Hirdetés

Komoly előrelépést hoz a PCI Express 6.0 szabvány



|

A végső rajt szakaszánál jár az új szabvány fejlesztése.

Hirdetés

A PCI-X-et és az AGP-t leváltó PCI Express szabványt még 2003-ban mutatta be a standardért felelős PCI-SIG konzorcium, azóta pedig négy további generációt is üdvözölhettünk, melyek sorában a 2019-ben leleplezett PCIe 5.0 a legutóbbi.

Habár ez még mindig nem terjedt el, a PCI-SIG már javában dolgozik az utódján, amely komoly ugrást hoz majd az átviteli sebességben.

Hirdetés

A konzorcium közlése alapján a PCIe 6.0 fejlesztése már az utolsó, 0.9-es fázisnál jár, ami a gyakorlatban a végső vázlatot jelenti (a folyamat a következőképp néz ki: koncepció, első vázlat, komplett vázlat, végső vázlat, kiadás). Ebben a szakaszban a PCI-SIG tagjainak kiválasztott közössége tesztelheti a technológiát.

Ha minden a tervek szerint halad, jövőre készülhet el az 1.0-s verzió, a SIG szerint pedig 2023 környékén érdemes az új szabványt támogató eszközök megjelenésére számítani, melyek először a nagyobb teljesítményt igénylő szerverek számára lehetnek elérhetők.

A véglegesített specifikációk szerint a PCIe 6.0 akár a 128 GB/s-os átvitelt is elérheti, pinenként 64 GT/s sebességgel. Ezzel pedig rádupláz az 5.0-s generációra, ami 64 GB/s-mal és 32 GT/s-mal dolgozik. Az új szabvány további előnye a mindössze 10 nanoszekundumos késleltetés, a jobb energiahatékonyság és a PCIe 1.x-ig érvényes visszafelé kompatibilitás. A nagyobb hatékonyság érdekében a PCIe 6.0 PAM4 pulzus amplitúdómodulációt is bevet majd.

Addig persze még a PCIe 5.0-nak is meg kell tennie a maga körét, aminek várhatóan az Intel Alder Lake processzorai adhatnak lökést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.