Hirdetés

Erős lett a Microsoft új Surface kínálata



|

A Microsoft több új laptop-tablet hibridet is bemutatott, van közöttük újra Qualcomm chipes, és olyat is villantottak, ami csak egy év múlva lesz kapható.

Hirdetés

Bár a táblagépek kifejlesztésében annak idején élen járt a Microsoft, a babérokat mégis az Apple aratta le az első iPad megjelenésével. Ugyanígy a laptop-tablet hibridek piacát is inkább hardvergyártók fölözték le az első időszakban az ASUS-tól a Lenovóig. Azért időközben a Microsoft is észbe kapott, és elkezdte fejleszteni saját termékeit is az utóbbi szegmensben, ezek lettek a Surface modellek, de lassú út vezetett odáig, hogy a Microsoft-hibridek a csúcsra érjenek.

Hirdetés

A nemzetközi piacon mindenesetre már egy ideje ismét a topligában jegyzik a legújabb Surface eszközöket, Magyarországon viszont azért óvatosabb a siker, hiszen a redmondi vállalat csak nehézkesen juttatja el ezt a termékvonalat a környékünkre, legalábbis hivatalos csatornákon keresztül. Bárhogy is, azért egy új Surface megjelenése továbbra is fontos hír, egyrészt azért, mert technológiailag, vagy épp dizájn tekintetében lendítheti előre a piacot, másrészt meg azért reménykedni még ér, hogy szép lassan nálunk is könnyebben hozzáférhetőek lesznek a friss modellek. Most több újdonság érkezett a családba, köztük két igazán fontos darabbal.

Pro X ARM alapokon

A 2013-as Surface 2 óta nem adott ki ARM chipsetre épülő Surface modellt a Microsoft, szóval most elég nagy szó az, hogy a Pro X modellben egy Qualcomm rendszerchip dolgozik. Ráadásul ez a mostani versenyző a redmondi vállalat szerint egyáltalán nem amolyan "olcsóbb kistesó", mint amilyen a Surface RT és a Surface 2 volt annak idején, a hivatalos bejelentés szerint processzortípus ide vagy oda, ez bizony egy teljes értékű profi Surface masina.

A kijelző az előd 12 hüvelykje helyett 13 hüvelykesre nőtt, de ettől nem lett nagyobb maga a gépház a vékony kávák miatt (a bejelentés szerint a 2-az-egyben hibridek között ezen a legvékonyabbak a kávák). A vékony, stílusos gépház alatt pedig nem valamilyen egyébként is előforduló Qualcomm rendszerchip dolgozik, hanem egy Microsofttal közösen kifejlesztett speciális Snapdragon 8cx variáns, amelyet szimplán Surface SQ1-nek neveznek.

Kívülről a Pro X nem igazán különbözik egy eddig ismert Pro modelltől, bár a sarkokat kissé lekerekítették. Új dokkolót kapott a Surface Slim érintőtoll, közvetlenül a billentyűzet fölött található egy mágneses bemélyedés. Az eszköz tömege mindössze 76,2 deka, és 5,3 mm vastag, tehát az eddigi legvékonyabb Surface modell. Csatlakozóból USB-C került rá és beépített LTE támogatást is kapott.

Jó kérdés persze, milyen erős lesz egy x86 processzorhoz képest az SQ1 (vagy a GPU, ami szintén Microsoft-Qualcomm koprodukció). A proci mindenesetre energiatakarékos, ez tény, mindössze 7 wattos, de a Microsoft szerint erőben háromszor annyit ad, mint egy Surface Pro 6. A szállítás november 5-étől indul, de mától már él az előrendelés 1000 dollárért.

Kétképű a Mátrixból

Kissé érdekes a másik Surface modell bejelentése, ugyanis azt már egy ideje rebesgették, hogy a Microsoft dupla kijelzős eszközt készít, és ez most be is mutatkozott Surface Neo néven, de rögtön azt is megtudhattuk, hogy megvenni csak "a következő ünnepi időszakban" lehet, tehát nem a mostani, hanem a 2020-as karácsony előtti hónapokban. Szóval bemutató volt ez is, de azért inkább csak egyfajta prototípusé - lehet, hogy egy másik gyártó másik kétkijelzős eszköze intette óvatosságra a redmondiakat, ki tudja.

A Neo pedig már csak azért is érdekes, mert egy speciális operációs rendszer fut rajta Windows X néven, és a rendszer, valamint maga az eszköz is "a következő lépcsőfok" lesz, legalábbis a demót levezénylő Panos Panay szerint. Mindenesetre annyi látszik azért, hogy nem egyetlen, hajtogatható kijelző lesz a Neón, hanem két különálló, amelyek között jelentős rés is marad, valamint a két kijelző kávája - igaz, az egymás felé néző kávák tényleg szupervékonyak, de akkor sem lesz egymásba folyó érzés. Szóval valószínűleg nem az lesz a fő célja az eszköznek, hogy kinyitva a teljes kijelzőfelületre húzzunk szét appokat, inkább az egymás melletti használat, több appos szimultán munka lesz a szlogen.

