Hirdetés

Meltdown-szerű sebezhetőséget találtak az AMD processzoraiban



|

A Zen+ és Zen 2 processzorok vannak veszélyben, a gyártó nem izgulja túl a dolgot, de azért adtak néhány tanácsot a partnereknek.

Hirdetés

2018 elején robbant be a Meltdown névre keresztelt biztonsági rés híre, ami egy pillanat alatt megrengette az Intelbe vetett bizalmat. Az egész IT szektor csak úgy kapkodta a fejét, és bár azóta is felbukkannak kisebb sebezhetőségek, ilyen szintű hibára nem sikerült bukkanni szerencsére. A Zen dizájnjának köszönhetően az AMD-t eddig nem nagyon sújtotta a dolog, de úgy látszik, mégsem tökéletes a védelem.

Hirdetés

A drezdai egyetem kutatói hozták nyilvánosságra most egy tavalyi kutatásuk eredményét, amely rámutatott, hogy az MDS-hez hasonló támadás bizony a Zen+ és Zen 2 magokat használó processzorok esetén is végrehajtható. Ezúttal nem adtak a dolognak nagyon frappáns nevet, de valószínű, hogy nem is sokáig lesz vezető hír a "Transient Execution of Non-Canonical Accesses" című tanulmány eredménye.

A kutatásban vizsgált sebezhetőséggel egyes szoftveres szekvenciákat kombinálva az AMD processzorok képesek a nem kanonikus load és store operációkra, amelyek adatszivárgást eredményezhetnek. Ennek tényét az AMD is elismerte, ugyanakkor nem számoltak be javítási tervekről, de azt tanácsolták a szoftverfejlesztőknek, vizsgálják meg a saját kódjukat, és amennyiben érintettek, használják a kutatók által is javasolt mitigációs módszereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.