Hirdetés

Létezik PC-s kihívója az Apple MacBookoknak?



|

Sokan állítják, hogy az Apple MacBookok annyira jók, hogy semelyik windowsos laptop nem képes felvenni velük a versenyt. Fogd meg a söröm...

Hirdetés

Mielőtt megrohamoznák az Apple-fanatikusok a kommentszekciót, le kell szögeznünk, hogy amit az utóbbi években - az Inteltől való elszakadás óta - az Apple művelt a MacBookokkal, az egyben merész és nagyszerű is. A bevált prémiumlaptop-recepthez hozzáadta a saját chiptervezést, a kombináció pedig nagyon szépen működik. Ezt viszonylag könnyen megtehette, hiszen ARM-alapú SoC-tervezéssel már eddig is foglalkozott, az ökoszisztémája pedig annyira zárt, hogy nem igazán függött az x86 utasításkészlettől. Persze rengeteg munka van az M-szériás SoC-k mögött, de az M3-as család mutatja, hogy bevált nekik ez az út.

Viszont még mindig nem uralták le a piacot, még mindig nem jelentettek csődöt a konkurens PC-gyártók és egyik sem döntött úgy, hogy az Apple példáját követve saját fejlesztésű ARM-chipekre vált (az ígéretes Qualcomm X Elite vonal nem ezen cikk témája). Sokan olyannyira megszédültek a kiváló üzemidejű és kellően erős M-szériás MacBookok láttán, hogy nem féltek kijelenteni, az x86-os laptop PC-k már csak másodvonalbeliek lehetnek. Nos, ezzel azért vitatkoznánk.

Hirdetés

PC vs. Mac 2023-ban

A MacBookok könnyen átlátható termékskálája ellenében a PC-s piac óriási, fojtogató kínálata áll, ahol ráadásul a gyártók előszeretettel használnak kriptikus számokat és elnevezéseket termékeik megjelölésére. Ami biztos és nem változott az évek során, hogy az Apple kizárólag a prémium kategóriában indít laptopokat, viszont míg az iPhone-oknál megvan az az előnye, hogy kiváló, központosított szoftvertámogatására nehezen tud válaszolni az androidos világ, addig a Microsoft Windowszal érkező laptopoknál szintén biztosított a sok-sok éves szoftveres támogatás.

MacBook Air, Pro 14 és Pro 16 - háromféle Apple notebook, amelyek némileg más-más felhasználási területet és egyértelműen más-más árszegmenst céloznak. Ha windowsos PC-k világában ezek mellé keresünk alternatívákat, szinte mindegyik gyártó kínálatában találunk prémium modelleket. Mi ezúttal az Asus kínálatából válogattunk.

MacBook Air 13 vs. Zenbook S 13 OLED

Nyilván két külön világról beszélünk, amikor MacOS-t futtató PC-t hasonlítunk egy windowsos géphez, de a megcélzott felhasználási terület és a hardveres képességek alapján azért jól összehasonlítható a két ajánlat. A MacBook Air 13,6 colos kijelzőt, M2-es Apple központi chipet, 8 GB RAM-ot és 256 GB-os SSD-t kínál kezdőáron 530 ezer forintért. Az 1,2 kg-os gép két Type-C-s Thunderbolt 4 portot, ujjlenyomat-olvasót, Wi-Fi 6 és BT 5.3 vezérlőket, valamint 30 wattos töltést kínál (a töltés Type-C-n keresztül megy). Az egyedi felépítés igen takarékos, akár 15-18 órás üzemidőt is összehozhatsz vele, ha pedig a töltést lassúnak éreznéd, a 70 Wattos gyorstöltést is támogatja a gép külön megvásárolható töltőfejjel.

Az Asus kínálatában a Zenbook S 13 OLED (UM5302) áll a legközelebb ehhez. Hiába az Apple Retina technológiája, az Asus OLED-et kínál itt, méghozzá nagy felbontással (2880×1800), szuper színtér-lefedettséggel, végtelen kontrasztaránnyal, közel zéró válaszidővel és Gorilla Glass védelemmel. A 20 dkg-mal könnyebb, mindössze 1 kg-os, magnézium-alumínium házba szerelt gépben a legújabb AMD Ryzen 7 7840U CPU dolgozik egy Radeon iGPU-val, amihez 1 TB-os SSD és 16 GB RAM kapcsolódik. Oldalt 3 USB Type-C-t és egy audio jacket találsz, van ujjlenyomat-olvasó, a gyári töltőfej pedig már alapból gyorstöltést kínál (49 perc alatt nulláról 60%-ra). Az Asus Zenbook S 13 OLED AMD-s változata 500 ezer forintnál indul 512 GB-os SSD-vel (az azonos kapacitású tárolóval szerelt MacBook Air 680 ezer forint). Ha az inteles Zenbook S 13 OLED-re szavazol inkább 13. generációs Core CPU-val (UX5304), 580 ezer forintot kell fizetned, ám ez még vékonyabb, mint az AMD-s változat: az 1 kg-os gép mindössze 1 cm vastag (az AMD-s 14,9 mm).

Lehet, hogy sokan még az Alma logót keresik egy laptopon, de azt biztosra vesszük, hogy ezzel a Zenbookkal nem fognak kinézni/lenézni sehonnan (ha mégis, akkor rossz helyen jársz).

