Hirdetés

Kartelleztek a kondenzátorgyártók - 254 millió eurós büntetés a jutalom



|

A kondenzátorgyártók 1998 és 2012 között manipulálták a vételárakat.

Hirdetés

Az Európai Bizottság újabb komoly büntetést szabott ki a tech cégekre. Ezúttal a kondenzátorok gyártóiról derült ki, hogy kartelleztek. Összesen 9 japán gyártót büntettek most meg, ugyanis kiderült, hogy 1998 és 2012 között folyamatosan, szándékosan manipulálták (emelték) a vételárakat. 

Hirdetés

Az ügy érintettjei között vannak a következő vállalatok: Sanyo, Hitachi, Rubycon, ELNA, Tokin, NEC, Matsuo, Nichicon, Nippon Chemi-Con, Vishay Polytech, Holy Stone Holdings, Holy Stone Enterprises. Nem mind kapott ugyanakkor teljes büntetést. Az együttműködésük miatt a Tokin, az ELNA és a Hitachi bírságát csökkentették. A legnagyobb, 97 921 000 eurós büntetést a Nippon Chemi-Con kapta. 

A Sanyo mindenkinek túljárt az eszén. A cég maga hívta fel a figyelmet az ügyre az Európai Bizottságnál, ezért teljes egészében elengedték a büntetését. A taktika érdekes: a cég részt vett a kartellezésben, kitermelte a nyereséget, majd feldobta a partnereit - cserébe nem kapott büntetést. 

Margrethe Vestager szerint a kondenzátorok alapvető részei a legtöbb elektronikai terméknek (okostelefonok, háztartási eszközök, autós elektronikai rendszerek, szélturbinák), ezek a cégek pedig a profitmaximalizálásra törekedtek. Mindezt a gyártók és a fogyasztók kárára tették, a versenyellenes viselkedést viszont nem tolerálják Európában, főleg, hogy a helyi fogyasztókat is érinti. 

Az érintett cégek végig tisztában voltak vele, hogy mit tesznek. A bizonyítékok szerint megpróbálták eltitkolni, hogy mi történik. Az előkerült levezésekben gyakran szerepelt olyan szöveg a találkozókról, hogy olvasás után semmisítsék meg, semmiképp ne tárolják, és ne hozzák nyilvánosságra. A találkozókon nem csak a vezető managerek, néha az elnökök is jelen voltak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.