Mindkét kijelző 9 hüvelykes átmérőjű, az eszköz mindkét oldala egyenként 5,3 milliméter vastag, valamint 655 grammos. Gorilla Glass védi őket, és Panay szerint ezek a valaha készített legvékonyabb LCD panelek.

Az eszköz összhatásában nem nagy és bumfordi, kihajtva olyan, mint egy laptop. Intel processzor hajtja. A billentyűzet szintén érdekes, alapvetően az egyik oldal hátulján kapott helyet, de áthajtható az alsó kijelzőre, ahová mágnesesen rögzül. Nem teljesen fedi le az alsó kijelzőt sem, ilyenkor a maradék helyen extra beviteli opciók jelennek meg, például emojik vagy vezérlőeszközök, illetve tapipadként használhatjuk. A billentyűzetet teljesen le is választhatjuk, ilyenkor mindkét kijelző teljesen rendelkezésünkre áll. A Neo két kijelzője egyébként 360 fokban hajtogatható, tehát akár dupla tablet módban is használhatjuk a gépet.

A Windows 10X-ből annyit láttunk, hogy egy újfajta Start menüt és taskbart használ, de egyébként viszonylag átlagos Windows 10 kinézetű. A kétkijelzős működés annyi extrát ad hozzá a rendszerhez, hogy az appok azon a kijelzőn indulnak el, ahol elindítjuk őket. A kijelzők elfordításakor a teljes képernyős appok felveszik az új pozíciót. A 10X minden hagyományos Windows alkalmazást támogatnak, így az Office-t is.

Egyébként megvillantották a Neo kistestvérét is, ami igazából egy az egyben ugyanezt a széthajtható, kétkijelzős felépítést kapta, csak kisebb méretben: külön-külön 5,6 hüvelykes, kinyitva 8,3 hüvelykes felületet kapunk, de persze itt is két külön panelről beszélünk egy vékony "szünettel" a kettő között. Szintén csak 2020 őszén érkezik majd, így az ára is ismeretlen, az viszont már elmond valamit, hogy Android fut rajta, és képes hagyományos telefonhívásokat is kezelni - tehát bizony, a Neóval ellentétben ez bizony egy telefon. Ez pedig azért fontos, mert mióta a Microsoft kihátrált a teljes katasztrófával végződő mobilos kalandozásaiból, ez az első jele annak, hogy tényleg visszatérne a telefonok piacára.

Ésatöbbi

A különlegességeken kívül persze jött egy csomó olyan modell is, amely annyiban új, hogy az elődjénél egy fokkal szebb, vékonyabb, gyorsabb, ahogy azt kell. A Surface Laptop 3-ban 10. generációs Intel processzor dolgozik, 13,5 hüvelykes a kijelzője, de van belőle 15 hüvelykes kiadás is, amibe már külön AMD Ryzen Surface Edition GPU is befért. Ezt a sorozatot a világ jelenlegi leggyorsabb laptopjaként hirdetik, de az extrái se rosszak: 1,33 milliméteres billentyűút a kényelmes gépelésért, 20 százalékkal megnövelt üveg tapipad, USB-A és USB-C portok, gyorstöltés, amivel egy óra alatt 80 százalékra pumpálhatjuk fel az akkut, fejlesztett webkamera, OmniSonic hangszórók, valamint dupla mikrofon, amik távolról is tisztán érzékelik a hangot. A kisebbik modell kezdőára 1000, a nagyobbiké 1200 dollár.

A Pro X mellé érkezik egy Pro 7 változat is, ebben szintén a legújabb generációs Intel processzorokat találjuk egész napos akku, USB-A és USB-C portok mellett, 750 dolláros kezdőáron.

Naná, hogy a Microsoft is beszállt az apró, vezeték nélküli okosfülesek piacára, náluk Surface Earbuds névre keresztelték (nem túl fantáziadúsan) az apróságokat. Androidos telefonnal párosítva koppintásokkal vezérelhetünk appokat, például három tappantással azonnal elindul a Spotify és rajta a legutóbb félbehagyott lejátszási lista, az Office 365 integráció pedig abban segít, hogy hangutasításra felolvastassuk a beérkező leveleket vagy épp a naptárbejegyzéseket. Az egész nap kitartó akkukat vezeték nélküli töltőtokkal pumpálhatjuk fel, ezekkel együtt érkezik a fülhallgató-pár 250 dollárért.

Most már csak arra leszünk kíváncsiak, ez az új eresztés közelebb húzódik-e lángoktól ölelt kis országunkhoz, vagy továbbra is kintről behozott, alaposan felülárazott modellekkel kell megelégednünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.