Hirdetés

Itthon is megjelentek a trükkös Intel Optane gépek



|

Elsőként a Notebook.hu back-to-school kampánya keretében lehet Intel Optane notebookokat vásárolni Magyarországon. Megjött az olcsó gépek megmentője, vagy csak átverésről van szó?

Hirdetés

Az Intel Optane egy különleges memóriatípus, amelynek tartalma nagyságrendekkel gyorsabban olvasható és írható a számítógép hagyományos háttértáránál, ráadásul a gép kikapcsolása után is képes megőrizni az adatokat. Ahhoz, hogy jobban megértsük a technológiát, érdemes elmerülni a PC tárhierarchiába, amelynek csúcsán a processzorba integrált regiszter- és gyorsítótár áll, amit szorosan követ a rendszermemória, majd a rendszermeghajtó és az egyéb adattárolók. Ahogy távolodunk a CPU-tól, úgy nő a kapacitás és csökken a sebesség. A legfájdalmasabb ugrás a DRAM és a rendszermeghajtó között van - ezen rengeteget enyhít az elmúlt évek slágerhardvere, a Solid State Drive.

Az Intel azonban úgy gondolta, jobb megoldás, ha ide egy az SSD-nél is gyorsabb, 3D Xpoint-alapú tárolót helyez, ami a hagyományos merevlemez gyorsítótáraként funkcionál. A gyakran használt programok, adatok ebbe az Optane memóriába kerülnek, így a rendszernek ritkábban kell a HDD-hez fordulnia. Ideális esetben a felhasználó azt tapasztalja, hogy miközben a HDD tekintélyes kapacitása a rendelkezésére áll, a sebesség jelentősen javul. Az Intel Optane memória erre tökéletesen megfelel, mivel az elérési ideje jobb, mint az SSD-ké, gyorsabb a kis fájlokkal, illetve az írásban is jeleskedik.

Hirdetés

Az Intel közleménye szerint a használatával egy átlagos, 150 ezer forint körüli árú noteszgép egy felsőbb kategóriájú modellel azonos sebességgel (akár fél perc alatt) elindul, és a gyakran használt programok (például böngésző, levelező, szövegszerkesztő) is villámgyorsan betöltődnek rajta, mivel ezeket eltárolja a modul. A gond az, hogy a technológia drága, ezért a gyorsítótár maximálisan 16, 32 vagy 64 GB-os lehet, hogy a merevlemezzel kiegészülve még megfizethető legyen.

A 24 GB titka

A gyorsítómodul jelenleg a Notebook.hu kínálatában elérhető közel húszféle típusú noteszgéppel (többek közt Asus, Lenovo, Acer és Dell) kompatibilis, és a vállalat az Intellel közös bevezetőkampánya keretében féláron kínálja a back-to-school kampányának keretében kínált gépekhez. "Arra számítunk, hogy a mostani iskolakezdési időszakban több ezer Optane-es gépet fogunk értékesíteni a Notebook.hu webáruházában és üzleteiben, mivel az iskolakezdési időszakban megduplázodnak az eladások" - mondta el Farkas András, a Notebook.hu ügyvezető igazgatója.

Érdemes azonban elővigyázatosnak lenni, mivel könnyen bele lehet futni Optane-nel felturbózott 100-200 ezer forint közötti 20-24 GB memóriával szerelt gépekbe. Bármennyire csábítóak ezek a hirdetések, érdemes az apró betűs részt is alaposan átböngészni - az esetek 99,9 százalékában nem tekintélyes kapacitású rendszermemóriát, hanem Optane-nel feljavított DRAM-ot kapsz. Ezek a notebookok továbbra is mindössze 4 GB (esetleg 8 GB) rendszermemóriát használnak, de a gyártók és kereskedők úgy gondolták, az Optane Memory épp olyan memória, mint a másik.

Mérések

Vajon tényleg így van? Utánajártunk. Papíron ugyanis valóban ígéretes az Optane technológia, működése felhasználóbarát, azonban kíváncsiak voltunk arra, hogy a valóságban mi érezhető ebből. A teszthez Lenovo Ideapad 320S-14IKB notebookot használtunk, ahol a normál HDD-s futtatást követően elvégeztük ugyanazokat a feladatokat HDD+Optane konfigurációban, valamint SSD-s kiépítéssel. A HDD egy általános, 5400 rpm-es Seagate merevlemez volt, a 16 GB-os Optane memória a legújabb, M10-es modell, SSD-nek pedig a Kingston barátságos árazású, mégis gyors A1000-es példányát választottuk 240 GB-os kapacitással.

Az Optane memória egyszerű telepítését követően ‒ ahogy azt vártuk ‒ harmadik-negyedik futtatásra gyorsultak a programok. A szekvenciális tempó, a PCMark programok, de még az Anvil is jobb pontszámokat hoztak. A rendszerindításnál is hatásos az Optane-varázslat, azonban amint a 16 GB elfogy, jönnek a gondok: a rendszer ilyenkor lelassul, sőt, olyan is előfordult, hogy a többszöri tesztfuttatás után a Windows indítása ismét HDD-tempóra váltott, mert a fontos fájlok kikerültek a gyorsítótárból. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az Optane memória semmilyen szinten nem helyettesíti a rendszermemóriát.

Ehhez képest a Kingston A1000 tároló SSD-hez méltóan állta a megpróbáltatásokat, kiegyensúlyozott, kiszámítható teljesítményt nyújtott minden szituációban, így a teszteken ez a kiépítés lett a leggyorsabb. Az Optane memória kiforrott, hasznos technológiai trükk, azonban igazán nagyot 2017-ben szólt - idén már árban és sebességben is szorongatják az NVMe SSD-k, amelyek tartósan jó teljesítményt nyújtanak, nem is beszélve arról, hogy hosszabb üzemidőt kapsz, kisebb a laptop súlya SSD-vel és a mozgó alkatrész miatt sem kell aggódnod. Már csak a kapacitást kell feltornázni, miközben az árak tovább zuhannak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.