Hirdetés

Még a rendőrségnek sem adja át a Google a felhasználók helyadatait



|

Nem csak a bűnüldöző, de a vállalati szervek sem férnek majd hozzá az adatainkhoz.

Hirdetés

Nemrégiben éppen arról írtunk, hogy egy olyan új funkcióval bővül a Google Térkép, amivel szemrevételezhetjük, milyen adatokat is ment rólunk a nagyvállalat, most pedig egy újabb fontos biztonsági változtatást is eszközölnek a térképes alkalmazásukban.

A cég a minap bejelentette, hogy titkosítja a Google Térképen belül tárolt felhasználói helymeghatározási előzményeket, ezzel elérhetetlenné téve azokat a vállalatok és a bűnüldöző szervek számára egyaránt.

Hirdetés

A hírrel kapcsolatban egy névtelenül nyilatkozó Google-alkalmazott még elmondta azt is, hogy a vállalat ezzel a módosítással szeretne elmozdulni a tömeges helymeghatározás megszüntetésének irányába, ami viszont a bűnüldöző szerveknek egy igen rossz hír.

Az elmúlt években több olyan alkalom is volt, amikor ezen adatok segítségével sikerült embereket azonosítani, ezzel hozzájárulva a nyomozások sikeres lefolyásához. Ilyen volt például 2020 januárjában a Capitolium ostroma, amikor ezen információk felhasználásával sikerült bemérni az ott tartózkodókat.   

A döntés tehát azt jelenti, hogy a Google szembe megy a hatóságok azon kérésével, melynek értelémben az összes felhasználó adataihoz hozzáférhetnek egy adott területen és időpontban. A vállalat egyébként nem az első volt, akiktől ilyet kértek a hatóságok. Korábban már az Apple-nél is hasonló kérésekkel kopogtattak, viszont itt sem jártak különösebb sikerrel, hiszen az iPhone-okon a felhasználok helyadatai teljes mértékben védettek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.