Hirdetés

Microsoft Surface Laptop 5 15 teszt – ilyen a középkategóriás luxus?



|

Ez is csak "egy windowsos laptop", mégis, valahogy más, mint a többi. Egyedi, de kellemes megoldások, prémium komponensek és néhány kellemetlen baki.

Hirdetés

10 évvel ezelőtt, még a Windows 8 (egyesek szerint sötét) időszakában indult hódító útjára a Surface család, a hivatalos Microsoft PC-k első generációja. A hódításra még mindig várunk, de az tény, hogy az évek során bizonyította a cég rátermettségét és elhivatottságát, hogy egyedi, mégis jól használható, prémium készülékeket tervezzen és gyártson. A Laptop 5 is ebbe a sorba állt be 2022 őszén, és bár pont úgy néz ki, mint egy klasszikus notebook, azért azoknál egy kicsit többet kínál.

Vagyis többet nem feltétlenül, de a tálalás mindenképpen egyedi. Leteszteltük, hogy ez az egyediség a mindennapok során is előnyt jelent-e, és hogy jelent-e akkora előnyt, ami indokolja a versenytársakhoz mérten borsos felárat.

Hirdetés

Komoly, mégis szerethető külső

Ha élsz-halsz a csicsás külsejű, RGB LED-ekkel telepakolt laptopokért, van egy jó hírünk: se szeri, se száma az ilyen modelleknek, de a Surface Laptop 5 nem a te eseted. Az alumínium házba pakolt gép elegáns és mindenféle extra vizuális elemtől mentes. A fedlapon mindössze egy Windows logó szerénykedik egymagában, még Microsoft felirat sem került a gépre. Hasonlóan letisztult a gép alja, sőt az oldalai és a belső része is, ami igazán kedvelhető tulajdonság. A feketében és ezüstben elérhető gép kissé szokatlan méretű, ami nem véletlen: miközben a könnyű hordozhatóság elsődleges fontosságú szempont volt tervezésnél, addig azt is fixnek vette a Microsoft, hogy a 3:2-es képaránytól nem akar elszakadni. Ez már az előd Laptop 4 esetében is így volt, ám ez semmit sem von le a Laptop 5 értékéből: a gép könnyű, jól hordozható és 15 colos létére nem ormótlan.

Nálunk a fekete és az ezüst szín érhető el - mindkettő elegáns
Nálunk a fekete és az ezüst szín érhető el - mindkettő elegáns

A notebook oldala szinte teljesen üres: az izgalmasnak mondható rész bal oldalra került, de a csatlakozók sora itt sem hosszú. Lehet örülni egy normál méretű USB-A-nak, valamint jó hír, hogy ennél a generációnál a Type-C port mögé immáron Thunderbolt 4 vezérlő került. Ezeket egy jack csatlakozás egészíti ki, valamint jobb oldalon egy Surface Connect port, ahová a 65 wattos, miniatűr tápegység mágneses végét illeszthetjük.

Kényelem és praktikusság

A fedlapot egy ujjal is könnyedén fel lehet nyitni, nem emelkedik el az alsó rész és a kijelző sem hajlik vagy recseg. Az átlagos fekete keret egy Sharp gyártmányú IPS-paneles kijelzőt vesz körbe és fényes borítású. A képarány a már említett 3:2-es, a felbontás pedig 2496×1664, vagyis a pixelszámmal nem lesz gond. A fényes borítás egyeseket megijeszthet, de a fényerő bőséges, 400 nit, ráadásul ez egyben védi is a PixelSense kijelzőt, hiszen Gorilla Glass 5 üvegről van szó.

A Laptop 4-hez képest javult a fényerő, a Gorilla Glass 5-védelem szuper, van stylus-támogatás a 3:2-es képarány pedig ideális
A Laptop 4-hez képest javult a fényerő, a Gorilla Glass 5-védelem szuper, van stylus-támogatás a 3:2-es képarány pedig ideális

A felső káva közepén egy mindössze 720p-s kamera kapott helyet, amin még elhúzható fizikai letakarólemez sincsen, jó hír viszont, hogy egy IR-kamera is lapul a borítás alatt, így az arcfelismerős Windows Hello-bejelentkezés gyors és biztonságos.

