Hirdetés

Kingston Fury Renegade SSD teszt – a gamerekre szabott adattároló



|

Vagány név, még vagányabb hűtőborda, de vajon érezhető gyorsulást hoz a gamereknek szánt SSD egy átlagos modellhez képest?

Hirdetés

Cseppet sem keseredett el a Kingston, amikor eladta a HyperX gamer márkáját a HP-nak évekkel ezelőtt, sőt, még csak arról sem volt szó, hogy a gamerek kikerülnek a fókuszból. A váltást követő években a Kingston még erősebb lett, jelenleg a DRAM modulok piacának tetemes részét uralja, mégpedig nem csupán orrhosszal.

A perifériák helyett a NAND- és DRAM-alapú termékekre erősített rá, a PC-s és konzolos gamerek számára pedig bemutatta a Fury almárkát. Az ezzel a jelöléssel ellátott termékek dizájnban és tudásban is a játékok nagy hardverigényeihez lettek igazítva. De mit is jelent ez pontosan? A Fury Renegade SSD remekül megmutatja.

Hirdetés

Nem irodai munkára szabva

A Fury Renegade SSD kétféle verzióban került a boltok polcaira: a vezérlőchip, a NAND flash chipek és a technikai paraméterek azonosak, ám az egyik verziónál csupán egy papírvékony hőeloszlató lap védi a komponenseket a túlmelegedéstől, a másik változaton azonban egy dizájnos hűtőborda felel ugyanezért a feladatért. A kettéválasztás nem véletlen: előbbi a laptoptulajokat, utóbbi az asztali PC-seket célozza. Pontosabban nem csupán a PC-s játékosokat, hanem a Sony PlayStation 5-tulajdonosokat is, ugyanis a Kingston ajánlásával ebben a gépben is kiválóan muzsikál a Renegade SSD. Ezt a hűtőbordás változatot teszteltük mi is.

A Kingston Fury Renegade SSD a kapacitást tekintve 500 GB-tól 4 TB-ig érhető el, ám azt az adatszervezés miatt fontos kiemelni, hogy az 500 GB-os modell szekvenciális írásban nagyjából csak a felét nyújtja annak, amire a nagyobb testvérek képesek és az 1 TB-os is lassabb kicsit. Véletlenszerű 4K-s olvasásnál is alacsonyabb, nagyjából megfelezett értékekre kell számítani, és hát a strapabíróság sem olyan szuper - ez mind a NAND technológia felépítéséből adódik és gyártótól függetlenül minden SSD-nél így van, tehát nem meglepő vagy egyedi jelenség.

Mi éppen ezért a 2 TB-os verziót teszteltük, ahol ilyen limitációktól már nem kell tartani. Gyári értékek szerint szekvenciálisan 7,3/7 GB/s olvasási/írási tempóra lehet számítani, az IOPS-mutató elérheti az 1 milliót, a strapabíróság pedig 2000 TBW, ami sok-sok évre bőségesen elegendő még mindennapos intenzív használat mellett is.

Jól megfér az óriási CPU-hűtő mellett és a VGA kártya alatt a Renegade
Jól megfér az óriási CPU-hűtő mellett és a VGA kártya alatt a Renegade

Az SSD M.2 2280-as formátumú, vagyis a szabványos méret, a rendszerhez pedig 4 szálon, PCIe 4.0-n csatlakozik. A NYÁK-lapon egy Phison E18-as vezérlő teljesít szolgálatot, amelyhez 176-rétegű Micron 3D NAND chipek kapcsolódnak. Az adatszervezés TLC, vagyis három bit/cella adatsűrűségről beszélhetünk. A 8-csatornás vezérlőhöz két DDR4 RAM-chip is kapcsolódik, összesen 2 GB kapacitással, ami a gyorsítótárazásért felel. A kapacitás papíron 2 TB, ami formázottan 1863 GB-ot jelent.

