Hirdetés

Lökést adhat a kvantumszámítógépek fejlesztésének az Intel új chipje



|

A 12 qubites chip közelebb vihet ahhoz, hogy általános(abb) célú kvantumszámítógépek készülhessenek.

Hirdetés

Az Intel bejelentette, hogy megkezdődött a Tunnel Falls kódnevű chipek gyártása. Egy szilícium alapú kvantumchipről van szó, 12 qubittel, amelynek célja az, hogy kutatók és egyetemi munkatársak fejlesztéseit segítse. Az Intel reményei szerint a chip segítségével közelebb kerülhetünk olyan kvantumszámítógépek tervezéséhez, amelyek általános(abb) célokra használhatók.

A kvantumszámítógépek ugyanis, bár nagyon nagy számítási kapacitással rendelkeznek, ezt csak behatárolt feladatkörökben tudják megmutatni, és szinte minden esetben speciális, egyedi programozást igényelnek. Általános feladatokra, mint például képfelismerés, mesterséges intelligencia vagy optimalizáció, a kvantumprocesszorok nem használhatók.

Hirdetés

Az Intel bejelentése nemcsak azért fontos, mert felgyorsíthatja az általános célú kvantumszámítógépek fejlesztését, hanem azért is, mert a chip gyártása a CMOS gyártási technológián alapszik, vagyis olyan eljárással készül, amely a tömegtermelést is lehetővé teszi: az Intel például 5 százalék körüli hibaaránnyal képes a chipeket gyártani.

Ráadásul a szilícium alapú kvantumbitek rendkívül aprók; méretük nagyságrendileg egy tranzisztor méretével egyezik, ami akár hét nagyságrenddel is kisebb más qubit megoldásokhoz képest. Ez még nagyon fontos lehet később, hiszen az Intel számára rendkívül jó skálázhatóságot biztosít. Bár csak a kvantum korszak kezdetén járunk, a 12 qubites chip elhelyezésével kapcsolatban jó viszonyítási alap, hogy az IBM ebben az évben már 1000 qubites kvantumprocesszorral számol. (Az Intel becslései szerint ahhoz, hogy kereskedelmi célú processzor készülhessen, milliónyi qubitre van szükség.)

Fontos kiemelni, hogy a Tunnel Falls chipek fejlesztési eszközök, azaz olyan chipek, amelyek a jövőbeli kvantumprocesszorok fejlesztését segítik. Az Intel a kvantumprocesszorokat olyan partnerek számára biztosítja, akik amellett, hogy kutatási célokra használják őket, hajlandók arra is, hogy a tapasztalataikat megosszák a vállalattal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.