Hirdetés

Hiány után túltermelés lesz memóriából



|

Ha mostanában akarsz RAM-ot vásárolni, egyrészt kissé lassabban találsz valóban készleten levőt, ráadásul a hiány miatt drágább is a megszokottnál. Jövőre viszont teljesen megfordulna a helyzet.

Hirdetés

A jelenlegi hiány oka az, hogy a legnagyobb gyártók egész egyszerűen nem tudták kiszolgálni a megnövekedett vásárlói igényeket: a gyártósoraik nem készültek fel ilyen méretű termelésre, illetve többen nem álltak át elég gyorsan a legújabb típusok előállításához szükséges berendezésekre. A DigiTimes szerint azonban több nagykutya is gyors fejlesztésekbe fogott, ami nem csak kiegyenlítheti, de át is billentheti a mérleget.

Hirdetés

Három távol-keleti gyártó, a Micron, a korábban Hefei ChangXin néven ismert Innotron és a Fujian Jin Hua (amelyek sajátmárkás egységek mellett sokaknak végeznek bérgyártást) egyaránt kapacitásbővítésbe kezdett. A Micron egy új tajvani gyárat épít, amelyben 10 nanométeres technológiával gyárthatnak majd memória-alkatrészeket. Az ő megfogalmazásuk szerint az új üzem 1Xnm és 1Ynm memóriákat gyárt majd, tehát kétfajta 10nm-es technológiával pörögnek majd, de 2019-ben egy másik tajvani üzemet is átállítanak a jelenlegi 1Znm-ről 1Xnm-re és 1Ynm-re.

Az Innotron eközben már be is mutatta új, 19 nanométeres technológiával készülő DDR4-es lapkáit, a prototípus után pedig már 2019 elején elkezdik a sorozatgyártást. A Fujian Jin Hua pedig szeptembertől gyárt 20 és 30 nanométeres technológiával készülő lapkákat, amelyekre szintén nagy vásárlói igény mutatkozik.

A fenti gyártói mozgolódásokra pedig már röviden reagáltak a nagyobb nevek is, például a Samsung és a Hynix, amelyek ugyancsak új gyárakat és a régiek átalakítását, bővítését tervezik az idei év végétől. A Samsung beindítja 10nm LPDDR5 chipjeinek tömegtermelését, míg a Hynix szintén ezen a téren fejleszt, ők jövő év elejére ígérnek működő modellt és nem sokkal később sorozatgyártást.

A nagy nekibuzdulásnak pedig az lehet a vége, hogy a piacot elárasztják az új, fejlettebb technológiával és modernebb, ezáltal gazdaságosabban működő gyárakban készülő memóriák. Ezáltal eleve olcsóbban lehet adni őket, de minden bizonnyal az is lejjebb nyomja majd az árakat, hogy a boltokba ömlő nagyobb készlet miatt minden gyártó igyekszik majd a többiek alá licitálni, hogy a túlkínálat közepette ne valamelyik konkurens modelljeit vásárolja az istenadta nép. Érdekes új helyzet lesz, egy éven belül meg is láthatjuk, mit hoz magával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.