Az alumíniumból készült passzív hűtőborda átlagos méretű, téglatest formájú, nagyjából 25 grammos és 8 mm vastag, így a Renegade SSD 10,5 mm-es. A Kingston 5 év garanciát vállal az adattárolóra, ami átlagos ebben az árkategóriában. Szintén a csomag része az Acronis TrueImage HD klónozó szoftver, ami kellemes és hasznos kiegészítés (a licenckulcs a doboz belső részébe van beragasztva).

Sony PlayStation 5-ben is jó szolgálatot tesz a Fury Renegade, a szerelés pedig kb. 5 perc mindössze
Sony PlayStation 5-ben is jó szolgálatot tesz a Fury Renegade, a szerelés pedig kb. 5 perc mindössze

Mit tud terhelés alatt?

Phison E18-cal szerelt SSD már járt tesztlaborunkban, így nagyjából tudtuk, mire is számíthatunk. Ahhoz is hozzászoktunk az elmúlt években a Kingston termékeknél, hogy amilyen gyári értékeket a gyártó feltüntet az eszköz dobozán, azt méréseinkben is viszontláthatjuk, sőt, több esetben bebizonyosodott, hogy a gyári értékek konzervatívak és valós használat során jobbat is mértünk. AMD X570-es alaplapban egy Ryzen 5 3600X mellett az SSD CrystalDiskMark alatt 7,23 GB/s szekvenciális tempót ért el olvasáskor és íráskor is nagyjából a gyárilag megadott szinten teljesített, vagyis zsákbamacskától ezúttal sem kell tartanunk. A teszthez használt adatcsomagot 64 GB-ra emelve sem zuhant be a teljesítmény, vagyis a gyorsítótárazás kiválóan működik, az E18-as vezérlő jól teszi a dolgát. Az IOPS-értékek olvasás és írás esetén már nem volt ennyire rózsás a helyzet, a gyári 1 millós érték helyett 500-550 ezer körül voltak AS SSD-ben (más programnál is maximum a 660 ezer IOPS-t sikerült elérnünk), aminél már láttunk jobbat (GoodRAM IRDM Pro, Gigabyte AORUS Gen4 7000s), de azért ezek az értékek sem számítanak rossznak.

Kétoldalas SSD-hez kétoldalas hűtés dukál - és szükség is van rá
Kétoldalas SSD-hez kétoldalas hűtés dukál - és szükség is van rá

A mai SSD-knél nem titok, hogy a nagy sebesség együtt jár a nagy hőtermeléssel is: bizony, az adattárolásban is megjelent a hűtés szükségessége. A Fury Renegade esetében annyi előny azért van, hogy a Micron NAND chipek fejlettek és elődeiknél kb. 30-35%-kal kevesebb hőt termelnek, ám 7 GB/s körüli tempó mellett így is szó szerint

égető szükség van a hűtésre.

Amit a PCIe 4.0-ból ki lehet hozni, azt a Renegade-del majdnem teljes mértékben megkapod, a gyári hűtés pedig gondoskodik arról, hogy throttling effektussal ne kelljen találkoznod. A melegedés nem okozott gondot egyetlen esetben sem, még akkor sem, amikor az SSD közvetlen közelében lévő VGA kártya is le volt terhelve, így ez is fűtötte a Renegade körül a levegőt. Fontos tudni, hogy ezt a modellt csak PlayStation 5 és PC esetében érdemes választani, notebookhoz a Renegade SSD szimpla, bordamentes változata ajánlott, ami vékony, így garantáltan befér a kisebb gépházba. Nem mellesleg ilyenkor az ár is alacsonyabb, nagyjából 57-59 ezer forint.

