Hirdetés

Középkategóriás gaminget kínál a Snapdragon 7 Gen 3



|

A megfizethetőbb okostelefonokba tervezett új generációs Snapdragon processzor minden téren fejlődött, és végre talán több gyártó hisz a lapka képességeiben.

Hirdetés

Miközben a csúcskategóriában pontosan követhető, hogy a Snapdragon központi processzorok milyen fejlődési utat járnak be, és csak ritkán csúszik be az összehasonlíthatóságot nehezítő névváltás, addig eggyel lejjebb nehéz kibogozni, hogy pontosan merre tart a Qualcomm. Annyiban érthető a jelenlegi állapot, hogy mivel az árszint alacsonyabb, a versenytársakkal vívott harc még kíméletlenebb, a MediaTek jellemzően nagyon erős ebben a szegmensben, és a Samsung sem rest milliós darabszámban bevetni a szerényebb tudású Exynos fejlesztéseit.

Az új Snapdragon 7 Gen 3-mal talán tisztulhat a kép, a hivatalos bejelentésben közölt grafikonok tulajdonképpen egyfajta beismerést jelentenek arra vonatkozóan, hogy az elmúlt évek középkategóriás lapkáit igen nehéz egymás mellé tenni, és dönteni egyik-másik mellett a paraméterek alapján. A gyártó a Gen 1 kiadáshoz méri az újdonsággal érkező fejlesztések teljesítménybeli fölényét, ami ugyan még mindig teremthet kérdőjeleket, de már egy fokkal tisztább a fejlődési görbe, ezáltal pedig a felhasználók érthetik, miért érdemes váltani a jövő év elején.

Hirdetés

50%-kal erősebb grafikus teljesítmény

A számok mindig sokat elárulnak arról, hogy egy gyártó hova pozícionálja az adott termékét, a Qualcomm pedig szinte csak ezekről tesz említést a bejelentésében, jelezve, hogy a Snapdragon 7-es termékcsaládon belül mérföldkőhöz érkezhettünk. A nyolcmagos, 1+3+4 tömbökbe rendezett magok közül a maximális órajel 2,63 GHz-en tetőzik egy részegység esetén, amit 2,4 GHz-en üzemelő teljesítményre hangolt magok támogatnak, az így elérhető négyessel nem lesz gond komolyabb alkalmazások futtatása esetén sem.

Okostelefonok esetében azonban az erő mellett az energiahatékonyság még fontosabb szempont, ebben pedig 20%-ot sikerült fejlődni az első generációs modellhez képest. Ebben egyrészt segített a TSMC 4 nm-es gyártósora, másrészt az 1,8 GHz-re hangolt, energiatakarékos magok, és a 60%-kal jobb energiahatékonyságot felmutató, MI-gyorsításokra tervezett Hexagon NPU. A mesterséges intelligencia támogatása a grafikai egységben is tetten érhető, az Adreno integrált grafikus vezérlő nemcsak 4K-kijelzők támogatására vagy szélsebes képfrissítésre képes, különböző MI-alapú képjavító algoritmusokkal kényeztetheti a szemünket, a játékokat pedig a Snapdragon Game Super Resolution technológiával turbózza fel.

Az 5G, Bluetooth 5.3 és Wi-Fi 6E szabványok támogatása cseppet sem meglepő a Qualcommtól, a Spectra képfeldolgozó processzor 200 megapixeles szenzorkezelése és a 4K HDR videók 60 képkocka/másodperces rögzítése viszont erős tudás ebben a kategóriában. Ezzel kapcsolatosan már csak az a kérdés, hogy a telefongyártók szeretnék-e kihasználni a lapka teljes tudását, az óriási pixelszámhoz tartozó kamerarendszer integrálása nem olcsó mulatság, de egy 120 vagy 144 Hz-es kijelző sem a kategória alapvető jellemzője.

Pontos megjelenési dátumokat nem közölt a Qualcomm, de az biztos, hogy a Vivo és a Honor jelentkezik elsőként Snapdragon 7 Gen 3-as okostelefonokkal. Kapóra jön a januári CES, valamint a februári MWC, kíváncsian várjuk, hogy a MediaTek processzorokat előnyben részesítő márkák milyen újdonságokkal készülnek el addigra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.