokra tervezett címeket is futtatnak. De vajon melyik áll nyerésre?

Hirdetés

Mondhatni széles körben ismert tény, hogy minden idők legnagyobb példányszámban eladott játékkonzolja a PlayStation 2, amiből meglehetősen hosszú, több mint tízéves pályafutása alatt 155 millió darabot adtak el világszerte. Az ötödik helyen két generációval későbbi utódja, a PlayStation 4 áll 117,2 millióval, de ebből még elvétve találhatunk a polcokon, jelennek meg rá friss játékok, lehet, hogy a tényleges eladási szám ennél magasabb.

A kettő között az eladási listán három Nintendo termékcsalád szerepel, és mindháromban közös, hogy hordozható gépeket foglalnak magukba: a 2004-ben debütált Nintendo DS-ből és különböző variációiból 154 milliót, a nem sokkal az életciklusa fele után járó, 2017-ben megjelent Nintendo Switchből 125 milliót, az 1989-es és 1998-as Game Boyból és Game Boy Colorból pedig 118,69 milliót értékesítettek napjainkig.

Hirdetés

A játékosok láthatóan mindig is vevők voltak arra, hogy ne legyenek monitor vagy tévé elé kötve, ha játszani szeretnének, ám ahogy a telefonok egyre okosabbá váltak és olyan kasszasikerek jelentek meg, mint az Angry Birds vagy a Candy Crush Saga, úgy halt el mindinkább a termékkategória. Nem gondoltuk volna, hogy valaha is feltámad (még a Switch elképesztő sikere ellenére sem), de most mégis éledezni látszik. Összegyűjtöttük a piacon jelenleg kapható kézi konzolokat, elmondjuk, melyik mit kínál, és miért különleges.

Steam Deck

Nem a Valve volt az első, aki megpróbálkozott PC-alapú hordozható játékgép megalkotásával, de a cég mérnökei voltak azok, akik rájöttek, hogyan működhetne ez igazán jól. Ahogy az Apple az iPadnél és az iPhone-nál, úgy a Valve a Steam Decknél is egy saját rendszerrel indított, nem pedig egy módosítások nélküli Windowst dobott rá a masinára: a Linux-alapú SteamOS fut rajta, ami a Proton réteggel gondoskodik arról, hogy ha nem is az összes, de a Steamen megtalálható játékok nagy része problémamentesen fusson. Egy dokkolóval akár monitorra is köthetjük és külső eszközöket csatlakoztathatunk hozzá, továbbá használható hagyományos PC-ként is. A teljesítménye korrekt, célját tökéletesen kiszolgálja, és 419 eurós, nagyjából 156 ezer forintos indulóára is barátinak mondható - aki PC-s játékokat szeretne a buszon játszani, ennél jobbat most nem talál.

ASUS ROG Ally

Júniusban jelent meg a piacon az ASUS ROG Ally, ami a Steam Deck vetélytársa kíván lenni, és miközben több tekintetben túlszárnyalja, azért van, amiben elmarad tőle. Hardverben erősebb, a modern, napjainkban megjelenő játékokat is korrektül futtatja, kijelzője nagyobb felbontású képet jelenít meg, ugyanakkor egy sima, mezei, nem apró képernyőre optimalizált Windows 11 üzemel rajta, amivel lépten-nyomon találkoznunk kell, akár a beállításokat piszkálgatnánk, akár egy-egy játékot telepítenénk vagy indítanánk. Bár van az ASUS-nak saját szoftvere és gyorsmenüje is, ezekből nem érhetünk el mindent, és ha rábökünk egy játék csempéjére, indulás előtt úgyis a Win11-et látjuk. Szerencsére hibái szoftveresek, amiket frissítésekkel lehet javítani - meglátjuk, mi lesz belőle ősszel, pár frissítést még minden leendő vásárlónak érdemes lehet kivárni.

Nintendo Switch

A Nintendo már régóta a saját útját járja, nem közvetlen vetélytársa az Xboxszal versenybe szálló Microsoftnak és a PlayStationt pályára küldő Sonynak. A bukásnak elkönyvelt Wii U után kérdéses volt, hogy utódja, a 2017-ben megjelent Nintendo Switch milyen teljesítményt fog nyújtani - mint a bevezetőben is említettük, a gyártónak van oka boldognak lenni. A Switchet elsősorban egyedi, családbarát, különleges élményt kínáló játékai adják el még ma is, de szuper érv mellette az is, hogy számos független fejlesztő alkotásai elérhetők rá, amik kifejezetten élvezetesek kis képernyőn. A Switchből készült egy Lite változat, amit nem lehet tévére kötni, és a kontrollerrésze sem távolítható el, csak kézi konzolként üzemeltethető, valamint egy OLED-kijelzővel szerelt kiadás, mely pont ugyanolyan erős, mint az alapmodell - és nem látni, mikor jön az utódja.

Evercade EXP

Az iméntieknél valamivel egzotikusabb az Evercade EXP, aminek gyártója kifejezetten azokat célozta meg, akik letűnt korok játékaival szeretnének nosztalgiázni. A konzol 18 beépített címmel érkezik a Capcom kínálatából, köztük az 1942-vel, a Street Fighter II-vel, a Mega Mannel és a Ghouls 'n Ghosts-szal, de támogatja az Evercade kártyáit is, amiken összesen további 380 játék található meg - Intellivision, Atari, Bitmap Brothers, vagy akár Worms gyűjteményeket is vásárolhatunk hozzá. 149 euróba, mintegy 55 ezer forintba kerül maga a gép, és játékgyűjteményenként 20 eurót, kb 7500 forintot kell fizetnünk - nem kevés, de annak a rétegnek, amelyet megcéloz, talán így is csábító lehet. Sajnos Magyarországon hivatalosan nem forgalmazzák, aki akar egyet, annak külföldről kell rendelnie.