Macbook Pro 14 vs. Zenbook Pro 14 OLED

Itt már a névadásban is nagyon hasonlít a két modell, tudásban és árban azonban vannak eltérések. A 14 colos MacBook Pro immáron a legújabb M3-as központi chippel érhető el, ami még sokkal jobb lett, mint az amúgy is jól sikerült M2, viszont a legkisebb Pro 14 modell 800 ezer forintnál indul, és ebben még csak 8 GB RAM, valamint 512 GB-os SSD van. Az SSD-t és a RAM-ot is lehet feljebb tornázni, sőt az SoC-ből készült Pro és Max változat is, ám minden egyes ugrásért +100 ezer forintot kérnek, így a plafon 1,6 millió forint (M3 Max, 36 GB RAM, 1 TB SSD).

Az Asusnál a Zenbook Pro 14 OLED veszi fel a versenyt ezzel a géppel. A 14,5"-os OLED-kijelző minden tekintetben versenyben van az Apple megoldásával és a gép teljesítménye miatt sem tudsz fanyalogni. Erről egy Intel Core i9-13900H CPU és egy Nvidia GeForce RTX 4070 GPU gondoskodnak. Ennél a gépnél eleve 48 GB RAM-mal gazdálkodhatnak a programok, az SSD-s tárhely pedig 2 TB-os. Oldalt rengeteg portot találsz a gépen: HDMI, normál USB, USB Type-C és még Thunderbolt is van, sőt, SD-kártyaolvasó és jack is. A mindössze 1,6 kg-os gép képes arcfelismerésre, gyorstöltésre, a Wi-Fi és BT a legfejlettebbek, ha pedig rászánod az időt némi tanulásra, a tartalomkészítő programokkal kompatibilis DialPad jelentősen megkönnyítheti a munkádat. Mindezért egy kicsivel kevesebb, mint 1 millió forintot kell fizetned, és azt az apróságot se felejtsük el, hogy mindenféle marketingmaszlag ellenére ezen a gépen garantáltan jobban fognak futni a játékok - a kínálatról pedig nem is mondunk semmit.

Macbook Pro 16 vs. Asus ProArt Studiobook Pro 16 OLED

A nehézbombázók világába már kevesebb gyártó merészkedik el: itt az abszolút csúcskategóriás konfiguráció mellett jogos elvárás, hogy iparági szabványoknak megfelelő kijelző, strapabíró külső és nagyon sok év támogatás is járjon a gép mellé az különleges extrák mellett. Az Apple MacBook Pro 16 hozza is ezt a szintet, igaz, akár 2 millió forintot is ott hagyhatsz a kasszánál egy ilyen gépért. Ennyi pénzért a legerősebb Apple M3 Max chipet kapod 16 CPU és 40 GPU-maggal, 48 GB RAM-mal és 1 TB-os SSD-vel (utóbbi kettő még bővíthető). A 16,2 colos, nagyfelbontású kijelző HDR-módban 1600 nites csúcsfényerőre képes, a frissítés 120 Hz-es és a színhelyességgel sem lesz gondod. A gyorstöltés, az akár 22 órás üzemidő, a három Thunderbolt 4 port és az összes létező extra is a tiéd lehet ezzel a 2,16 kg-os csúcsgéppel.

A másik sarokban az Asus ProArt StudioBook Pro 16 OLED-et nézzük meg közelebbről. Ez a konfiguráció már 900 ezer forintnál elindul, de az igazán komoly darabokért itt is elkérnek 2-2,5 millió forintot. Ennyi pénzért természetesen 4K-nál is nagyobb felbontású OLED-kijelző jár, a processzor lehet Intel Xeon vagy 13. generációs Core i9 CPU (13980HX) és a GPU-nál is választhatsz: lehet Nvidia GeForce RTX 4070, vagy a professzionális felhasználásra szánt RTX A5000-es modell. 2+2 TB SSD, 64 GB RAM, rengeteg USB port, Thunderbolt 4, gigabites LAN, HDMI 2.1 mind-mind része a szolgáltatásoknak. A különlegességek között ott a hardveres Asus Dial tekerőgomb, a haptikus visszajelzésre képes touchpad (ami emellett a stylusokat is kezeli), a 180 fokban kihajtható zsanér, az arcfelismerős IR-kamera és a 90 Wh-s akkunak hála a hosszú üzemidő gyorstöltéssel megfejelve. Ez sem olcsó mulatság, de az vitathatatlan, hogy profi felhasználás során sem hagyja cserben szerencsés gazdáját.

Mac vs. PC: így állunk 2023 végén

Eszünk ágában sincs eldönteni, hogy az Apple MacBookok vagy az x86-os, windowsos notebookok a jobbak, sőt örülünk annak, hogy minden szinten verseny van a piacon. Ez ugyanis nekünk, vásárlóknak kedvez, mivel egyre jobb és jobb gépekhez juthatunk egyre előnyösebb áron. A gyors összevetésből az mindenképpen látható, hogy még a legújabb Apple MacBookokra is van élet- és versenyképes válasza a PC-gyártóknak, a döntés pedig csak rajtad áll.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.