Hirdetés

Még energiatakarékosabbak lettek az AMD processzorok



|

Az AMD elérte, sőt, túl is szárnyalta a 2014-ben kitűzött "25x20"-as célját, amelynek lényege a hatékonyság növelése volt.

Hirdetés

Az AMD bejelentette, hogy elérte, sőt, túl is szárnyalta az úgynevezett "25x20"-as célkitűzését, amelyet 2014-ben állított fel önmaga számára. Ennek lényege az volt, hogy 2020-ra a processzoraik hatékonyságát 25-szörös mértékben növeljék. Az akkori AMD Kaveri FX-7600P-t alapul véve azonban végül 31,7-szeres mutatót sikerült elérnie a vállalatnak, a chipet a Ryzen 7 4700H-hoz hasonlította, amely 35 wattosra is konfigurálható. 

Hirdetés

Az eredményeket a Cinebench R15 és a 3DMark 11 segítségével mérték le, majd hasonlították össze. A gyártó szerint a processzoraik átlagos feldolgozási ideje egy feladatra vetítve 80 százalékkal csökkent 2014 és 2020 között, miközben az energiafelhasználásuk 84 százalékkal. A Ryzen 7 4800H a 2014-es Kaveri chiphez képest ötödannyi idő alatt végez egy tipikus számítási feladattal, hatodannyit fogyasztva. 

Egy cég 50 000-es laptopállományára vetítve 4 millió kilowattóra fogyasztást is megspórolhat, ha 4800H-s notebookokra vált. Az AMD úgy véli, még nagyobb lenne a különbség, ha 25 wattos processzort vettek volna alapul. A fejlődés asztali környezetben is egyértelmű, az előrelépés pedig részben a modernebb gyártástechnológiának, részben a magszámok emelésének, a fejlettebb chiplet dizájnnak és az új algoritmusoknak köszönhető. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.