Hirdetés

Legamaster Evolve interaktív LCD-kijelző teszt – amikor jó kimenni a táblához



|

A zöld tábla ma már kevés, az okostévé pedig itt haszontalan. A megoldás egy interaktív LCD-kijelző, ám sok a gyatra minőségű, névtelen próbálkozás. Erre akkor jössz rá, ha kipróbálod az Evolve-ot.

Hirdetés

Legyen szó akár irodai felhasználásról, akár oktatásról, a klasszikus zöld tábla, vagy a mágneses fehér tábla a mai igényekhez már nem elég. Néhány intézmény ezt azzal igyekezett orvosolni, hogy egy tévét is beállított a hagyományos tábla mellé, ám az okostévé lehet, hogy elmaradhatatlan része egy nappalinak, de iskolában vagy munkahelyen nem sok haszna van.

A Legamaster több mint 60 éve foglalkozik prezentációs és vizuál-kommunikációs eszközök tervezésével és gyártásával, ráadásul európai cégről van szó és termékeit is (részben) itt, Európában gyártja. Mióta az interaktív táblák és LCD-kijelzők technikailag megvalósíthatóvá váltak, azóta kínál a cég ilyen megoldásokat is többféle méretben és többféle felszereltséggel. A Stiefel Magyarország Kft. kínálatában megtalálható Legamaster Evolve interaktív LCD-kijelzőt próbáltuk ki, hogy megtudjuk, hol is tart most ez a technológia, és mit tud kínálni egy ilyen eszköz akár a munkahelyen, akár az oktatásban.

Hirdetés

Legamaster Evolve: ez nem egy újabb okostévé

A Legamaster Evolve ETX-8630 interaktív LCD-kijelző egy igazi monstrum a maga közel 60 kg-os tömegével és 86 colos képátlójával, és bár elérhető kisebb átmérővel is ez a modell (55, 65, 75 és 86"), a legnagyobb példánnyal biztos lehetsz benne, hogy a hátsó sorban ülők is jól látják, ami a kijelzőn megjelenik. Ez egy 16:9-es képarányú, 4K-felbontású LCD-panel, ami 60 Hz-es frissítésre és 450 cd/m2 fényerőre képes 4000:1-hez kontraszt mellett. Támogatja a HDR-t is, ám ez nem a legfontosabb tulajdonsága. A tévé integráltan tartalmaz egy infra rendszert, ami a kijelző teljes felületén egyidőben akár 32 érintési pontot is képes megkülönböztetni, a legkisebb érzékelhető méret pedig 1 mm. A panel válaszideje 8 ms, amihez hozzáadódik az érintésérzékelő infra rendszer 5 ms-os késleltetése - ennyivel kell számolni érintésnél, írásnál vagy rajzolásnál.

A 86"-os képátló óriási felület, amit ráadásul a mindennapos használat során tapogatnak, kopogtatnak az előadók, ezért kifejezetten fontos, hogy megfelelő védelmet kapjon. A Legamaster itt egy, a Gorilla Glass rendszerével azonos strapabíróságú üvegborítást alkalmazott, amely ellenáll akár a nagyobb ütéseknek is, emellett tükröződésmentes bevonatot kapott és a betekintési szöget sem csökkenti.

A nagy érintőkijelző azonban önmagában még nem sokra lenne képes, ezért a mérnökök egy komplett androidos rendszert is beépítettek, aminek a fő vezérlőgombjait fizikai valójukban az alsó káván, középen is megtalálod. Ez a felület tetszőlegesen testre szabható és a teljes Google ökoszisztéma elérhető benne - kivéve a Play Store-t, amit a Google tilt minden ilyen eszközön. Ezt kiküszöbölendő több, fontos appot a gyártó előre telepített, a többihez pedig saját app áruházat biztosít, amit a kijelzőn futó Chrome böngészőből érhetsz el. Az Android 11-re felhúzott teljes kezelőfelület magyarított, az érintőfelülettel könnyedén kezelhető és támogatja a többfelhasználós módot is. Ezt akár a tévé alsó sarkába illeszthető, opcionális NFC-olvasóval is kihasználhatod: amint az előadó vagy tanár odaérinti saját kártyáját, a rendszer azonosítja, belépteti és az ő beállításait, kezdőképernyőjét, munkáit tölti be.

A rendszer egyik legfontosabb eleme a mindkét oldalról bármikor előhívható gyorsmenü. Itt a felső szekcióban a segítséget, valamint oktatóanyagot tudsz előhívni, ami segít elsajátítani a tábla használatát. Alatta a bemenetvezérlőt találod, állíthatod a hangerőt, fényerőt, beléphetsz a beállításokba és adott esetben kikapcsolhatod a készüléket. Az előadások, prezentációk során leghasznosabbnak ítélt funkciókat is elérheted itt egyetlen pöccintéssel. Például stoppert indíthatsz, rögzítheted a kijelző tartalmát, rápillanthatsz naptáradra, virtuális függönyt aktiválhatsz, vagy a kijelző egy általad meghatározott pontjára irányíthatod a figyelmet. Ez a gyorsmenü roppant hasznos és természetesen testre is szabható.

