Hirdetés

LG UltraGear 45GR95QE monitor teszt - ha a pénz nem számít



|

Egy szinte minden szempontból egyedi, 45 colos OLED gaming monitorral rukkolt elő az LG, amit meglátsz és megszeretsz, de megvenni nem biztos, hogy ezt fogod.

Hirdetés

Az OLED végre nemcsak a tévék, hanem a monitorok világát is kezdi meghódítani - persze egyelőre főleg prémiumkategóriás modellekkel találkozhatunk ezen a piacon, amelyek elég drágák. Mostani teszünk alanya, az LG 45 colos UltraGear kijelzője sem lesz tömegtermék, de megmutatja, mi várhat ránk pár év múlva.

Az LG-t a legtöbben nemcsak a tévéi és háztartási termékei miatt ismerik, hanem pontosan tudják azt is, hogy a dél-koreai vállalat megjelenítőket is gyárt. Ráadásul elég jókat, igaz, kütyüit főleg általános felhasználásra, valamint vállalati környezetbe vásárolják. A játékosok látóköréből az LG, mint márka sokáig kimaradt; ezen szeretne változtatni a gyártó az UltraGear termékcsaláddal, amelynek két legújabb tagja mindössze pár hete érhető el Magyarországon. Mostani tesztünk alanya a duó nagyobb képátlójú, 45 colos tagja, a 45GR95QE.

Hirdetés

Látványos külső

A monitor és talpa külön kerültek elő a dobozból, de egyáltalán nem volt nehéz összeszerelni az eszközt. A pár perces szerelést követően azonnal látszott, hogy ezúttal nem egy átlagos termékkel van dolgunk; a 45 colos képátló mellé az LG 21:9-es képarányt társított, és mivel alapvetően számítógépes monitorról van szó, amelyet közelről nézünk, alap természetesen az ívelt kialakítás is. Az íveltség ráadásul elég határozott, hiszen a panel egy 800 mm sugarú körre illeszkedik. Csak összehasonlításképpen, a 34 colos kijelzőknél az 1200-1500 mm-es érték számít átlagosnak. Ebből adódóan az egészen pontosan a 45GR95QE 44,5 colos panelje valósággal körbeöleli használóját.

A monitor nem egy könnyű darab, de a 11 kg-os tömeg legalább elég robusztus felépítést kölcsönöz ahhoz, hogy a készülék stabilan tartsa pozícióját akkor is, ha az állvány nyújtotta magasságállítási, forgatási vagy pivot opciókat kihasználjuk.

Ezt leszámítva dizájn szempontjából a monitor nem tud, de nem is akar újat mutatni; az OLED-eknél már megszokott, mind a négy oldalon keret nélküli kialakítással rendelkezik, talpa pedig V alakot ölt fel. A káva alsó részére került a vezérlését felelős joystick, amely teljesen jól működik - véleményünk szerint az összes létező megoldás közül ez a legjobb alternatíva. Egyébként az LG ugyanezt a vezérlést használja a tévéknél is, nem véletlenül. Szintén a tévékkel állítható párhuzamba, hogy egy távirányító is jár mellé.

A csatlakozók az elektronikát is tartalmazó hátsó dobozba kerültek. A videójel számára két HDMI, valamint egy DisplayPort csatlakozó áll rendelkezésre - ezek, ha szemből nézzük a monitort, a jobb oldalon vannak. Balra egy USB-elosztónak is jutott hely, igaz csak két USB-A csatlakozóval. Bár jó lett volna, de sajnos oldalra néző USB csatlakozók nincsenek, így egy USB-stick csatlakoztatása nem sokkal egyszerűbb a monitor hátuljánál annál, mintha az adattárolót a PC-hez szeretnénk csatlakoztatni. Hangszóró nincs, ezt viszont részben pótolja a fülhallgató kimenet, amely négypólusú, azaz mikrofont is kezel, valamint támogatja a DTS Headphone:X technológiát is.

Szinte mindent tud belül

Ahogyan fentebb már említettük, az OLED-panel 44,5 colos, a felbontásról viszont még nem esett szó. A monitor 21:9-es képarány mellett 3440×1440 pixeles részletességet nyújt, ami némiképp csalódást kelt, hiszen ekkora felbontásra rengeteg 34 colos monitor is képes. A pixelek ebből adódóan jóval nagyobbak, és még ha nem is "látszanak", 45 colon véleményünk szerint a 4K részletesség mindenképpen elfért volna. Ez viszont gyakorlatilag az egyetlen "hibája" a készüléknek, amely az OLED-panelnek hála szinte minden más jellemzőjében maga mögé utasítja LCD-panellel szerelt társait.

