Hirdetés

Minden, amit a mechanikus billentyűzetekről tudni érdemes



|

Ég és föld lehet a különbség két mechanikus billentyűzet között. Ha körültekintően választasz, évtizedes barátságot köthetsz a kezeid alatt dolgozó perifériával.

Hirdetés

Az őszi-téli játékmegjelenési és -leárazási időszakot követően sokaknál felmerülhetett a billentyűzet cseréjének igénye, hiszen a küldetések során elszenvedett beviteli pontatlanságokkal, váratlan késlekedésekkel és kényelmi hátrányokkal érdemes mielőbb szembenézni, és megoldást keresni rájuk. Nem kell ahhoz összetett működésbeli hiba, hogy azt érezd, az aktuálisan birtokolt billentyűzet valamiért nem az igazi, elég, ha a komfortérzet nincsen meg, vagy hiányzik egy-egy számodra hasznosnak vélt extra. Nem könnyű találni gépelésre és játékra egyaránt megfelelő klaviatúrát sem, de tippjeinket követve nem nyúlhatsz nagyon mellé.

Kattan, klikkel, csattan, de nem mindegy, hogyan és milyen kapcsolási technológia mentén teszi. A membrános klaviatúrákról érkezők korábban még sokkoló különbséget tapasztalhattak a mechanikus példányok kipróbálása során, ám manapság már létezik egyfajta átmenet is a két világ között. Többször említettük már, hogy amolyan "félmechanikus" termékkör kezdett el terjedni az alsóbb ársávokban, amik a membrános érzékelést vegyítik a magasított felépítéssel és RGB-világítással és extra vezetékezéssel, hogy meglegyen az "anti-ghosting" funkció is. Tapasztalatlan felhasználók könnyedén mechanikusnak nézik ezeket a termékeket, ezért ha a specifikációs listában nem szerepel a kapcsoló típusa, azért lehet gyanakodni.

Hirdetés

Az egyik fő szabály tehát, hogy keresd a kapcsoló típusát, és ne csak azért, hogy az igazolhassa a mechanikusság tényét. Fontos paraméter abban a tekintetben, hogy milyen reakcióidővel, nyomási érzettel, kattanással és ehhez tartozó hanggal számolhatsz; minden egyes típushoz más-más jellegzetes használati tulajdonság tartozik. Várhatóan nem úszod meg internetes keresés nélkül, ám ha sikerül beazonosítani a kapcsoló pontos típusát és adatait, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy egyébként a taktilis vagy lineáris kategória felelhet-e meg inkább a számodra. A két kapcsolótípus között az érzékelési ponttal kapcsolatos visszajelzés a fő különbség: előbbinél tisztán érezhető, és a legtöbb esetben kattanó hanggal jár, míg a lineáris kapcsoló mindenféle ellenállás nélkül járja be a lenyomási utat, és éri el az érzékelési pontot. Nüánsznyi az eltérés, mégis döntő mértékben befolyásolhatja a billentyűzet kiválasztását.

A Razer Ornata remek példa arra, hogyan lehet jól alkalmazni a membrán-alapú technológiát. Nem tökéletes, de árban sem a mechanikus társaival versenyez
A Razer Ornata remek példa arra, hogyan lehet jól alkalmazni a membrán-alapú technológiát. Nem tökéletes, de árban sem a mechanikus társaival versenyez

Színkódolt kapcsolók

Játékos közösségekben sokan csak úgy dobálóznak a "Red, Blue, Brown" és egyéb, színeket leíró szavakkal, de alapvetően nem igazán vannak tisztában vele, hogy mi a különbség az egyes színek szerint besorolt kapcsolók között. A mechanikus világba újonnan belépőknek pláne nincs összehasonlítási alapjuk, ezért ajánlott a gyártók weboldalain tájékozódni. Létezik olyan kapcsológyártó, amelynek termékeit több perifériagyártó is használja, de kizárólag saját termékcsaládra fókuszáló cégek is vannak a piacon. Ezek mellett számolni kell még a "kínai hatással": a népszerű online piactereken végtelen számú, utángyártott vagy koppintott kapcsolótípus érhető el bárki számára.

