Hirdetés

Lekapcsoltak egy VPN-szolgáltatást, amit kibertámadások lebonyolítására használtak



|

Az FBI és az Europol összehangolt akciójának köszönhető a siker.

Hirdetés

A Virtual Private Network (VPN), vagyis magyarul virtuális magánhálózat a titkosításnak köszönhetően lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy biztonságosan osszon meg adatokat másokkal, ugyanis a szolgáltatás egyik előnye, hogy elrejti a használója valódi IP-címét, ezáltal anonimitást kölcsönöz neki. Számos oka lehet annak, hogy valaki miért él ezzel a lehetőséggel, az egyik legveszélyesebb viszont kétségkívül az, hogy a bűnözők is előszeretettel használják. 

A TorrentFreak beszámolója szerint ilyen VPN-szolgáltatás volt a Safe-Inet is, amelyet a héten az FBI és az Europol kapcsolt le a Nova-hadművelet során, melyet a német Reutlingeni Rendőrkapitányság koordinált számos nemzetközi partner segítségével.

Hirdetés

Az Europol információi alapján a Safe-Inetet a legnagyobb kiberbűnözők, köztük a ransomware-üzemeltetők (akik zsarolóvírusokkal foglalkoznak) használták, amelyek több száz céget tartottak "túszul". Az akciónak köszönhetően a bűnüldöző szervek világszerte körülbelül 250 vállalatot tudtak beazonosítani, akik után kémkedtek az említett VPN segítségével, az érintetteket természetesen figyelmeztettek a veszélyre. 

Az amerikai hatóságok több szervert is lefoglaltak, és átvették az irányítást három társított domain (Insorg.org, Safe-Inet.com, Safe-Inet.net) felett. Bár a nyomozás további részleteit nem árulták el, azonban az Igazságügyi Minisztérium állítása szerint a Safe-Inet aktívan segített és reklámozta a bűnözőket, amelyet a VPN-szolgáltatásokat tömörítő iparági szervezet, az i2Coalition is elítél. A koalíció támogatja a rendvédelmi intézkedéseket és bár tagjai közül nem mindenki vezet biztonsági naplót, mindent megtesznek a bűncselekmények megelőzése érdekében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.