A ventilátor nélküli hűtéssel rendelkező Evolve fogyasztása átlagos,  amennyiben egy hasonló méretű LCD-tévéhez hasonlítjuk. Ha viszont a vetélytársakhoz, vagy egy ekkora képátlóra képes projektorhoz, akkor egyenesen takarékosnak nevezhető. Ha még jobban csökkentenéd a fogyasztást, aktiválhatod az automatikus fényerőszabályzást, ami dinamikusan csökkenti vagy növeli a fényerőt, vagy az extraként megvásárolható jelenlét-érzékelőt is felteheted a kijelző aljára, így például, ha nincsen előadó a tábla előtt vagy mellett, egy bizonyos idő után a kijelző alvó módba kapcsol.

A Legamaster oldalán és hátulján sok izgalmas dolog vár. A 3 HDMI-bemenet, DisplayPort, VGA és RS232 mellett optikai S/PDIF és analóg audio ki/bemenet is található itt, két RJ45 portot is kapsz, USB-ből pedig annyit, mint égen a csillag. a 3 darab USB 2.0-át kiegészíti 5 darab USB 3.0 és két USB Type-C is, amelyek közül az egyik 100 Wattal képes tölteni is a rákapcsolt eszközt (akár notebookot is). A kijelző Wi-Fi 6- és Bluetooth 5.0-vezérlőt kapott, a 64 GB-os belső tárhelyét pedig tetszőlegesen bővítheted akár egy szimpla USB kulccsal is. Ha szeretnéd távolról irányítani az interaktív kijelzőt, egy távirányítót vethetsz be, de ennél hatékonyabb az AirServer, ami minden ma használatos technológiát támogat, legyen az az AirPlay, a Miracast, vagy a Google Chromecast. Ez egy darab eszköz azonnali és egyszerű csatlakozását teszi lehetővé.

A beépített hangrendszer 2×15 wattos hangfalból és egy szintén 15 wattos mélynyomóból áll, ami egy tantermet vagy közepes tárgyalót könnyedén lefed. A rögzítéshez az alapcsomag egy fali konzolt tartalmaz, ami VESA-szabványnak megfelelő, ám praktikus, motorosan állítható magasságú, kerekeken guruló állványt is lehet hozzá választani, ahol az összes kábelnek és kiegészítőnek pontos helyet alakítottak ki.

Amitől igazán okos lesz egy interaktív kijelző

A Legamaster Evolve kijelzőjének tudása azonban ennyiben nem merül ki. A tévé oldalában egy nagyobb nyílás, nevezetesen az OPS Slot-in várja, hogy egy komplett PC-t behelyezz. Ez egy speciális méretű, de normál Windows operációs rendszert futtató számítógép, amelyet nem csupán elnyel az Evolve, hanem kezelni is képes. Például az interaktív LCD-kijelző bekapcsolásakor automatikusan bekapcsolja a PC-t is és amint átváltasz rá, az összes csatlakoztatott perifériát is használhatod. Ebbe beletartozik értelemszerűen az érintőfelület, de ide sorolható a kamera és a közelségérzékelő is. Az általunk tesztelt modellben egy alacsony fogyasztású Intel Core i5 CPU-val és 256 GB-os SSD-vel szerelt számítógép volt, de ez szabadon konfigurálható.

Már az Android is számtalan lehetőséget biztosít a kreatív prezentációkhoz, oktatáshoz, értekezletekhez, Windows alatt azonban még több lehetőséged nyílik erre. A Legamaster saját alkalmazása, a UBoardMate CC (Creative Classroom) kiváló erre, ám ahhoz, hogy hosszú távon használd, egy egyszeri vásárlással be kell szerezni a licencét (ez nagyjából 20 EUR).

Ebben a programban a teljes interaktív tábla-funkcionalitás mellett távoli vezérlést is aktiválhatsz, így például a tanár az okostelefonját hozzápárosítva a táblán prezentáló diáknak tud segíteni előadásában.

A Legamaster Evolve-hoz is csatlakoztathatod az AirServer Connect komponenst, amely egy 4K 60 fps-re képes, vezeték nélküli prezentáló rendszer. Erre egyszerre akár nyolc készülék is csatlakozhat, legyen az PC, androidos mobil vagy iOS-es eszköz: a kijelző ezeket a képernyőn elosztva egyszerre jeleníti meg. Az érintőfelületet használva azt is beállíthatod, hogy melyik bemenet mekkora helyet foglaljon el a kijelzőn, ráadásul a vevőegység és a kliensek között felépített zsinórmentes kapcsolat mindvégig teljesen biztonságos.

