Hirdetés

A Windows 7 vége miatt felpörögtek a Windows 10 eladások



|

Bár a Microsoft már nem az operációs rendszerből szakítja a legnagyobb pénzeket, a kötelező átállás jót tett az üzletnek.

Hirdetés

A jelek szerint azért volt némi jótékony hatása az üzletre annak, hogy január 14-én hivatalosan leállt a Windows 7 támogatása. Megérkeztek ugyanis a redmondi vállalat legfrissebb pénzügyi eredményei, amelyek szerint a szép lassan háttérbe szoruló Windows-bevételek szépen megszaladtak. A Microsoftnál persze az operációs rendszerekből befolyó összeg már rég nem a legnagyobb részét képezi a bevételnek, de a cég december végével lezárt negyedévének 36,9 milliárd dolláros végösszege most jóval több Windows-dollárt látott, mint korábban.

Hirdetés

A Windows 7 a támogatási időszak végefelé már elég erős passzív-agresszív nyomást gyakorolt a felhasználókra a különféle felugró üzenetekkel, amelyek a támogatási időszak lejártára figyelmeztettek, és ez bejött a Microsoftnak, a vállalat szerint a korábbinál sokkal nagyobb keresletet tapasztaltak a Windows 10 különféle verziói iránt. Még a Windows 10 Home kiadása is 4 százalékkal növelte az eladásokat, pedig ez a rendszer már egy éve csak szinten tartotta az eredményeit.

Még erősebb volt a Windows 10 Pro OEM verziójának értékesítése: a számítógépekre előre telepített rendszer az egy évvel korábbi eredményhez képest 27 százalékot javított. Ehhez persze az is kellett a Windows 7 kifutása mellett, hogy tavaly egy ideig némileg visszaesett a laptopgyártók kapacitása az Inteltől érkező chipek relatív hiánya miatt. Ez a helyzet épp az év utolsó hónapjaiban oldódott meg, ezért a gyártók erőteljesen ráfeküdtek az OEM rendszerek rendelésére is. Közöttük is kiemelkedik egy cég (akit viszont nem nevezett meg a Microsoft), akik egy hatalmas adagnyi Windows 10 Pro OEM licencet vásároltak, hogy ezzel még a tavalyi mérlegüket javítsák.

Teljes egészében a Microsoft egyéni felhasználókra fókuszáló részlege, amelyhez a Windows mellett az Office 365, a Bing, az Xbox és gaming, valamint a Surface és hasonló hardverek tartoznak, 13,2 milliárdot gereblyézett össze a vizsgált három hónapban. Jól látszik, hogy ez már csak töredéke a vállalat teljes bevételének, amelynek nagyját az üzleti megoldások és felhő alapú szolgáltatások adják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.