Noha a panel "csak" 240 Hz-es frissítésre képes, szebb mozgásmegjelenítést ígér az LCD-knél, hiszen mindössze 0,03 ms-os válaszidővel rendelkezik. Azaz gyakorlatilag nincs utánhúzás semmilyen mozgás esetén. És ez nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlati teszt is igazolta: a leggyorsabb mozgás esetén sem tapasztalható szellemkép. Mindehhez 1,6 ms-os input lag társul, így a játékok többségénél legfeljebb egyetlen képkocka a késleltetés mértéke, de még inkább annyi sem. A 240 Hz-es képfrissítés egyébként csak a maximum, hiszen az elektronika támogatja a dinamikus képfrissítési módokat is, így az Nvidia G-Syncet és az AMD FreeSyncet egyaránt. A HDMI csatlakozókat használva a PS5, valamint az Xbox Series X VRR megoldásai is tökéletesen működnek.

Mindemellett tökéletes feketére és végtelen kontrasztra számíthatunk; noha a fekete képpontoknál sem kapcsolja ki teljesen a fényt a monitor, a fényerő gyakorlatilag mérhetetlen - cserébe a maximális fényerő viszont alacsony. Ez egészen pontosan 140 nites fényerőt jelent akkor, ha a teljes panel fehér - és 270 nitet akkor, ha csak 10%-os részen kell fényes pixeleket mutatnia. Normál körülmények között egyébként ez is elég, ha pedig HDR-jelet kap a monitor, akkor a maximális világítás is magasabb lesz, 350 nit körüli teljesen fehér fénnyel, és 700 nit 10%-os lefedettség mellett. A részletgazdagság közel tökéletes, nemcsak a sötétebb, hanem a világosabb részeknél is minden árnyalat megkülönböztethető.

A 45GR95QE színtér-lefedettsége a prémium kategóriához mérten kiváló: az sRGB színtér esetében 127 százalék, a DCI-P3 esetében 96, az Adobe RGB színtér esetében pedig 89 százalék. Az LG emellett a pontosságra is odafigyelt, így az alapbeállítás szerint, sRGB üzemmódban az átlagos deltaE értéke 2 alatti (egészen pontosan 1,6), ami azt jelenti, hogy a megjelenített és az elvárt színek között az emberi szem nem tud különbséget tenni.

Beégéstől elméletben nem kell tartani, erről az elektronika többféle trükkel is gondoskodik - de azért arra nem vennénk mérget, hogy több évnyi Windows Tálca sem okoz egy mákszemnyi problémát sem.

Az LG monitora remek teljesítménnyel rendelkezik, az OLED-panelnek hála szinte minden területen maga mögé tudja utasítani vetélytársait - fényerőben viszont még van tér fejlődni, és mi a 4K-felbontást is hiányoltuk. A legfájóbb pont mégis az ár; amit a tökéletes színkezelés, a 240 Hz-es képfrissítés és a játékoknál hasznos extrák mellett is túlságosan borsosnak érzünk.

LG UltraGear 45GR95QE

Ár: 649.000 Ft
  • Képátló: 44,5 col
  • Paneltípus: OLED
  • Felbontás: 3440×1440 pixel
  • Fényerő: kb. 200 nit
  • Válaszidő: 0,03 ms
  • Legnagyobb képfrissítési frekvencia: 240 Hz
  • Csatlakozók: 2× HDMI, 1× DisplayPort, 2× USB-A, 1× jack audio
  • HDR: HDR 10, HDR E)
  • G-Sync/FreeSync: igen/igen
  • Méret: 993×538-648×363 mm
  • Tömeg: 10,9 kg
  • VESA rögzítési pontok: 100×100 mm
PRO
  • kiváló képminőség
  • rövid válaszidő
  • jó színtér-lefedettség
Kontra
  • drága
  • nem 4K felbontás
  • alacsony fényerő
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8384
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => LG UltraGear 45GR95QE
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 16
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-22 23:20:53
    [gameinfo_webpage] => https://www.lg.com/hu/monitorok/lg-45gr95qe-b
    [gameinfo_tags] => LG, monitor
    [gameinfo_url] => lg-ultragear-45gr95qe
    [gameinfo_pro] => kiváló képminőség
rövid válaszidő
jó színtér-lefedettség
    [gameinfo_kontra] => drága
nem 4K felbontás
alacsony fényerő
    [gameinfo_data] => Képátló: 44,5 col
Paneltípus: OLED
Felbontás: 3440×1440 pixel
Fényerő: kb. 200 nit
Válaszidő: 0,03 ms
Legnagyobb képfrissítési frekvencia: 240 Hz
Csatlakozók: 2× HDMI, 1× DisplayPort, 2× USB-A, 1× jack audio
HDR: HDR 10, HDR E)
G-Sync/FreeSync: igen/igen
Méret: 993×538-648×363 mm
Tömeg: 10,9 kg
VESA rögzítési pontok: 100×100 mm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
        )

    [gameinfo_price] => 649.000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 16
            [manufacturer_name] => LG
            [manufacturer_url] => lg
            [manufacturer_link] => http://www.lg.com/hu/
            [link] => /gyarto/lg
        )

    [link] => /termekinfo/lg-ultragear-45gr95qe-8384.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló képminőség
            [1] => rövid válaszidő
            [2] => jó színtér-lefedettség
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => drága
            [1] => nem 4K felbontás
            [2] => alacsony fényerő
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    4

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.