Hirdetés

Lehet, hogy 2028-ra teljesen eltűnnek majd a HDD-k?



|

A Pure Storage egy vezető beosztású munkatársa szerint már csak néhány évig lesznek kaphatók a merevlemezek.

Hirdetés

A villámgyors flash tárhelyek és az azokra épülő SSD-k az utóbbi években látványosan meghódították a fogyasztói szegmenst, hiszen jóval gyorsabbak és megbízhatóbbak, mint a több évtizedes múltra visszatekintő, mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezek, vagyis HDD-k.

Ennek ellenére az utóbbi műfaj sem látszik haldokolni, hiszen nagyobb mennyiségű adat háttértárolására még mindig ez a legolcsóbb megoldás, és persze különféle HDD-k dolgoznak a gombamód szaporodó szerverparkokban is. A flash technológiában utazó Pure Storage-nél azonban úgy gondolják, hogy a jelenlegi kép csalóka, mivel valójában már karnyújtásnyira vagyunk a HDD halálától.

Hirdetés

Ezt a cég részéről nem más, mint a fogyasztói termékekért felelős részleg kutatás-fejlesztési alelnöke, Shawn Rosemarin mondta a Blocks and Files szaklapnak adott interjújában. Rosemarin úgy véli, hogy 2028-tól, vagyis szűk öt év múlva már senki sem fog merevlemezeket árulni, méghozzá elsősorban az azok üzemeltetésével járó energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt.

"Vezérigazgatónk számos közelmúltbeli eseményen idézte, hogy a világ energiájának 3 százalékát az adatközpontok használják fel. Ennek nagyjából egyharmada a tároláshoz köthető, amelynek majdnem az egészét a forgó lemezek teszik ki. Ha tehát át tudok térni a flashre, és lényegében 80-90 százalékkal csökkenthetem az energiafogyasztást, miközben a sűrűség nagyságrendekkel nő egy olyan környezetben, ahol a NAND-árak folyamatosan csökkennek, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a merevlemezek el fognak tűnni."

- fejtegette az alelnök, aki szerint a most berobbant generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatások csak tovább súlyosbítják a helyzetet, mivel hatalmas szerverkapacitásra lesz szükség a működtetésükhöz és az általuk létrehozott tartalmak tárolásához. Rosemarin úgy gondolja, hogy ez teljesen felboríthatja az eddigi számításainkat arról, hogy mennyire fenntarthatók az adatközpontok a jelenlegi formájukban.

A merevlemezgyártók persze nem ezen az állásponton vannak, és sorra fejlesztik az új technológiákat, amelyekkel még nagyobb kapacitások érhetők el. A Seagate például januárban jelentette be a 30 TB-os HAMR HDD-k érkezését, 2026-ra pedig az 50 TB-os határt is szeretné átlépni a vállalat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.