Hirdetés

Leleplezte újdonságait az Arm, egy rakás új CPU és GPU jön



|

Az Arm folytatja korábbi tervét, és 2023-ra megszabadulhat a 32-bites megoldásoktól.

Hirdetés

Jelentős sebességnövekedés várható azon okoskészülékek esetében, amik az Arm új megoldásait fogják alkalmazni, és 2022-ben kerülhetnek piacra. Az Armv9 széria tagjai közül a Cortex-X2 CPU a legizgalmasabb, mely mind teljesítmény, mind biztonság tekintetében mutat előrelépést. Elődjét, a Cortex-X1-et használta például a Samsung-féle Exynos 2100 is, de ez található a Snapdragon 888-ban is (három Cortex-A78 és négy Cortex-A55 mag mellett).

Egyelőre kérdéses, hogy bármelyik, most bemutatott CPU és GPU az Apple megoldásai nyomába érhet-e, de a számok ígéretesek.

Hirdetés

Ahogy az Arm chipjei esetében általában, úgy itt is az energiatakarékosság volt a fő szempont, de becslések szerint a Cortex-X2 30%-kal gyorsabb elődjénél, az A710-es magok pedig 10%-kal múlják felül az A78-as processzorokat, viszont 30%-kal jobb a fogyasztásuk, és a gépi tanulás sebessége is a duplájára nőtt. Az Arm úgy véli, egy A710 CPU-val és egy Mali-G710 GPU-val szerelt chipset 33%-os boostot érhet el CPU-, 20%-osat GPU-teljesítmény tekintetében, és 15%-kal kevesebbet fogyaszthat az A78/G78-kombóhoz képest, ha játékkal terhelik. Az X2 egyszálas teljesítménye 40%-kal jobb lehet, mint egy 15W-os Intel i5-1135G7 laptop-CPU-é. Duplájára nőtt az L3 cache mérete is, és a DSU-110 technológia miatt akár 8 Cortex-X2 mag is használható laptopokban, PC-kben. 

Az A510-esek a háttérben futó és kevésbé fontos feladatokat az A55-nél 35%-kal hatékonyabban, 20%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett hajtják végre, míg a gépi tanulás 3-szor gyorsabb lett.

Az új GPU-k közül a Mali-G710 képviseli a csúcsot, ami 20%-kal gyorsabb és ugyanennyivel energiatakarékosabb riválisainál, valamint 35%-kal jobban végzi a gépi tanulást. Ezt elsősorban Chromebookokban és erősebb telefonokban alkalmazhatják, de szintén a komolyabb készülékekbe kerülhet a G-610 is, míg a G-510 (mely elődjéhez képest kétszer olyan gyors, 22%-kal kevesebbet eszik, és kétszer olyan jó a gépi tanulásban) a középkategória termékeit, illetve az okostévéket és set-top boxokat hajtja meg, az alsó kategóriához szánt G-310 pedig 4,5x-es Vulkan teljesítményjavulást ígér, és az Android kezelőfelületét is sokkal gyorsabban rajzolja ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.