Hirdetés

Mire képes a Valve Steam Deck hordozható PC a konzolokkal összemérve?



|

Remekül hangzik mindaz, amit a Valve a Steam Deck kapcsán ígér, de mit mutatnak a számok?

Hirdetés

Tegnap a Valve bejelentette a cég következő nagy dobását, a Steam Deck kézikonzolt. Ez gyakorlatilag egy zsebre rakható PC, amin vígan futtathatjuk Steam-könyvtárunk játékait, de akár külsős store-okból, így az EGS-ről is telepíthetünk rá. A Valve ígérete szerint tulajdonképpen bármire képes lesz a Steam Deck, amit egy (Linux-alapú) PC-től elvárhat az ember. A konzolon a SteamOS fut, de simán telepíthetők lesznek third party programok és operációs rendszerek is - igen, Windows is.

Szinte túl szépen hangzik mindez ahhoz, hogy igaz legyen. A jól csengő ígéretek mellett viszont érdemes néha a puszta számokra is vetni egy pillantást, ha pusztán a nyers erőre vagyunk kíváncsiak hardveres szempontból. És miért is ne lennénk azok?

Hirdetés

Kezdjük gyorsan a Steam Deck pontos specifikációjával: a Valve handheld konzolja AMD APU-ra épül, nyolcmagos Zen 2 CPU-val, valamint 8 számítási egységet használó, 16GB LPDDR5 RAM-os AMD RDNA 2 GPU-val.

Összesen háromféle verzió érhető el, ezek azonban grafikai teljesítmény, felbontás vagy képfrissítés szempontjából nem mutatnak majd különbséget. A 419 eurós verzióba 64GB eMMC háttértár kerül, míg az 549 eurósban már egy 256GB-os NVMe SSD lapul. A legdrágább, 679 eurós változat pedig 512GB-os NVMe SSD-t kap.

Elsőre a Nintendo Switchcsel való összehasonlítás tűnik a legkézenfekvőbbnek, hiszen két 720p-s, érintőképernyős handheld eszközről beszélünk, a specifikációkon azonban azonnal meglátszik, hogy a Switch már egy négyéves konzol. Nem kell messzebb menni a 2019-es Controlnál, hogy lássuk, bizonyos címeket a Switch csak a felhőn keresztül tud futtatni, nyers ereje ehhez nem elegendő - ezzel ellentétben a Steam Decket kifejezetten a Controllal promózták. A szintén megvillantott Star Wars Jedi: Fallen Order és No Man's Sky pedig korábban még sosem futott kézikonzolon. 

Az Nvidia Tegra X1 chipsetet használó Switchnél ráadásul már csak azért is pontosabb egy next-gen konzolokkal, tehát PlayStation 5-tel, Xbox Series X-szel és Series S-sel történő összemérés, mert ezek a Steam Deckhez hasonlóan AMD Zen 2 CPU-t és RDNA 2 GPU-t használnak, hasonló architektúrákat lehet tehát egymás mellé pakolni. A Switch egyetlen téren nyer a Valve újdonságával szemben: egy feltöltéssel 4,5-9 óra üzemidőt tud produkálni, míg a Steam Deck csak 2-8 órára képes.

Lássuk tehát a Valve Steam Deck pontos specifikációját, összemérve a next-gen konzolokkal - a táblázat kattintás után megnő.

Nem szabad egyébként azt sem elfelejteni, hogy az eredeti PlayStation 5 1,84 teraflopsra volt képes, az Xbox One S pedig csak 1,4-re. Nyers erőt tekintve tehát ezekhez a gépekhez áll közelebb a Valve Steam Deck, de egyáltalán nem mindegy, hogy egy tévére kötött asztali konzolról van szó, vagy egy dedikáltan 720p-s handheld masináról. 

Ha egyébként mélyebben is érdekel benneteket a teraflops varázslatos világa, akkor ezt a magyarázónkat érdemes elolvasnotok, illetve az alábbi 2020-as videót is megnézhetitek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.