A Surface billentyűzet már régóta az egyik legjobb és ez most sincsen másként. A gombok mérete és elhelyezése ideális, a gépelési élmény kiváló. Ezt tovább növeli a háttérvilágítás, viszont egyeseknek hiányozhat, hogy magyar szitázású Laptop 5 nem készül. Szintén szomorú hír, hogy a közvetlenül a DEL gomb mellé, a jobb felső sarokba elhelyezett ki/bekapcsoló gombba nem integráltak ujjlenyomat-olvasót, pedig néha ez is igen hasznos tudna lenni. A billentyűzet alatt egy átlagos méretű, de kiváló minőségű touchpad kapott helyet.

A prémium középszerűség

A Surface laptop úgy tud különc lenni, hogy tulajdonképpen pont arra képes, mint a többi windowsos notebook. Ezzel biztosan kitűnhetsz a tömegből, kérdés, hogy érdemes-e és hogy ennek mi az ára. Merthogy az Intel Core i7 CPU jól hangzik, ám itt nem a "P", hanem az "U" változatról van szó, aminél a minél alacsonyabb fogyasztás és hőtermelés a fő kritérium, ezért a teljesítmény inkább munkához, tanuláshoz, általános feladatokhoz méretezett, semmint komoly tartalomgyártáshoz. A játékot rögtön felejtsd is el, az integrált Iris Xe GPU harmatgyenge, modern 3D-s játékok futtatására alkalmatlan. Memóriagondjaid nem lesznek a géppel, a 16 GB LPDDR5 nem csupán kapacitását, de teljesítményét tekintve is elegendő. Sajnos ugyanez nem mondható el az M.2 2230-as szabványú NVMe SSD-ről, ami mindössze 256 GB kapacitású, ráadásul hiába írunk 2023-at, csupán PCIe 3.0-s. A kis méret miatt cseréje nehézkesebb (de megoldható), viszont különösen írási teljesítménye kellemetlenül lefojtja a processzort és ezzel a gép összteljesítményét. Mindehhez 48 Wh-s akkumulátor és Intel Wi-Fi 6 (sajnos nem 6E) modul tartozik, így extravagáns vagy kimondottan prémium belső komponense nincsen a Laptop 5-nek.

Semmi hulladékszoftver, az egyetlen Surface app minden szükséges funkcióval rendelkezik
Semmi hulladékszoftver, az egyetlen Surface app minden szükséges funkcióval rendelkezik

A mérések során kiderült, hogy az SSD sajnálatosan visszafogja a gép összteljesítményét, ez a PCMark 10 eredményen és a tárolóteszt pontszámain is jól látszik. Nem remekelt a gép a CineBench R23 alatt sem, vagyis rendszeres kép- és videószerkesztésre, 3D-modellezésre ennél jelentősen erősebb gépre lesz szükséged. Ugyanakkor ez a számítási teljesítmény az átlagos feladatokhoz bőségesen elegendő, a Surface Slim Pen 2-vel élvezet a rajzolás, a gép használat közben nem akadozik, nincsenek bántó megtorpanások. A Windows 11 Home nincsen teleszemetelve kéretlen appokkal, még a Surface hivatalos szoftvere is kimondottan szerény (és praktikus). Szintén dicséret illeti a mérnököket az üzemidő miatt, ami a gyári adatok szerint akár 17 óra is lehet. Mérésünkben irodai, általános terhelés és 50%-os fényerő mellett több mint 12 órát bírt a Laptop 5, ami kiemelkedő eredmény, főként egy ilyen vékony és könnyű notebooktól.

Sajnos nincsen magyar szitázású billentyűzet a Laptop 5 esetében
Sajnos nincsen magyar szitázású billentyűzet a Laptop 5 esetében

