Hirdetés

Javíthatatlan biztonsági rést találtak a PS4-en, a PS2 emulátor a felelős



|

A Sony-nál több mint egy éve tudnak a hibáról, de egyelőre hiába is reménykedik bárki a másolt lemezek visszatérésében.

Hirdetés

Rég elmúltak már azok az idők, amikor otthon másolt kazettákat és lemezeket cserélgettek a gyerekek az iskolában, és így osztották meg egymással a játékaikat. A hackerek és a fejlesztők macska-egér harcában összességében utóbbiak állnak nyerésre, ugyanakkor vannak olyan PlayStation 4 firmware verziók, amiket sikerült feltörni, és saját fejlesztésű kódot futtatni rajtuk.

Hirdetés

Egy PlayStationökkel foglalkozó hacker, 'CTurt' nemrég publikált a témában. Ő a PS4-be és PS5-be integrált PS2 emulátort kihasználva jutott be a rendszerbe, így futtatva feltört PS2 játékokat, és úgy látja, hogy a biztonsági rés nemcsak PS2-es homebrew tartalom futtatását teszi lehetővé, hanem idővel akár PS4-es kód natív futtatását is. A "mast1c0re" névre keresztelt sebezhetőséget több mint egy éve jelentette a hacker a Sony-nak, akiktől nemrég azt a választ kapta, hogy nem foglalkoznak a javításával.

A hacker egy nagyon részletes leírást is készített a folyamatról, sőt, videókat is mellékelt. CTurt szerint biztonsági rés kijavíthatatlan, hiszen nem közvetlenül a PS4 rendszerszoftveréhez, hanem konkrét játékokhoz kötődik, amik digitális és lemezes formában is elérhetőek (a videóban az Okage: Shadow King nevű játék egyik bugját használja ki, hogy bejusson a memória hagyományosan elzárt részébe). Azonban mielőtt valaki feltört PS4-eket és PS5-öket meg másolt lemezeket, otthoni hackelést vízionál, néhány dolgot érdemes tisztába tenni.

Bár a bejutást garantáló játékok most elérhetőek, a Sony bármikor törölheti őket a store-ból. A módszer egyelőre csak egy proof of concept, egyáltalán nem biztos, hogy az átlag felhasználó számára is hasznos dolgok születnek majd belőle. Nincs szó teljes PS4 jailbreakről, így kalózkodott szoftverek sem jöhetnek szóba, és bár a hack ezen szintje javíthatatlannak tűnik, a következő rétegbe belepiszkálhat a Sony. Arról nem is beszélve, hogy már az indításhoz szükséges egyedi PS2-es mentést sem könnyű megszülni. Ezzel együtt persze kíváncsian várjuk, mire jutnak a hackerek a közeljövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.