Hirdetés

Jönnek az újrahasznosított alapanyagokból készülő lítiumion akkumulátorok



|

Az így gyártott telepeknek jóval kisebb lesz az ökológiai lábnyoma.

Hirdetés

Elképesztő ütemben pörgött fel az akkumulátorgyártás világszerte, köszönhetően többek közt az elektromos autóknak, amelyek hatalmas telepeket használnak. Nem véletlen, hogy hazánkban is gombamód szaporodnak az akkumulátor-gyárak, a korszerűtlen gyártástechnológiával készülő modulok és az elhasznált, kidobott akksik azonban összességében több kárt csinálhatnak, mint amennyit nyerünk azzal, hogy elektromosra cseréljük a robbanómotoros autónkat.

Erre keres most megoldást az amerikai BASF vállalat, amely a Nanotech Energy-vel karöltve most újrahasznosított elemekből szeretne akkumulátorokat gyártani.

Hirdetés

Az Észak-Amerikai programban a Nanotech által gyűjtött alapanyagokat, nikkelt, kobaltot, mangánt és lítiumot hasznosítanák újra és használnák fel az aktív-anyag előállítás során, így durván 25%-kal csökkentve az akkumulátor-gyártás karbonlábnyomát.

Az Amerikai Energiahivatal 3,1 milliárd dollárral támogatja az új akkumulátor gyárak létesítését, de innovatív újrahasznosítási módszerek híján egy idő után nem tudunk majd mit kezdeni a végtelen elektornikai hulladékkal. Persze vannak kezdeményezések, mint az okostelefonokba kötelezően bekerülő cserélhető akkumulátor, de ezek önmagukban nem jelentenek hosszútávú megoldást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.