Hirdetés

Lehet, hogy nem lesznek jók a meglévő alaplapok az új Ryzen processzorokhoz



|

Az MSI 300-as szériás lapkakészletekre építő alaplapjai állítólag nem támogatják majd az új AMD Ryzen CPU-kat.

Hirdetés

Igen kellemetlen helyzetbe került az MSI, miután a Redditen olyan levelezés ment körbe, amelyben a gyártó német nyelvű támogatói csoportja elszólta magát. Egy MSI X370 Power Gaming Titanium alaplap tulajdonosa arról érdeklődött ugyanis, hogy az alaplap kap-e frissítést, hogy lehessen majd használni az AMD Zen 2-alapú, Ryzen 3000 szériás új processzorait. 

Hirdetés

A válasz szerint nem lesz, az új chipeket kizárólag az X470-es és a B450-es alaplapok támogatják majd. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi, 300-as szériás lapkakészletekre építő MSI alaplapok tulajdonosai kénytelenek lesznek új alaplapot is venni, ha áttérnének a legújabb AMD processzorok egyikére. Ezúttal ugyanis nem lesz BIOS-frissítés, ami elhozná a támogatást. 

Erről már márciusban voltak pletykák. A TechPowerUp pedig egy névtelenséget kérő forrásától úgy tudja, hogy egy másik nagy gyártó is az MSI-hoz hasonlóan jár el az új Ryzen chipek támogatásánál. Állítólag az elektromos követelményekkel van baj, ugyanakkor a szakértők szerint ez olyasmi indok, amit az Intel adott, amikor tervezett elavulás miatt "kukázta" a 100-as és 200-as szériás lapkakészleteket. Pedig később kiderült, hogy a régi alaplapokon még túlhajtva is mennek a kilencedik-generációs Core CPU-k (egyedi firmware mellett). 

Fontos persze néhány dolgot számításba venni. Lehet, hogy az e-mail nem igazi, és az is előfordulhat, hogy a támogatói csapat hibázott, esetleg nem tud az MSI terveiről. Azt sem tudni, miként reagálna minderre az AMD, hiszen korábban elkötelezte magát az AM4-es foglalat legalább 2020-ig történő támogatása mellett. Vagyis elvileg a mostani alaplapokhoz is kellene érkezzen BIOS-frissítés, ami lehetővé tenné az új CPU-k használatát. Ha az MSI mégis megvonja ezt a támogatást, akkor valószínűleg sokan megharagudnak majd a márkára. Az igazság szerencsére nemsokára kiderül, egyre közelednek az új Ryzen CPU-k. 

Frissítés: az MSI sajtóközleményt adott ki, amelyben elárulta, hogy a támogatói csapat rosszul informálta a cikkben említett ügyfelet. Az MSI minden AM4-es alaplapját teszteli, a 300-as szériás modelleket is. A Ryzen 3000 CPU-k megjelenéséhez közel kiad majd egy listát a kompatibilis alaplapokról, amelyekhez BIOS-frissítés is érkezik. Így a Ryzen 3000 CPU-k is használhatóak lesznek a jelenlegi MSI alaplapokkal a májusban érkező frissítések telepítését követően. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.