Hirdetés

Leáll több RTX-kártya gyártása, közel a Super kiadások bejelentése



|

A karácsonyi videokártya-vásárlási időszak kezd egészen izgalmas piaci helyzetet teremteni, a jelenlegi készletek lemerítése mellett az Nvidia már a januári nagy bejelentésére készül.

Hirdetés

Még csak Black Friday akciók sem kellenek ahhoz, hogy tisztán látszódjanak a versenyképességi tényezők az AMD videokártyák oldalán, elég csak megnézni bármely webáruház árlistáját, a gyártó masszív árversenybe szállt az RTX-erők ellenében. Az alsóbb kategóriákban talán nem annyira egyértelmű, mely grafikus vezérlő lenne a jobb választás, felsőbb szinteken azonban olykor 100 ezer forintos különbségek alakulnak ki a sebességgrafikonokon egymás közelében teljesítő GPU-k között.

Ezzel pedig még az is számol, akinek alapvetően nem okoz problémát egy RTX 4090 megvásárlása, ajándék játék ide, jóval erősebb ray-tracing teljesítmény oda, az árbeli különbséget tensor magok helyett bármi másban érdemesebb lehet felhasználni. Az aktuális hír egyébként nem is a csúcsmodellel kapcsolatos, épp elég baja van az RTX 4090-nek (újabb hiány, tiltás a kínai piacon történő értékesítésre) a Radeonok erős ár-érték aránya miatt, a híradások szerint az RTX 4080 és RTX 4070 Ti kapcsán érkezett el újabb döntési pontig az Nvidia.

Hirdetés

Super kezdéssel indul 2024

Meglepetésként nem neveznénk azt, ami történik, de az biztos, hogy az egyre erősebb pletykaáradat kvázi ténnyé teszi a Super-kiadások megjelenését, ami az egyetlen, már bevált fegyver az AMD agresszív árpolitikája ellen. Az RTX-rajongóknak csökkenő árak helyett felfrissített portfólió érkezik újévre, a felsőkategóriás kínálatból várhatóan először a 4080-as és az erősebb 4070-es kapja meg a teljesítményben felpumpált változatot.

Emiatt a két alap-GPU gyártása a híradások szerint leállt, a partnergyártók vélhetően már az új lapkákkal érkező videokártyákat készítik elő, hogy a januári 8-i startot követően az értékesítés is mielőbb elkezdődhessen. A piaci helyzet azonban az újdonságok érkezése után sem lesz unalmasabb, az RDNA3-alapú 7900-as és 7800-as Radeonok épp ekkor kaphatják meg a végleges, az FSR 3 képfelskálázó és immáron képkockagenerálásra is képes technológiát, ami a multiplatform kialakításának köszönhetően vásárlási döntést befolyásoló tényező lehet.

Továbbá kérdés, hogy mihez kezd majd a felpumpált normál RTX 4070 az RX 7800 XT ellenében, árban ugyanis most nagyon fej fej mellett halad a két fejlesztés, a Super változat pedig ennél az Nvidia grafikus lapkánál lehet a legnagyobb. Azt azért nem mondanánk, hogy érdemes kivárni a vásárlással, az AMD oldaláról nézve a kínálat egyértelmű és nem fog változni, míg a GeForce-komponensek közül a karácsonyi készletkisöprés során előkerülhet egy-két igazán jó vétel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.