Hirdetés

A Windows Lite már itt van a kanyarban



|

A Microsoft most nem szeretne lemaradni a tech-trendekről, a duál-kijelzős eszközökre fejleszt ultrakönnyű Windows változatot.

Hirdetés

Egyrészt a legújabb, többkijelzős eszközökre szeretne Windows-alapú rendszert pattintani a Microsoft, másrészt szeretne versenytársként feltűnni a Chromebookok mellett. A belső kódnéven Windows Lite néven emlegetett operációs rendszer egy teljesen "lepucérított" Windows, amit úgy alakítanak ki, hogy ne kelljen neki erős hardver és könnyen lehessen kezelni érintős eszközökön, ráadásul képes legyen váltakozó képernyőméretekkel is megbirkózni.

Hirdetés

Bár felénk a Chromebookok még nem terjedtek el, a világ több részén már komolyan igyekszik a Google, hogy hardvergyártó partnerein keresztül meghonosítsa az "ultravékony kliensként" működő notebookokat. Bármennyire is ragaszkodunk még az évtizedek óta bevált "csak az a biztos, ami a gépemen van" elvhez, az egyre gyorsabb és mindenhol elérhető internet, valamint a felhő alapú szolgáltatások sok esetben már feleslegessé teszik azokat a számítógépeket, ahol minden szoftver, valamint az operációs rendszer összes funkciója helyben elérhető, de ezért izmosabb hardvert kell használnunk, ami persze költségesebb is.

Másrészt pedig elindult a többkijelzős mobil eszközök fejlesztése, amit egyelőre a nemrég bejelentett hajtogathatós mobilok jeleznek, de a hírek szerint érkeznek több különálló kijelzőből álló, összehajtható készülékek is. Nos, erről a két kategóriáról nem szeretne lemaradni a Microsoft, ami mondjuk jogosan hangzik azok után, hogy annak idején sikeresen lekésték a teljes okostelefonos átalakulást és jól bele is buktak a Windows alapú mobilokba.

Milyen lesz a lájtos Windows?

A The Verge-nek a Microsoft belsős forrásai arról beszéltek, hogy már folyik egy teljesen új alapokra helyezett C-Shell és Windows Core OS fejlesztése - ez a Windows 10-et is működtető Windows Shell modulárisabb változata. A Core OS-t már most is láthatjuk működés közben, például a nemrég bemutatott HoloLens 2-ben, de ez lesz a Surface Hub 2X-ben is.

Arról nincs még semmilyen információ, pontosan miben lesz más a Windows Lite (és hogy egyáltalán ez lesz-e a neve), de az eddigi pletykák alapján első látásra hasonló lesz a PC-ken is futó Windows 10 felületéhez, csak megfelelő egyszerűsítésekkel és sokkal inkább az érintésre optimalizált kezeléssel ellátva. Mondjuk ez sokakban felvetheti a Windows 8 csempés felületét, amelyet a szeletelt kenyér utáni legnagyszerűbb dologként indítottak el annak idején, aztán mára egy olyan funkció maradt belőle a Windows 10 Start menüjébe rejtve, amit a legtöbben villámgyorsan ki is kapcsolnak. De tény, hogy közben valóban elindult egyfajta eszköz-rendszerváltás, pont a kétkijelzős megoldásoknak köszönhetően, szóval lehet, hogy most értelme is lesz egy ilyen újításnak.

Hogy mikor lesz belőle valami? Jó kérdés: egyes források szerint már idén jöhetnek az erre épülő első eszközök, de ehhez a hardvergyártók is kellenek. Májusban viszont fejlesztői konferenciát rendez a Microsoft, ha valóban idei indulással számolnak, ott biztos mondanak róla bővebbet is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.