Hirdetés

Lassabban fut a Windows az új Intel és AMD processzorokon, mint a régieken?



|

Meglepő felfedezésre bukkant egy tesztelő, aki pár generációval ezelőtti hardverekkel vetette össze az új vasakat.

Hirdetés

A Windows 11 megjelenésekor a Microsoft és az Intel egyik legnagyobb vesszőparipája volt, hogy az új operációs rendszerből a kékek új chipjével lehet majd a legtöbbet kihozni és fordítva. Ennek egyik fő oka a Thread Director, amely optimalizáltan osztja le a folyamatokat az Intel chipek P és E magjai között. A szintetikus teszteken rendre jól is teljesítettek ezek a chipek, de azzal nem sokan foglalkoztak, hogy hétköznapi használat során milyen különbség van a generációk közt.

Ezt vette most górcső alá egy YouTuber, aki arra volt kíváncsi, milyen késleltetések figyelhetőek meg Windows 10 és 11 alatt. A teszteket három különböző processzorral végezte: egy 10. generációs Intel Core i9-10850K nézett szembe két tavalyi modellel, egy Intel Core i9-13900K-val és egy AMD Ryzen 9 7950X-szel.

Hirdetés

A teszt ott vett váratlan fordulatot, amikor kiderült, hogy hiába a magasabb órajel és a nagyobb cache, számos feladatban egyszerűen lassabban teljesítenek az új processzorok.

A hátrány elsősorban Windows 10-en érzékelhető, itt 10% körüli különbség is született, de számos esetben a Windows 11 alatt is hasonló volt az eredmény. Persze voltak olyan feladatok is, ahol papírforma szerint alakultak az eredmények.

A tesztek alapján megállapítható, hogy hiába a nyers erő, hétköznapi feladatok során egyáltalán nem biztos, hogy valóban gyorsul majd a gépünk csak azért, meg pár generációval újabb chipet újítunk be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.