Hirdetés

Már szavakból is tud tájképet rajzolni az Nvidia MI-je



|

Még fejlettebb lett a GauGAN mesterséges intelligencia, amivel akár pillanatok alatt készíthető egy teljesen hihető természetes látkép.

Hirdetés

A portfóliójában még mindig elég fontosnak számító videokártyák kapcsán is hallhattunk már az Nvidia mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvéseireől, a DLSS segítségével például kiváló felskálázást kapunk játék közben, így spórolva a GPU lóerejével. Viszont a cég az önvezető autózástól kezdve, a robotikán át. a gépi látásig számos más területen dolgozik tanulásra képes programokkal, ennek kapcsán villantott nemrég egy lenyűgöző demót.

Már 2019-ben bemutatták a GauGAN nevű MI-t, ami egyszerű skiccekből (amin bejelöltük, hogy az egyes pacákat milyen valódi tájelemeknek szeretnénk megfeleltetni) volt képes fotorealisztikus tájképeket készíteni, ennek pedig nemrég debütált a második verziója.

Hirdetés

A tízmillió tájképpel edzett GauGAN2-nek azt is megtanították, hogy egy adott képet milyen szavak jellemeznek (így például, hogy esős, téli, vagy ködös táj látható az adott képen). Ezeket a kapcsolatokat felfedezve pedig már a másik irányba is véghez tudja vinni a folyamatot a program, azaz, egy néhány szavas leírásból teljesen hihető tájképet tud varázsolni, ahogy ezt a lenti videón is láthatjátok.

Ráadásul a mesterséges intelligenciát használó képalkotó többi funkcióját is kombinálhatjuk a szavakkal történő szerkesztéssel, így például egy, a vázlatunk alapján megrajzolt tájat egy-egy szó beírásával változtathatjuk például naposra, vagy esősre. Ahogy a nevében lévő rövidítés is mutatja, a GauGAN egy úgynevezett generative adversarial newtorkön alapul, amivel - szintén az Nvidia technológiájára építve - nem olyan rég a GTA V-öt is megpróbálták újra elkészíttetni a mesterséges intelligenciával.

Igaz, a GauGAN nem fog önmagában teljes játékokat alkotni, de segíthet például játékkészítőknek, ha gyorsan szeretnének felvázlatolni egy hátteret egy játék prototípusához, de hobbistáknak is hasznos lehet mondjuk, ha egy sajátkészítésű RPG kaland helyszínét szeretnék illusztrálni különösebb rajztudás nélkül.

Ha ti is kipróbálnátok, megtehetitek online, az Nvidia AI Playgroundon, vagy ha van RTX-kompatibilis videokártyátok, az Nvidia Canvas letöltése után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.