A Kingston Fury Renegade SSD jó választás gaming PC-be: gyors, megbízható, a recept, amely alapján építették, kiforrott és nincsenek rejtett csapdák. Ugyanakkor 63 ezer forintért nem egyértelműen a legjobb ár/érték arányú modell: az Adata XPG Gammix S70, a Silicon Power XS70 hasonló tempó mellett, hűtőbordával együtt is 10-18 ezer forinttal olcsóbbak, ha pedig a hűtőbordáról lemondasz (mert például az alaplapod M.2 foglalatához tartozik megfelelő hűtési kapacitású borda), Samsung, Corsair, Mushkin, WD, PNY SSD-ket is kaphatsz valamivel olcsóbban.

Kingston Fury Renegade 2 TB SSD

Ár: 63 390 Ft
A Kingston Fury Renegade SSD jó választás gaming PC-be: gyors, megbízható, a recept, amely alapján építették, kiforrott és nincsenek rejtett csapdák, ugyanakkor 63 ezer forintért nem egyértelműen a legjobb ár/érték arányú modell.
  • M.2 2280 formátum
  • PCIe 4.0 ×4, NVMe 1.4
  • 2048/1863 GB elméleti/valós kapacitás
  • 7300/7000 MB/s olvasás/írás gyári adat szerint
  • Phison E18 vezérlő
  • TLC 3D-NAND Flash chipek
  • Gyári hűtőborda
  • Hűtőborda/hőelvezető borítás
  • 7233,9/6812 MB/s szekvenciális olvasás/írás
  • 543 766/494 350 IOPS olvasás/írás (4K AS SSD)
  • 18 973 pont Anvil
  • 3,5/10,5 mm vastagság
  • 2000 TBW, 5 év garancia
  • Acronis TrueImage HD klónozó szoftver
PRO
  • stabilan jó teljesítmény
  • hatékony hűtés
  • klónozó szoftver
  • 2000 TBW
Kontra
  • nem a legjobb IOPS-értékek
  • lehetne valamivel olcsóbb
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8378
    [topic] => 1
    [group] => 10
    [gameinfo_name] => Kingston Fury Renegade 2 TB SSD
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 175
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-16 15:13:26
    [gameinfo_webpage] => https://www.kingston.com/en/ssd/gaming/kingston-fury-renegade-nvme-m2-ssd
    [gameinfo_tags] => kingston, fury, ssd, adattárolás, teszt
    [gameinfo_url] => kingston-fury-renegade-2-tb-ssd
    [gameinfo_pro] => stabilan jó teljesítmény
hatékony hűtés
klónozó szoftver
2000 TBW
    [gameinfo_kontra] => nem a legjobb IOPS-értékek
lehetne valamivel olcsóbb
    [gameinfo_data] => M.2 2280 formátum
PCIe 4.0 ×4, NVMe 1.4
2048/1863 GB elméleti/valós kapacitás
7300/7000 MB/s olvasás/írás gyári adat szerint
Phison E18 vezérlő
TLC 3D-NAND Flash chipek
Gyári hűtőborda
Hűtőborda/hőelvezető borítás
7233,9/6812 MB/s szekvenciális olvasás/írás
543 766/494 350 IOPS olvasás/írás (4K AS SSD)
18 973 pont Anvil
3,5/10,5 mm vastagság
2000 TBW, 5 év garancia
Acronis TrueImage HD klónozó szoftver
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 63 390
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Kingston Fury Renegade SSD jó választás gaming PC-be: gyors, megbízható, a recept, amely alapján építették, kiforrott és nincsenek rejtett csapdák, ugyanakkor 63 ezer forintért nem egyértelműen a legjobb ár/érték arányú modell.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 175
            [manufacturer_name] => Kingston
            [manufacturer_url] => kingston
            [manufacturer_link] => http://www.kingston.com/
            [link] => /gyarto/kingston
        )

    [link] => /termekinfo/kingston-fury-renegade-2-tb-ssd-8378.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => stabilan jó teljesítmény
            [1] => hatékony hűtés
            [2] => klónozó szoftver
            [3] => 2000 TBW
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem a legjobb IOPS-értékek
            [1] => lehetne valamivel olcsóbb
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.