Összegzés

A Microsoft Surface Laptop 5 15 letisztult, szép és igényes notebook többnyire modern komponensekből összeállítva, ami jó hír, csakhogy pontosan ugyanez igaz volt az elődmodellekre is. A kijelző kiemelkedően jó, még úgy is, hogy nem OLED, ahogy a készülékház és a billentyűzet is vita nélkül prémium. A Surface Slim Pen 2 kezelése is ad némi pluszt, bár ez nem akkora jelentőségű, mint egy tablet vagy hibrid laptop estében - itt sajnos még a 180 fokra nyitható zsanér sem adott. Üzemidőben is hozza a kötelezőt a Laptop 5, de sajnos ezért szédítően magas árat kell fizetnünk. A 700 ezer forintos vételár csillagászati, pedig vannak a gépnek hiányosságai. Lehet, hogy ez egyesek számára szőrszálhasogatásnak tűnhet, de ha valami, aminek a teljesítmény és szolgáltatás tekintetében közel azonos vetélytársai jelentősen olcsóbban beszerezhetők, akkor ott a legkisebb hiba sem megengedhető. A Surface Laptop 5-ön kevés port van, nagyon kevés: a mindösszesen 2 USB-csatlakozó nem elegendő. Szintén fájó a letakarólap nélküli, 720P-s webkamera zajos képe, az ujjlenyomat-olvasó és a magyar szitázás hiánya, valamint 700 ezer forintos gépnél egyszerűen nem megengedhető (pláne ilyen NAND-árak mellett), hogy régi szabványra épülő, mindössze 256 GB-os SSD-ről fusson a rendszer.

A Microsoft Surface Laptop 5 egy nagyon szép, jól összerakott windowsos notebook, ami munkára és tanulásra kiválóan használható, de nagyon sokat kérnek érte még úgy is, hogy tökéletesnek azért nem mondható ez a számítógép.

Microsoft Surface Laptop 5 15

Ár: 698 390 Ft
A Microsoft Surface Laptop 5 egy nagyon szép, jól összerakott windowsos notebook, ami munkára és tanulásra kiválóan használható, de nagyon sokat kérnek érte még úgy is, hogy tökéletesnek azért nem mondható ez a számítógép.
  • Intel Core i5-1265U CPU
  • 16 GB LPDDR5 RAM, 256 GB PCIe 3.0 x4 NVMe SSD
  • 15”, 2496×1664 3:2, 60 Hz, 400 nites érintőkijelző
  • 1×Thunderbolt 4, 1×USB 3.2 G1, Surface Connect port, jack, Wi-Fi 6
  • 4140 pont PCMark10
  • 1791 pont 3DMark Time Spy
  • 6800 pont CineBench R23
  • 749 perc üzemidő, 48 Wh akku, gyorstöltés
  • 340×244×14,7 mm, 1,56 kg
PRO
  • szuper kijelző
  • jó dizájn
  • kényelmes billentyűzet
  • hosszú üzemidő
  • stylus-támogatás
Kontra
  • csak átlagos teljesítmény
  • gyenge és kicsi SSD
  • kevés port
  • 720p webkamera
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8289
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Microsoft Surface Laptop 5 15
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 34
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-03-23 16:43:12
    [gameinfo_webpage] => https://www.microsoft.com/hu-hu/surface/business/surface-laptop-5
    [gameinfo_tags] => surface, microsoft, laptop, notebook, teszt, intel
    [gameinfo_url] => microsoft-surface-laptop-5-15
    [gameinfo_pro] => szuper kijelző
jó dizájn
kényelmes billentyűzet
hosszú üzemidő
stylus-támogatás
    [gameinfo_kontra] => csak átlagos teljesítmény
gyenge és kicsi SSD
kevés port
720p webkamera
    [gameinfo_data] => Intel Core i5-1265U CPU
16 GB LPDDR5 RAM, 256 GB PCIe 3.0 x4 NVMe SSD
15”, 2496×1664 3:2, 60 Hz, 400 nites érintőkijelző
1×Thunderbolt 4, 1×USB 3.2 G1, Surface Connect port, jack, Wi-Fi 6
4140 pont PCMark10
1791 pont 3DMark Time Spy
6800 pont CineBench R23
749 perc üzemidő, 48 Wh akku, gyorstöltés
340×244×14,7 mm, 1,56 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 698 390
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Microsoft Surface Laptop 5 egy nagyon szép, jól összerakott windowsos notebook, ami munkára és tanulásra kiválóan használható, de nagyon sokat kérnek érte még úgy is, hogy tökéletesnek azért nem mondható ez a számítógép.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 34
            [manufacturer_name] => Microsoft
            [manufacturer_url] => microsoft
            [manufacturer_link] => www.microsoft.com
            [link] => /gyarto/microsoft
        )

    [link] => /termekinfo/microsoft-surface-laptop-5-15-8289.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper kijelző
            [1] => jó dizájn
            [2] => kényelmes billentyűzet
            [3] => hosszú üzemidő
            [4] => stylus-támogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak átlagos teljesítmény
            [1] => gyenge és kicsi SSD
            [2] => kevés port
            [3] => 720p webkamera
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.