Teszt

86" óriási a tévék világában, ám egy interaktív LCD-kijelzőnél ez abszolút ideálisnak tekinthető. A Legamaster 4K-s felbontása itt még nem durván pixeles, a felrajzolt ábrák és felírt szövegek, a videók és képek jól mutatnak a kijelzőn. A biztonsági üvegfelület nem a kijelző előtt lebeg, hanem résmentesen lett összeillesztve a gyárban, ezáltal még nagyobb védelmet képes nyújtani - ezt azzal is kipróbáltuk, hogy viszonylag erősen csaptunk a kijelző közepére,

ahogy az elszundító diákokat szokták felébreszteni a tanárok.

Ami kicsit zavaró volt, azok a felületen maradt ujjlenyomatok - nem kétségbeejtően ujjlenyomat-vonzó az üveg, de ennél már jobb megoldást is láttunk (igaz, általában kisebb méretben). Rajzolás közben érezhető és látható az utánhúzás, vagyis késleltetéssel számolni kell, de ez nem volt túlzottan bántó - prezentációk során ezzel nem lesz gondod. Szintén szoftveres megoldásra vár, hogy az egyébként igen hasznos, Windows alatt futó UBoardMate CC a táblához mellékelt két tollból csak az egyiket és annak is csak a vastagabb végét kezelte.

A ki- és bemenetek között minden szükségeset megtalálsz, ráadásul arra is figyeltek a holland tervezők, hogy például az opcionális 4K-s webkamerának a kijelző felső részében alakítottak ki USB portot, míg a pendrive-oknak a kijelző alsó káváján, lefelé néző pozícióban, hogy ne veszélyesen előre lógjanak ki a kis adattárolók.

Az Android rendszer integrálása kézenfekvő volt, a kialakított kezelőfelület kellőképpen könnyen használható, az oldalsó gyorsmenü pedig óriási segítség. Az alsó gombok kissé furán mutatnak, de megszokhatók és akár a kijelző mellé járó bármely tollal is könnyedén nyomkodhatók. Nyomásérzékenység nincsen rajzolás közben, de a rajztábla app képes megkülönböztetni, hogy a toll mely végével írunk éppen, amelyekhez például eltérő színeket állíthatunk be.

Android rendszeren különösen zavaró akadást nem tapasztaltunk, még a 4K-s videókat is szépen lejátszotta YouTube-ról és a taskváltás is gördülékenyen ment. A rajztábla applikációban sok alapfunkció megtalálható, emellett beágyazott tartalmat is kezel (például webkamera, böngésző). Amikor ezeket aktiváltuk, kicsit néhol már érezhető volt, hogy dolgozik a rendszer, ám figyelembe kell venni, hogy egy régebbi firmware-rel teszteltünk, sok javítást ígértek a hamarosan megjelenő új szoftverben.

A Play Store meglétét sajnos a Google tiltja az interaktív LCD-kijelzőkön, amit a Legamaster a saját app boltjával igyekszik helyettesíteni. Ez valójában egy weboldal, ahol számtalan, oktatáshoz ideális szoftvert találsz, viszont nem úgy működik, mint egy alkalmazás áruház, ehelyett APK telepítőfájlokat tudsz letölteni és telepíteni, aminek hitelességét és vírusmentességét nem garantálja egy zárt ökoszisztéma. Ebből persze az is egyértelmű, hogy például más APK-kat kínáló weboldalról tetszőlegesen szinte bármilyen Android szoftvert letölthetsz az Evolve-ra.

Összegzés

Az Evolve minősége egészen más szinten mozog, mint az olcsó(bb), névtelen megoldásoké, ám legvonzóbb tulajdonsága talán éppen a sokoldalúsága. Akár Androidon, akár Windowson dolgozva bevetheted például hibrid értekezletek, tanórák megtartására. Ilyenkor a hallgatóság fele fizikailag is jelen van, mások pedig online kapcsolódhatnak. Még arra is lehetőséged nyílik, hogy az ő videóképüket is lásd, sőt, megoszd a kijelző tartalmát, vagy akár átengedd nekik a prezentálás lehetőségét.

A biztonsági üvegborítás és a masszív megépítés egy tanteremben vagy irodában elengedhetetlenül fontos, ahogy a garancia is, ami esetünkben 5 év. Ehhez 50 ezer óra használat párosul, amit néhány trükkel (például alkalmazkodó fényerő, jelenlét-érzékelő) még lehet növelni.

