Hirdetés

Mindenki dobjon el mindent: elkezdett piacot zabálni a Linux!



|

30 év alatt sikerült elérni, hogy az operációs rendszer piaci részesedése átszakítsa a 3%-os határt.

Hirdetés

A személyi számítógépek piacán a Windows számít egyeduralkodónak; jelenleg messze a 10-es verzió a legnépszerűbb, de jön fel a Windows 11, valamint a Microsoft bánatára még mindig rengetegen használják a Windows 7-et is.

Habár vannak alternatív megoldások is, a Windows dominanciája megtörhetetlennek tűnik, mégpedig azért, mert a legtöbb fejlesztő erre a platformra fejleszt - nem csak a végfelhasználóknak szánt alkalmazásokat, hanem a kereskedelmi szoftvereket is Windows alá írják. Noha a Linux közösség gyakran álmodozik a nagy áttörésről, a fájdalmas valóság az, hogy erre valószínűleg soha nem fog sor kerülni. A Linux nagyon jó rendszer, de képességeit inkább szerverkörnyezetben tudja megmutatni, nem kliensként használva.

Hirdetés

Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Linux számára 30 év kellett ahhoz, hogy a rendszer piaci részesedése elérje a 3 százalékot - az OS valaha mért legnagyobb részesedése 3,08%. Az adat a megbízható statisztikákat szállító StatCountertől származik.

Beszédes, hogy a Linuxot a Chrome OS is megelőzi a maga 4,15%-os részarányával.

A StatCounter szerint a Windows 68,15%-os piaci részesedéssel, a macOS pedig 21,38%-os részaránnyal bír.

Az utóbbi 5 évben egyébként a Linux megkétszerezte részarányát, amely 2018-ban még csak mindössze 1,64%-on állt. Ugyan a Linux terjedését segítheti a Steam Deck és a Proton Compatibility Layer is (utóbbi a Windows alá írt alkalmazások, elsősorban játékok futtatását biztosítja Linux környezetben), nem valószínű, hogy a várt áttörés valaha is megérkezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.