Hirdetés

Jön a Radeon RX 6000M széria, laptopokban hódíthatnak az RDNA2-alapú GPU-k



|

Egyre több gyártó teszi le a voksát az AMD processzorai mellett, de a legtöbb laptop még mindig Nvidia kártyákkal készül. Ez hamarosan megváltozhat.

Hirdetés

Bár hosszú évekig szinte kizárólag Intel processzorokkal szerelt laptopokat találtunk a boltok polcain, az elmúlt időszakban egyre népszerűbbek lettek a Ryzennel szerelt gépek, sőt, megannyi tesztben elhangzik a különböző modellek kapcsán, hogy "jó ez a notebook, csak kár, hogy nem Ryzen van benne". De az AMD processzor mellé rendszerint RTX, vagy még inkább GTX kártyákat építettek be a laptopgyártók.

Az AMD most bejelentette, hogy az új generációs konzolokban és csúcskártyákban használt RDNA 2 architektúra hordozható formában is elérhető lesz, és rögtön három modellt is piacra dobnak.

A csúcskategóriás RX 6800M (145W+) mellett RX 6700M (135W) és RX 6600M (100W) változatokat kapunk, és a gyártó szerint a 6800M képes lesz a legújabb AAA címeket olyan, vagy akár jobb frame rate mellett futtatni, mint az Nvidia laptopokba szánt RTX 3080-a, miközben akkumulátorról simán lenyomja a zöldek kártyáit.

Hirdetés

A 6700M a tervek szerint akár 100 fps-t is ki tud majd hajtani a "népszerű játékokból" 1440p-ben, míg a 6600M-et 1080p-s játékra szánják. Alább a specifikációk:

Ezen felül elindul az AMD Advantage iniciatíva, amit leginkább az Intel Evo programjához lehetne hasonlítani, de kizárólag olyan gamer laptopok kapnák meg a plecsnik, amik megfelelnek az aláűbbi feltételeknek:

  • AMD Ryzen 5000 processzor, Radeon 600 grafikus chip és Radeon szoftver
  • Támogatja az AMD Smart Access Memory és Smart Shift technológiákat
  • A kijelző fényereje legalább 300 nit, a képfrissítése legalább 144 Hz, alacsony válaszidős, Freesync kompatibilis, és lefedi az sRGB színtér 100%-át vagy az NTSC 72%-át
  • Van benne legalább egy NVME PCIE Gen 3 SSD
  • A WASD gombok nem melegedhetnek 40 fok fölé
  • Akkumulátorról legalább 10 órányi videólejátszást tesz lehetővé.

Hogy ezeknek a feltételeknek hány gép fog megfelelni, az egyelőre nagy kérdés, hiszen a legjobb gamer laptopok is elhasalnak vagy a 10 órás üzemidőn, vagy a kijelző fényerején.

Azt mindenesetre már tudjuk, hogy az első ilyen laptop a júniusban debütáló ROG Strix G15 lesz, amibe akár Ryzen 9 5900Hx processzort, Radeon 6800M grafikus chipet, és 15"-es, 165 Hz-es WQHD kijelzőt is kérhetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.