Szintén a Legamaster előnye, hogy nem csupán egy interaktív LCD-kijelzőt kapsz, ha ezt választod. Temérdek kiegészítőt is választhatsz hozzá, amelyek közül az AirServert, a 4K-s kamerát és a jelenlét-érzékelőt melegen ajánljuk már a nulladik perctől. Szintén komoly fegyvertény az integrálható OPS windowsos PC, valamint a számtalan állvány vagy az oldalsó fehértábla-szárnyak, amelyekkel ideális használati feltételeket teremthetsz meg különösen akkor, ha több előadó, tanár is használja a készüléket.

Persze ez a rengeteg funkció, az Android és a Windows nyújtotta szabadság, valamint az átlag feletti fényerejű, nagy képátlós 4K-panel nincsen ingyen, az 1 800 000 forintos kezdőár igen borsos. Cserébe azonban garantált minőséget és támogatást kapsz egy olyan interaktív kijelzőhöz, ami akkor sem romlik el, ha rácsapsz egyet a közepére (de persze nem ajánlott teljes erőből kipróbálni).

Legamaster Evolve ETX-8630

Ár: 1 828 800 Ft
Az Evolve minősége egészen más szinten mozog, mint az olcsó(bb), névtelen megoldásoké, ám legvonzóbb tulajdonsága talán éppen a sokoldalúsága.
  • 86” képátló, 16:9 képarány
  • 4K-felbontás, 60 Hz, 450 cd/m2 fényerő, 4000:1-hez kontraszt
  • 32-pontos infra érintésérzékelő-rendszer
  • tükröződésmentes, edzett biztonsági üveglapos kijelzővédelem
  • DP, 3×HDMI, VGA, RS232, S/PDIF, 2×USB Type-C, 5×USB 3.0, 3×USB 2.0, 2×GbE LAN
  • Wi-Fi 6, BT 5.0
  • 45 W hangrendszer
  • Android 11 OS, 8-magos SoC, 8 GB RAM, 64 GB tárhely
  • 150 W tipikus fogyasztás
  • 1959,5×1170×83,7 mm, 60,9 kg
  • VESA 800×600 rögzítés
  • 5 év garancia
PRO
  • nagy képátló, 4K-felbontás
  • masszív felépítés
  • 32-pontos érintésérzékelés
  • rengeteg port
  • Android OS, PC-vel bővíthető kialakítás
Kontra
  • rajzolásnál némi utánhúzással számolni kell
  • windowsos felhasználásnál a szoftver még fejlődhetne
  • a teljes funkcionalitáshoz ajánlott több kiegészítőt megvásárolni
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8462
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Legamaster Evolve ETX-8630
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 400
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-25 21:49:04
    [gameinfo_webpage] => https://shop.legavisual.hu/Evolve-interaktiv-erintokijelzo-65
    [gameinfo_tags] => stiefel, legamaster, tv, kijelző, lcd, oktatás, teszt
    [gameinfo_url] => legamaster-evolve-etx-8630
    [gameinfo_pro] => nagy képátló, 4K-felbontás
masszív felépítés
32-pontos érintésérzékelés
rengeteg port
Android OS, PC-vel bővíthető kialakítás
    [gameinfo_kontra] => rajzolásnál némi utánhúzással számolni kell
windowsos felhasználásnál a szoftver még fejlődhetne
a teljes funkcionalitáshoz ajánlott több kiegészítőt megvásárolni
    [gameinfo_data] => 86” képátló, 16:9 képarány
4K-felbontás, 60 Hz, 450 cd/m2 fényerő, 4000:1-hez kontraszt
32-pontos infra érintésérzékelő-rendszer
tükröződésmentes, edzett biztonsági üveglapos kijelzővédelem
DP, 3×HDMI, VGA, RS232, S/PDIF, 2×USB Type-C, 5×USB 3.0, 3×USB 2.0, 2×GbE LAN
Wi-Fi 6, BT 5.0
45 W hangrendszer
Android 11 OS, 8-magos SoC, 8 GB RAM, 64 GB tárhely
150 W tipikus fogyasztás
1959,5×1170×83,7 mm, 60,9 kg
VESA 800×600 rögzítés
5 év garancia
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 1 828 800
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az Evolve minősége egészen más szinten mozog, mint az olcsó(bb), névtelen megoldásoké, ám legvonzóbb tulajdonsága talán éppen a sokoldalúsága.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 400
            [manufacturer_name] => Legamaster
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://legavisual.hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/legamaster-evolve-etx-8630-8462.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagy képátló, 4K-felbontás
            [1] => masszív felépítés
            [2] => 32-pontos érintésérzékelés
            [3] => rengeteg port
            [4] => Android OS, PC-vel bővíthető kialakítás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => rajzolásnál némi utánhúzással számolni kell
            [1] => windowsos felhasználásnál a szoftver még fejlődhetne
            [2] => a teljes funkcionalitáshoz ajánlott több kiegészítőt megvásárolni
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.