A Clicky típusú kapcsolók karakterisztikája közel áll a Lineáris stílushoz, csupán a kattanás érezhetőbb, és picivel erősebb a hanghatás
A Clicky típusú kapcsolók karakterisztikája közel áll a Lineáris stílushoz, csupán a kattanás érezhetőbb, és picivel erősebb a hanghatás

Amit mérlegelned kell, azok a kattanás érzetével és hangjával kapcsolatos elvárásaid, illetve ha ebben egyszerűen lehetetlen előzetesen döntened, akkor olyan billentyűzettel érdemes belevágnod a mechanikus klaviatúrák világába, aminek teljes gombsora és kapcsolókiosztása cserélhető. Miért is előnyös ez? Egyrészt olyan szabadságot ad, amire eddig talán nem is gondoltál egy beviteli periféria kapcsán, másrészt az évek során formálódó felhasználói szokásaidhoz mérten alakíthatod át a klaviatúrát.

Persze ehhez az kell, hogy már az alap képes legyen ezekre a mutatványokra, és tudja fogadni az akár egyedileg készített gombokat, és kapcsolókból se egy-két karakterisztika beillesztésére legyen esélyed. A gyártók egy része már úgy értékesíti a billentyűzeteket, hogy csak egy alapot kapsz kapcsolók és gombok nélkül (barebone), csupán a szabványok szerinti billentyűkiosztás tekintetében érezheted magad korlátozva. Az alapvázhoz te magad választod ki a kapcsolókészletet, amit variálhatsz is annak megfelelően, hogy mely gombokat használod rendszeresen játékra, és melyek az inkább írásnál használatosak. Egyébként több márka kínálatában gyárilag megtalálhatók vegyes kapcsolókkal szerelt típusok.

Élettartam gombsapkák szerint

Sokan nem veszik figyelembe, de érdemes résen lenni a gombok anyagát illetően. Két rövidítéssel találkozhatsz: ABS és PBT. Előbbi olcsóbb és tömegét tekintve könnyebb, ami miatt rengeteg gyártó használja alsó- és középkategóriás billentyűzetekben. Hátránya, hogy az anyagfajtája miatt előbb-utóbb kifényesedik, és a szitázás erősségétől függetlenül lekopnak a jelzések róla. A PBT esetében az anyaghasználat tömörebb, több rétegű, emiatt a gyártói oldalon jelentkező költsége is magasabb, és a tömörsége miatt a hanghatásban is észlelhetsz különbséget. Cserébe jóval tartósabb a felülete, és évek múltán sem válik csúszóssá. A kettő közti árkülönbség tisztán látható, ám ha komolyan gondolod a mechanikusra váltást vagy fejlesztést, akkor egyértelműen a PBT irányába vezet az út.

Redragon Mitra K551 Brown HU

Ár: 20 990 Ft

A gyártó saját mechanikus kapcsolóival érhető el magyar kiosztásban, RGB-világítással és "double shot" kupakokkal. Utóbbival kapcsolatban érdemes a forgalmazónál érdeklődni az ABS vs. PBT kapcsán, de az biztos, hogy a Blue és Brown kapcsolókkal taktilis karakterisztikát kapsz, egyértelműen érezhető kattanással.

Ducky One 2 Mini Gaming MX Black HU

Ár: 40 990 Ft

Az egyik legjobb vétel az ún. 60%-os méretkategóriából, nem kapsz kurzorvezérlőket sem. A kompakt periféria Cherry MX Black kapcsolókkal és PBT double-shot gombokkal érkezik gyárilag. Ezeket bármikor kicserélheted, és még a magyar kiosztásról sem kell lemondanod.

Razer DeathStalker v2 Pro Tenkeyless US

Ár: 74 990 Ft

Igazi báránybőrbe bújt farkas a Razer optomechanikus és alacsony profilú kapcsolókkal szerelt típusa. Bár magyar kiosztású nem érhető el belőle, de a kapcsolóba integrált fénysugár csökkenti a leütés közbeni érzékelés késleltetését. Gyárilag lineáris (Red) vagy hangosan kattanó taktilis (Purple) kapcsolókkal vásárolható meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.