Hirdetés

Mire jó a NAS, és miért érdemes használni?



|

Egy NAS bármilyen eszközről és bárhonnan elérhető, ezért nem is kereshetnél jobb helyet a biztonsági mentések számára.

Hirdetés

Biztonsági mentés készítéséhez nemcsak a megfelelő szoftverekre van szükség, hanem arra is, hogy legyen egy olyan tárhely, amely kellően nagy kapacitás és sebesség mellett rugalmas elérhetőséget tesz lehetővé. Több megoldás is szóba jöhet, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy a legjobb alternatívát egy hálózati adattároló, vagyis NAS jelenti. Az egyetlen hátrány, amivel meg kell barátkoznod, az, hogy amennyiben tényleg jól használható megoldást szeretnél, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod: a NAS-ok ára 50-60 ezer forinttól indul (négylemezes NAS-okból a belépő konfiguráció 100 ezer forint körül található), és ebben természetesen a merevlemezek költsége még nincs benne. Amint ebből már kitalálható, otthoni környezetbe a gyártók két- és négylemezes példányait ajánljuk, ezekkel könnyen 30-40 TB-os kapacitás is kiépíthető, ami több évre elegendő.

Hirdetés

Alapvédelem hardverhiba ellen

A kétlemezes NAS-okat RAID-1, a négylemezes NAS-okat két HDD-vel RAID 1, három vagy négy HDD-vel pedig RAID 5 üzemmódban ajánlott használni. Mégpedig azért, mert így a NAS eleve védi az adatokat: a hardver meghibásodásából eredő adatvesztéstől csak mérsékelten kell félni, hiszen adataid akkor is megmaradnak, ha az egyik merevlemez meghibásodik. Kétségtelenül drága, de a legjobb megoldás a RAID 5 négy HDD-vel, hiszen ebben az esetben a négy HDD/SSD teljes kapacitásának 75 százalékát hasznosíthatod, míg RAID 1 esetében csak 50 százalék elérhető (alternatív megoldások vannak persze arra az esetre is, ha nem szeretnél hibatűrő tárolást).

Jobb, mint egy külső HDD

A fentieket leszámítva a biztonsági mentések szempontjából egy NAS nem feltétlenül nyújt nagyobb funkcionalitást, mint egy külső merevlemez, hiszen végső soron csak a kapacitást kell garantálnia. Ez a termékkategória azonban így is számtalan előnnyel kecsegtet; a legfontosabb mind közül pedig az, hogy mivel a NAS hálózati kapcsolaton keresztül érhető el a nap 24 órájában, az összes olyan kütyü látja, amely vele azonos hálózatra csatlakozik. Sőt, a modern készülékeknél távoli elérés is van, így a tárolt információkhoz akár a világ másik részén is hozzáférhetünk, ha van internetkapcsolat.

Külső merevlemez esetén csak egy gépről készíthetsz biztonsági mentést, NAS-ra viszont bármennyiről: a családi gép mellett a notebookról és a gyerekek számítógépéről is mehet minden adat "egy helyre".

A NAS-t ráadásul többféle módon is hasznosíthatod. A megosztott mappákat sima tárhelyként kezelve tökéletesen működik a Windows saját Biztonsági mentés szolgáltatása, de bevetheted a NAS mellé adott vagy bármilyen más gyártó által készített biztonsági szoftvert is.

A profi NAS-ok esetében, például a QNAP és a Synology termékeinél ezenfelül még arra is van lehetőség, hogy az adott készüléket Time Machine, Rsync vagy RTRR szerverként alkalmazd. Egy hálózati adattároló nagy előnye, hogy nem szokás kikapcsolni, így folyamatosan rendelkezésre áll - vagyis nemcsak időszakos mentéseket, hanem akár folyamatos backupot is készíthetünk rá.

Mentés mobilról

A NAS-ok távoli elérés funkciója egy sor hasznos szolgáltatáshoz nyújt jó alapot: a NAS-on lévő fotókat például mobilos appból nézegetheted, és külön fájlkezelő van arra az esetre, ha valamilyen más adatra lenne szükséged. A távoli elérés azonban nemcsak arra jó, hogy a NAS-ról szedj le adatokat, hanem arra is, hogy oda másolj. Ez pedig azt jelenti, hogy a mobilon lévő adatokról is könnyen készíthető biztonsági mentés egyenesen a NAS-ra. A QNAP esetében például az Androidra és iOS-re is letölthető Qfiles appban van biztonsági mentés funkció, amely a képeket és a fotókat, valamint bármely, a telefonon kiválasztott mappa tartalmát tudja szinkronizálni. A dolog biztosan működik az otthoni hálózatról, de ha DDNS-szolgáltatást is használsz, akkor távolról is, tehát még nyaralás közben sem kell lemondanod arról, hogy a fotóidat biztonságban tudhasd.

A fényképeket egyébként a telefonok a Google Drive-ra vagy a OneDrive-ra is tudják menteni, de azok kapacitása véges, így a NAS hosszú távon mindenképpen jobb alternatíva.

Még egy lépéssel tovább

Egy profi NAS-ra nyugodtan tekinthetsz teljesen önálló entitásként, hiszen saját operációs rendszerrel rendelkezik, tudása pedig alkalmazások segítségével bővíthető. Ez nagy rugalmasságot ad, hiszen mindenki azokat a szolgáltatásokat engedélyezheti, amelyekre valóban szüksége van. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy mentés nem elég - ráadásul a második másolatot fizikailag is eltérő helyen célszerű tárolni. Mert szép dolog a NAS, szép dolog a RAID 5 hibatűrő kialakítása is, de mindez semmit sem ér, ha betörők viszik el a készüléket, vagy tűz, túlfeszültség teszi tönkre a merevlemezeket. A QNAP, a Synology, az ASUSTOR és még egy sor gyártó terméke pontosan ezért alkalmas arra is, hogy a NAS-on lévő adatokat a háttérben, önállóan szinkronizálja. A második változat kerülhet egy másik NAS-ra (ami a fentiek értelmében optimális esetben mondjuk a szüleinknél vagy az irodában van), de természetesen az is megoldható, hogy az adatok a felhőbe (Dropbox, OneDrive, Google Drive, Synology C2 stb.) kerüljenek.

Egy NAS sosem olcsó befektetés, de cserébe egy olyan eszközt kapunk, amely egymaga képes gondoskodni a háztartásban lévő összes kütyü adatának biztonsági mentéséről - és ehhez gigantikus tárkapacitást nyújt.

Tetszett? Olvasnál még ilyet? Vedd meg a 2021/10-es PC World magazint és megteheted!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.