Jön a kínai Wikipedia



|

A megírásából viszont kizárják a nyilvánosságot - sajátos Wikipediát csinál Kína.

Kína úgy döntött, hogy saját riválist állít a Wikipediának. Ez lesz az ország első online nagykönyve, amelyben "minden" megtalálható. 

Hirdetés

A szólásszabadság miatt felszólaló aktivisták szerint azonban politikai okokból sok területen torzít vagy hallgat majd az új online enciklopédia. 

A digitális projekt a harmadik kiadása lesz a Chinese Encylopaedianak, és 20 000 tudós tölti fel tartalommal. Ugyanakkora lesz, mint a Wikipedia kínai nyelvű változata, kétszer olyan hosszú, mint az Encyclopaedia Britannica. A több mint 30 000 bejegyzés nagyjából 1000 szó hosszú lesz (egyenként). 2018-ban már online lesz a tartalma. 

A Wikipediával szemben ez nem lesz nyitott, vagyis a tömegek nem szerkeszthetik. A kritikusok szerint ez gond, a zárt tartalom tovább rontja a szabad információáramlást és a hitelességet. 

Több szakértő felhívta a figyelmet, hogy Kína régóta igyekszik manipulálni a nyilvánosan elérhető információkat a maga javára, illetve a történelmi eseményeket saját csomagolásban eladni, ezzel mintegy párhuzamos digitális világot kialakítva. 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.