Logitech G Cloud

Fizetnél 349 eurót, közel 130 ezer forintot egy olyan kézi konzolért, ami használhatatlan, ha nincs internetkapcsolat, és csak akkor élvezetes bármit játszani vele, ha stabil és elég gyors a Wi-Fi vagy az 5G? Ha a válaszod igen, a Logitech G Cloud neked szól, de ha megkímélnéd magad egy agyvérzéstől a családi nyaraláson, lehet, hogy jobban jársz, ha nem ezt választod. Már a termék adatlapján is felhívja a gyártó a figyelmet, hogy kelleni fog hozzá előfizetés, legyen az az Nvidia GeForce Now vagy az Xbox Game Pass, különben nincs semmi értelme. Azért legalább 1080p-s felbontás mellett is lehet 60 fps-sel játszani, ám mobilnettel csak úgy hajlandó működni, ha egy másik készülékről osztjuk meg - nem fogad be SIM-kártyát, és eSIM-támogatása sincsen. Amire kitalálták, arra jó, de hogy egy ilyen gép akár most, akár a jövőben sikeres legyen, abban erősen kételkedünk.

Razer Edge

Majdnem ugyanazt gondolta jónak a Razer, mint a Logitech, egy nagyon fontos különbséggel. A Razer Edge ugyanis egy Razer Kishi V2 Pro kontrollerrel kiegészített androidos táblagép, így bár játszhatók rajta felhőben futó játékok is, ha épp nem elég erős a net, akkor is ott van nekünk a kapcsolatot csak apró adatcsomagok küldésére használó PUBG Mobile, Fortnite vagy Call of Duty Mobile, nem beszélve számos további, minőségi mobilos játékról. A Wi-Fi-s változatért 399,99 dollárt kérnek el, az 5G-sért 599,99-et kell fizetni, ami megint csak nem kevés, de ezért cserébe egy erős, 1080p-s felbontású, 144 Hz-es kijelzővel szerelt androidos táblagépet kapunk Snapdragon G3x Gen 1 aktív hűtéses chipsettel, amit kifejezetten úgy alkottak meg, hogy hosszú játékmenetek során is hidegen tartsa a gépet és ne szívja le az akkumulátort rövid idő alatt.

Ayaneo 2

Az Ayaneo régi próbálkozó, még ha fura neve sokaknak nem is ismerős. Idén év elején jelent meg az Ayaneo 2, ami a ROG Ally-hoz hasonlóan a Steam Deckkel száll versenybe, és papíron minden tulajdonságával felülmúlja a Valve gépét: nagyobb a kijelző felbontása, erősebb a processzora (egy AMD 6800U került bele Radeon 680M GPU-val), jobb a kijelzője, jobb technológiát használnak az analógjai, így nem driftelnek, továbbá könnyen cserélhető az SSD-je, és Windowst futtat (jobban, mint a ROG Ally). Csak hát az akkumulátora nem valami combos, az ára pedig 1099 dollárról indul, vagyis 374 ezer forintot kell adnunk a legkisebb modellért is, ami azért egy korlátozottan használható eszközért már igen erős. Felhasználói több ízben szoftveres problémákra is panaszkodtak, lényegében ugyanazon hiányosságokkal küzd, mint a jóval olcsóbb ROG Ally - akkor pedig már inkább az.

iPhone 14 Pro + Razer Kishi V2

Na de ha már hordozható, játékra (is) alkalmas eszközökről van szó, ne felejtsük el az okostelefonokat, kiváltképp az iPhone 14 Prót, ami egy megfelelő kontrollerrel, egy Razer Kishi V2-vel vagy egy Backbone One-nal kiegészítve máris kézi konzolként funkcionál. Igen, önmagában iszonyú drága, de ha eleve azért veszel ilyet, hogy legyen egy megbízható felsőkategóriás telefonod, akkor már egy pár tízezres kiegészítővel csinálhatsz belőle hordozható játékgépet is. Az App Store számos játéka támogatja a kontrollerek használatát, ráadásul ott van a terebélyes és egyre gyarapodó Apple Arcade, ami alacsony havidíjért kiemelkedő minőségű játékokhoz kínál hozzáférést. Sőt, igazából nem kell, hogy Pro modell legyen, és az sem, hogy a 14-es széria tagja: az iPhone-ok jól tartják magukat, egy-két évvel ezelőtti készülékkel is ugyanott vagy, és még spóroltál is.

Playdate

Végül pedig jöjjön az a játékgép, amit nem lehet nem imádni, annyira bájos. Az apró Playdate egy monokróm, háttérvilágítás nélküli kijelzővel rendelkező készülék, aminek előlapján a négy iránygomb mellett mindössze két további gombot találunk, az oldalán viszont van egy kurbli, amit a játékfejlesztők kreatív módokon használtak ki. 24 játék jár hozzá alapból, és továbbiak készülnek folyamatosan a webböngészőből futtatható játékkészítő programmal - mindegyik egyedi, különleges, nem olyan, amilyet más platformokon is látunk. Egy segédalkalmazás segítségével a képet tükrözhetjük számítógépünkre is. A 199 dolláros, adó nélkül is majdnem 70 ezer forintos ára sokakat megrémiszthet, de elég egyértelmű, mit kapunk ezért cserébe: egy aranyos, villantós gépet, amivel elüthetünk pár egyébként unalmas percet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.